FOLLOW US: facebook twitter

Σαβάλια – Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα: «Να αποκατασταθεί άμεσα η διέλευση στα χωράφια και στην παραλία »

Ημερομηνία: 29-12-2022 | Συντάκτης:

– Τι ζητά από Αντιπεριφερειάρχη, Βουλευτές και Δήμο Ηλιδας

Λαϊκή Συνέλευση πραγματοποίησαν οι κάτοικοι των Σαβαλίων με θέμα τον τρόπο αντίδρασης στον «αποκλεισμό» τους από τα χωράφια τους , τα σπίτια τους και την παραλία του χωριού τους.  Όπως τόνισαν, παραμένουν  «αποκλεισμένοι» μετά από την  παρέμβαση  που υλοποιήθηκε  στην εθνική οδό Πατρών –Πύργου η οποία περιλαμβάνει διαγραμμίσεις  καθώς και τοποθέτηση κορυνών.

Οι κάτοικοι αποφάσισαν να συγκροτήσουν Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα η οποία θα ξεκινήσει άμεσα επαφές με θεσμικούς φορείς για να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Σε ανακοίνωση της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα επισημαίνει τα εξής:

Με την τοποθέτηση των κορυνών και τις διαγραμμίσεις που έχουν γίνει επί του οδοστρώματος, οι οδηγοί που κινούνται στο ρεύμα από τον Πύργο προς την Πάτρα όταν  θελήσουν να στρίψουν αριστερά, προς την παραλία Σαβαλίων, δεν  μπορούν να το πράξουν. Το ίδιο ισχύει και για όσους από το χωριό των Σαβαλίων θελήσουν να περάσουν  από τη συγκεκριμένη διασταύρωση απέναντι, προς την παραλία και τα χωράφια τους, όπως έκαναν εδώ και πολλά χρόνια.

Μετά τις αιτιολογημένες διαμαρτυρίες των κατοίκων του χωριού και παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων ότι θα υπάρξει διορθωτική παρέμβαση αυτό δεν συνέβη. Μπορεί να έγιναν ανάλογες παρεμβάσεις σε 17 σημεία του δρόμου Πατρών- Πύργου η διασταύρωση των Σαβαλίων  όμως δεν συμπεριλήφθηκε μέσα σε αυτά και έτσι το πρόβλημα για τους κατοίκους παραμένει.

Σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή η επίσημη απάντηση που έδωσε η  ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, η οποία  με απόφαση του  Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών (ΑΔΑ: 6ΛΙΛ465ΧΘΞ-ΤΥΑ)  ορίστηκε ως Αναθέτουσα και Προϊσταμένη Αρχή καθώς και Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου «Επείγουσες παρεμβάσεις αναβάθμισης οδικής ασφάλειας στη Ν.Ε.Ο Πατρών –Πύργου» είναι ότι :

Δεν υπάρχει λόγος παρέμβασης στο συγκεκριμένο κομμάτι του δρόμου αφού με την εφαρμογή της εγκεκριμένης μελέτης οι κινήσεις των οχημάτων στην εν λόγω περιοχή εξυπηρετούνται πλήρως και με ασφάλεια από τους παρακείμενους κόμβους του Παλαιοχωρίου και της Ροβιάτας και παράλληλα εξασφαλίζεται κατάλληλο μήκος για την εφαρμογή της εγκεκριμένης διατομής για ασφαλείς προσπεράσεις

Οι κάτοικοι των Σαβαλίων ωστόσο  διαφωνούν με αυτή την απάντηση και εξακολουθούν να ζητούν τη δημιουργία  κόμβου στη διασταύρωση της παραλίας τους για τους παρακάτω λόγους:

  • Τους καλοκαιρινούς μήνες η παραλία των Σαβαλίων υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες, ενώ στην περιοχή από την εθνική οδό έως και τη θάλασσα υπάρχουν 30 μόνιμες κατοικίες, αγροικίες, αγροτικές επιχειρήσεις (οινοποιείο, τυποποιητήριο κλπ ) και  πολλά χωράφια  (περίπου 7.000 στρέμματα) που καλλιεργούνται από τους αγρότες του χωριού οι οποίοι μετακινούνται με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα.
  • Οι παραθεριστές –μόνιμοι κάτοικοι και κυρίως οι αγρότες, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από την διασταύρωση της Ροβιάτας διότι είναι άκρως επικίνδυνη, με περιορισμένη ορατότητα και ήδη έχουν συμβεί σε αυτή τα πρώτα τροχαία ατυχήματα.
  •  Σε ότι αφορά  τους αγρότες,  καθώς δεν μπορούν να μετακινηθούν και να εξυπηρετηθούν από την επικίνδυνη διασταύρωση της Ροβιάτας, είναι πλέον αναγκασμένοι να μετακινηθούν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα επί της εθνικής οδού όταν θα θέλουν να περάσουν στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Συγκεκριμένα πρέπει να εισέλθουν  από τη διασταύρωση του Παλαιοχωρίου και να διανύσουν απόσταση επί της εθνικής οδού   για να καταλήξουν  διασταύρωση  προς την παραλία Σαβαλίων,  προκειμένου  να μπορέσουν να προσεγγίσουν τα χωράφια τους.  Το ίδιο δρομολόγιο θα πρέπει να κάνουν και μεγάλα φορτηγά  φορτωμένα με καρπούζι, ντομάτα, εσπεριδοειδή και άλλα αγροτικά προϊόντα. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν συμβεί κάποιο ατύχημα;
  • Στην παραλία των Σαβαλίων βρίσκονται σε εξέλιξη  εργασίες για την κατασκευή πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας η οποία θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει το ερχόμενο καλοκαίρι. Πως θα την προσεγγίζουν τουριστικά λεωφορεία και ΙΧ αυτοκίνητα;
  • Από τη συγκεκριμένη διασταύρωση διέρχονται και όλοι όσοι  θέλουν να μεταβούν στο γήπεδο των Σαβαλίων ενώ τη χρησιμοποιούν για τις προπονήσεις τους νέοι που επιθυμούν να αθληθούν καθώς και φίλαθλοι που θέλουν να μεταβούν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν αγώνες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι κάτοικοι των Σαβαλίων ζητούν από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, τον Περιφερειάρχη  και τους Βουλευτές του Νομού να απαιτήσουν  από  την ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ να επανεξετάσει το αίτημά τους  και να προβεί άμεσα σε διορθωτική παρέμβαση που θα προβλέπει την δημιουργία κόμβου και στη διασταύρωση της παραλίας Σαβαλίων.

Προς την κατεύθυνση αυτή ζητά την παρέμβαση των πέντε εκλεγμένων Βουλευτών της Ηλείας  και τους καλεί να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να ασκήσουν τις απαιτούμενες πιέσεις προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα.

Τέλος καλεί τη Δημοτική Αρχή Ηλιδας να φέρει άμεσα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να ενημερωθεί το Σώμα και να καταλήξει σε απόφαση υποστηρικτική προς το δίκαιο αίτημα των κατοίκων.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στο συγκεκριμένη σημείο τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια λειτουργούσε διασταύρωση την οποία χρησιμοποιούσαν καθημερινά οι κάτοικοι των Σαβαλίων για να περάσουν στην απέναντι πλευρά της εθνικής οδού προκειμένου να μεταβούν στα χωράφια τους και στην παραλία του χωριού τους. Μάλιστα υπήρχαν επί το οδοστρώματος οι σχετικές διαγραμμίσεις ενώ είχαν τοποθετηθεί και οι σχετικές πινακίδες οι οποίες παραμένουν έως και σήμερα.

Οι κάτοικοι των Σαβαλίων δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα υποχωρήσουν αν δεν ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά τους και είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν εισακουστούν.

ΣΑΒΑΛΙΑ 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ


Παναγιώτης Παναγιωτάρας

Δημοσθένης  Καραφλός

Γιάννης Γκατζούνας

Τάκης Μπόμπας

Γεράσιμος Λαδικός

Γιώργος Ντούζας

Νίκος Πατήρης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος