FOLLOW US: facebook twitter

Πολιτιστικός Σύλλογος Καλίδονας «Σάρενα»: Έπλεξαν στεφάνια με λουλούδια από τους κήπους του χωριού

Ημερομηνία: 05-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός
Γιόρτασαν την Πρωτομαγιά στην πλατεία της Καλίδονας οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου ΣΑΡΕΝΑ

Την παράδοση τήρησαν οι γυναίκες της Καλίδονας για τον ερχομό του Μάη, διοργανώνοντας στην πλατεία του χωριού την Τετάρτη μια μικρή γιορτή, όπου έφτιαξαν  όλες μαζί όπως παλιά,  μαγιάτικα στεφάνια με λουλούδια από τους κήπους τους και τα πρόσφεραν στους επισκέπτες, ενώ ανοιχτό ήταν και το πολιτιστικό κέντρο που είναι πλέον εστιατόριο και υποδέχθηκε τους πρώτους του πελάτες. Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλίδας κ. Φιλιώ Νιάρχου, η φετινή γιορτή λόγω των περιορισμών του covid δεν είχε μουσικές κι ήταν κρίμα που δεν μπόρεσαν να χορέψουν όπως παλιά τον τσάμικο <<Πρωτομαγιά μου τάριξες τα μάγια και με μάγεψες,,>>

Παράλληλα έκανε αναφορά στο έθιμο των μαγιάτικων στεφανιών

που όπως λέει έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα που γινόταν είτε για τον θεό Διόνυσο είτε για τη Θεά Δήμητρα και σκοπός τους ήταν να γιορτάσει ο κόσμος τη γονιμότητα των αγρών, την καρποφορία της γης, την άνθιση της φύσης , το οριστικό τέλος του χειμώνα και τον ερχομό του καλοκαιριού.

«Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι φτιάχνεται με λουλούδια και κρεμιέται στην πόρτα των σπιτιών. Το μάζεμα των λουλουδιών συνδέεται με την ανθρώπινη χαρά για την άνοιξη και τη βλάστηση, και όλα αυτά ενισχύουν , τη σημερινή εποχή τις σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση, από την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί λόγω του τρόπου ζωή των σύγχρονων πόλεων.

Το στεφάνι της πρωτομαγιάς και η συνήθεια να το κρεμούν στην πόρτα του σπιτιού αποτελεί αγροτικό έθιμο. Πλέκεται την παραμονή το βράδυ , έβαζαν επάνω ένα σκόρδο για το μάτια και κλαδί από ασφέλακτο που έχει αγκάθια για να τρυπούν το κακό που θα ερχόταν στο σπίτι τους. Πρέπει να κρεμαστεί στην πόρτα από το βράδυ για να το βρει ο Μάης στη θέση του. Θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 23 Ιουνίου ,παραμονή του Αη Γιάννη του Κλήδονα, οπότε και το καίνε. Στα χωριά μας αρκετοί τηρούν το έθιμο αυτό και ιδίως οι νοικοκυρές μεγάλης ηλικίας.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος