FOLLOW US: facebook twitter

Σχεδιασμός για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών

Ημερομηνία: 12-04-2022 | Συντάκτης:

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου

-Π. Αντωνακόπουλος: «Θα τοποθετηθούν περισσότεροι κρουνοί και πινακίδες για τον καθαρισμό οικοπέδων»

Η πρώτη από τις συνολικά τέσσερις προβλεπόμενες τακτικές συνεδριάσεις του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Πύργου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του δημάρχου Πύργου και επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτη Αντωνακόπουλου.

Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στην συνεδρίαση ήταν ο απολογισμός της χειμερινής περιόδου 2021-2022 κι ο σχεδιασμός και οι δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών περιόδου 2022.

Στη συνεδρίαση, που συμμετείχαν τα μέλη του Οργάνου και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης του ήδη υπάρχοντα άμεσου συντονισμού, συνεργασίας και επικοινωνίας των θεσμικών οργάνων μεταξύ τους, για την πληρέστερη κι αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν αλλά και που θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον.

Εστίασε και στην ανάγκη της απαραίτητης – σε τέτοιες συγκυρίες – επαγρύπνησης, με σκοπό την αποφυγή κινδύνων, επισημαίνοντας πως η έννοια της Πολιτικής Προστασίας έχει σε μεγάλο βαθμό και τη διάσταση της πρόληψης κι όχι μόνο την επέμβαση μετά από συμβάντα. «Εμείς καλούμαστε να κάνουμε κάθε εφικτή προσπάθεια ώστε και πάλι να ανταπεξέλθουμε επιτυχημένα στη διαχείριση έκτακτων γεγονότων, στο πλαίσιο πάντοτε των όποιων αρμοδιοτήτων μας», ανέφερε, κι ακόμα τόνισε ότι: «Ο Δήμος, ως Πολιτική Προστασία έχει αναβαθμίσει τη συνδρομή του, αυξάνοντας τα κονδύλια, τα μέσα και το προσωπικό και βελτιώνοντας τον βαθμό συνεργασίας με τις υπηρεσίες στο πλαίσιο της πυρόσβεσης. Αυτή την περίοδο πρέπει να αναπτύξουμε δράσεις στην κατεύθυνση της πρόληψης με πρώτη τον καθαρισμό οικοπέδων στον αστικό χώρο που φέρουν μεγάλη βλάστηση. Το νομοθετικό πλαίσιο είναι γνωστό αλλά πρέπει να κάνουμε και πράξεις εκτός από την απλή υπενθύμιση. Θα φτιάξουμε και πινακίδες και θα τις τοποθετήσουμε στα ακαθάριστα οικόπεδα, ενώ ακόμα θα προβούμε και σε άλλες ενημερωτικές ενέργειες για τους ιδιοκτήτες».

Ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην τοποθέτηση κρουνών με τη συνδρομή της ΔΕΥΑΠ και την καθοδήγηση της Π.Υ. Πύργου. «Για πρώτη φορά στον δήμο θα τοποθετήσουμε συνολικά 21 κρουνούς, αλλά το δύσβατο πολλών περιοχών δημιουργεί καθυστέρηση. Όλα αυτά κάθε χρόνο βελτιώνονται. Επίσης συνεχίζουμε να παίρνουμε αρκετούς εθελοντές, που έχουν σχέση με το αντικείμενο, ως εποχιακούς, ενώ έχουμε υπογράψει μνημόνια με πολλούς εργολάβους. Αναπτύξαμε πολύ την πολιτική προστασία και τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις έδωσαν πολλές αρμοδιότητες και ρόλο».

Αναφορικά με τον καθαρισμό και την προστασία των δασών, ο κ. Αντωνακόπουλος υπενθύμισε το μνημόνιο συνεργασία με το Δασαρχείο Πύργου για το βουνό του Κατακόλου όπως και την πρόσφατη συνάντησή του με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά για την προστασία και καθαρισμό των περιαστικών δασών.

Ενώ με τη σειρά τους οι εκπρόσωποι φορέων κι υπηρεσιών που μετείχαν στη συνεδρίαση έκαναν αναφορά συγκεκριμένων δεδομένων στο πλαίσιο αποτροπής ενδεχόμενων φαινομένων σε διάφορες «επίφοβες» περιοχές, εντός της έκτασης του δήμου.


«Αγκάθι» η χρηματοδότηση

Μελανό σημείο, όπως τονίστηκε από πολλές πλευρές, παραμένει η ελλιπής χρηματοδότηση καθώς αγγίζει μόλις τις 75.000 ευρώ από τα κρατικά ταμεία, ενώ κάθε χρόνο σχεδόν διπλασιάζεται το ποσό με χρήματα του Δήμου για να καλυφθούν όλες οι βασικές ανάγκες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος