FOLLOW US: facebook twitter

ΣΑΒΑΛΙΑ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ: Θα μεταβούν στην Αθήνα για τη διασταύρωση παραλίας – και χωραφιών – Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη με Δήμαρχο και Βουλευτές

Ημερομηνία: 05-01-2023 | Συντάκτης:

Με Βουλευτές και Αυτοδιοικητικούς συναντήθηκαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σαβαλίων για το θέμα του «αποκλεισμού» του χωριού προς παραλία και χωράφια.
Η συνάντηση έγινε στο Κοινοτικό Γραφείο των Σαβαλίων όπου και υπήρξε ενημέρωση για την «άστοχη» ( όπως χαρακτηρίζεται από τους κατοίκους) παρέμβαση που υλοποιήθηκε στην εθνική οδό Πατρών –Πύργου, η οποία περιλαμβάνει διαγραμμίσεις καθώς και τοποθέτηση κορυνών αλλά «καταργεί» μια διασταύρωση που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι εδώ και πολλά χρόνια.
Όπως ειπώθηκε από τον Πρόεδρο των Σαβαλίων Δημοσθένη Καραφλό και άλλα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, με την παρέμβαση αυτή ουσιαστικά δεν επιτρέπεται στους κατοίκους να μεταβούν με ασφάλεια στα χωράφια τους , τα σπίτια τους και στην παραλία του χωριού τους.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν Βουλευτές της Ηλείας, Πολιτευτές καθώς και ο Δήμαρχος Ηλιδας.

Η ΣΥΣΚΕΨΗ
Ο Δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης επισήμανε ότι ο ίδιος εδώ και καιρό, όταν ενημερώθηκε για το ζήτημα, προέβη σε επαφές προκειμένου να διαπιστώσει τι μπορεί να γίνει και οι απαντήσεις που έλαβε είναι ότι πολύ δύσκολα μπορεί να αλλάξει ο σχεδιασμός. Ο ίδιος πάντως δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να ληφθεί απόφαση υποστηρικτική προς το αίτημα των κατοίκων. Επίσης ξεκαθάρισε ότι αν και εφόσον αποφασιστεί να μεταβεί η Συντονιστική Επιτροπή στο αρμόδιο Υπουργείο, ο ίδιος ως Δήμαρχος θα σταθεί στο πλευρό των κατοίκων. Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε στην τοποθέτησή του και ο Αντιδήμαρχος Ηλιδας Βασίλης Παπαδόπουλος.

Η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. κα Αυγερινοπούλου, η οποία είχε καταθέσει ερώτηση για το θέμα στη Βουλή, σημείωσε ότι μπορεί η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου να έδωσε την απάντησή της αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αν τεθεί αίτημα, με επιχειρήματα και στοιχεία, δεν μπορεί να επανεξεταστεί το θέμα. Η ίδια είπε ότι για τη συγκεκριμένη διασταύρωση είναι ενήμεροι τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιαννόπουλος και πρότεινε να οριστεί μία συνάντηση στην Αθήνα στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών όπου θα τεθεί το αίτημα των κατοίκων των Σαβαλίων.

Ο Βουλευτής Ηλείας και επικεφαλής της Κοινοβουλευτική Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε ότι αρχικώς δεν είχε ενημερωθεί για το πρόβλημα αλλά το πληροφορήθηκε μετά την απάντηση που δόθηκε στην ερώτηση της κας Αυγερινοπούλου.
Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν κυβερνούν οι υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά οι πολιτικοί και πρόσθεσε ότι αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοικοι είναι τι έχει να πει για το θέμα το αρμόδιο Υπουργείο το οποίο δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις απαντήσεις των Υπηρεσιών. Ο κ. Κατρίνης είπε ακόμη ότι αν η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και οι κκ Φαρμάκης και Γιαννόπουλος θεωρούν ότι μπορούν να παρέμβουν, όφειλαν να έρθουν στα Σαβάλια, να κοιτάξουν στα μάτια τους κατοίκους και να τους πουν ότι όπως έκαναν διορθωτικές παρεμβάσεις σε άλλες διασταυρώσεις, θα προσπαθήσουν να παρέμβουν για να γίνει αυτό και για τη διασταύρωση Σαβαλίων. Ο ίδιος πάντως είπε ότι αν οριστεί συνάντηση στην Αθήνα θα συμμετέχει και θα στηρίξει το αίτημα των κατοίκων για τους οποίους σχολίασε ότι πρέπει να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν μαζικά το αίτημά τους αν θέλουν να τους λάβουν σοβαρά υπόψιν στην Αθήνα.
Ο Βουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος είπε ότι η λύση που θα δοθεί πρέπει να διασφαλίζει την ασφάλεια των διερχομένων διότι η παρέμβαση στην Πατρών –Πύργου έγινε με σκοπό να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα. «Βασικό κριτήριο πρέπει να είναι η ασφάλεια και εν συνεχεία να δούμε τι μπορεί να γίνει για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και η τοπική κοινωνία. Η πολιτική πίεση μπορεί να φτάσει μέχρι ένα σημείο. Το έργο αυτό είναι προσωρινό και μέχρι να παραδοθεί ο νέος αυτοκινητόδρομος. Μέχρι τότε όμως εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε. Είμαι διατεθειμένος να συνδράμω και να ζητήσουμε η Υπηρεσία να επανεξετάσει το θέμα έτσι ώστε και οι κάτοικοι των Σαβαλίων να εξυπηρετηθούν αλλά και να υπάρξει η ασφάλεια» σημείωσε .
Αρωγός στον αγώνα των κατοίκων δήλωσε, δια του εκπροσώπου του, και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός ο οποίος είχε φέρει στη Βουλή με ερώτησή του το θέμα της παρέμβασης με τις κορύνες στην Πατρών –Πύργου.

Κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι ανέτρεψε το σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου, ο οποίος τώρα θα βρισκόταν στο τελικό του στάδιο, άσκησαν οι πρώην Βουλευτές Μάκης Μπαλαούρας και Εφη Σαλτάρη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Χρήστος Φωτόπουλος οποίος σημείωσε ότι από τη στιγμή που γίνονται συνεχώς παρεμβάσεις, πρόκειται για μια μελέτη που συνεχώς ανατρέπεται διότι βασίστηκε σε στοιχεία και δεδομένα περασμένων ετών και οι μελετητές δεν έχουν λάβει υπόψιν τους την σημερινή εικόνα και κατάσταση της περιοχής.
Μετά τις τοποθετήσεις η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε να εργαστεί για τη δημιουργία ένας φακέλου ο οποίο ς θα περιλαμβάνει στοιχεία για την αναγκαιότητα διάνοιξης της διασταύρωσης Σαβαλίων ( γνώμη ΤΕΕ, Γνώμη Συγκοινωνιολόγου, στοιχεία για τροχαία που έχουν συμβεί στην ευρύτερη περιοχή, υπογραφές κατοίκων του χωριού κ.α.). Μόλις ο φάκελος είναι έτοιμος θα ζητηθεί από τους Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να ορίσουν μία συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη στην Αθήνα στον οποίο η Συντονιστική Επιτροπή μαζί με τους Βουλευτές και τον Δήμαρχο Ηλιδας θα θέσουν το αίτημα.
Να σημειωθεί τέλος ότι η Συντονιστική επιτροπή θα έχει συνάντηση τις επόμενες μέρες με τον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη και με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Βασίλη Γιαννόπουλο ( ο οποίος για οικογενειακούς λόγους δεν μπόρεσε να παραστεί στη σύσκεψη) προκειμένου να τους ενημερώσουν και να τους ζητήσουν να συμμετάσχουν στον αγώνα για την αποκατάσταση της αδικίας στην συγκεκριμένη διασταύρωση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος