FOLLOW US: facebook twitter

Σαράντα δικογραφίες για εμπρησμό σε 21 χρόνια

Ημερομηνία: 14-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον
-Τι δείχνουν τα στοιχεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλείας
– Οι 30 αφορούν εμπρησμό από αμέλεια και οι 10 από πρόθεση
-Αναγκαία η στελέχωση των Ανακριτικών τμημάτων της Πυροσβεστικής για να εξιχνιαστούν υποθέσεις εμπρησμού

Σαράντα δικογραφίες για εμπρησμό διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας τα τελευταία είκοσι χρόνια, όπως προέκυψε από την επεξεργασία των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατόπιν σχετικής παραγγελίας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειου Πλειώτα, στο πλαίσιο της έρευνας για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών με κεντρικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», οι τριάντα αφορούν το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια και κατέληξαν –αν όχι όλες, η συντριπτική πλειονότητα- αθωωτικές, ενώ δέκα δικογραφίες αφορούν το αδίκημα του εκούσιου εμπρησμού, οι οποίες ήταν καταδικαστικές για τους κατηγορούμενους.

Μπορεί η Πολιτεία και η κοινή γνώμη, με αφορμή τις φετινές πυρκαγιές, να απαιτούν τον εντοπισμό και την τιμωρία όσων επιδίδονται σε συνειδητούς εμπρησμούς, όμως η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα περιφερειακά Ανακριτικά τμήματα της Πυροσβεστικής τα τελευταία δέκα χρόνια, δεν  βοηθά στην εξιχνίαση αυτών των υποθέσεων.Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ανακριτικό της ΠΥ Πύργου, το οποίο στο πρόσφατο παρελθόν έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες παρά την καταφανέστατα ελλιπή στελέχωσή του και υποστήριξή του από την εκάστοτε ηγεσία του Σώματος. Τη δεδομένη στιγμή απαρτίζεται από τρεις πυροσβέστες (ή δύο κατά περιόδους) που είναι ταυτόχρονα επιφορτισμένοι και με άλλα υπηρεσιακά καθήκοντα και όχι αποκλειστικά επικεντρωμένοι στη διερεύνηση «ύποπτων» συμβάντων.

Όπως επισημαίνουν έγκυρες πηγές του Σώματος στην «Πρωινή», το υπάρχον μοντέλο λειτουργίας του Ανακριτικού βασίζεται αποκλειστικά στην υπερπροσπάθεια των υπηρετούντων πυροσβεστών και σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται λειτουργικό και ευέλικτο.

Ο νόμος που ψηφίστηκε πέρυσι, προβλέπει τη δυνατότητα ίδρυσης αυτόνομων Ανακριτικών τμημάτων σε επίπεδο νομού, όμως οι σοβαρές ελλείψεις στο προσωπικό μέχρι στιγμής δεν επιτρέπουν την εφαρμογή του.

Τα ενετικά νεώρια που… γκρέμισε η παραλιακή λεωφόρος | Cretablog

Στασιμότητα στη στελέχωση και τη μετεκπαίδευση

Όπως εξηγούν στην «Πρωινή» υψηλά ιστάμενα στελέχη της Πυροσβεστικής, απαιτούνται 16 πυροσβέστες-ανακριτικοί υπάλληλοι σε όλο τον νομό και τουλάχιστον έξι άτομα στην ΠΥ Πύργου, για να μπορεί το τμήμα να λειτουργεί σε 24ωρη βάση και να παράγει αποτελέσματα.

«Το να λύσεις τον γρίφο σε μια υπόθεση εμπρησμού, να φτάσεις στο σημείο να συλλάβεις εμπρηστή και να παραδώσεις τη δικογραφία στην Εισαγγελία, είναι μια προσπάθεια που απαιτεί πολύωρη ενασχόληση, συστηματική έρευνα και μελέτη όλων των παραμέτρων. Αν αυτός που παίρνει καταθέσεις, συλλέγει στοιχεία και διενεργεί την προανάκριση, επωμίζεται και με άλλα υπηρεσιακά καθήκοντα, είναι δύσκολο να ολοκληρώσει γρήγορα και αποτελεσματικά τη διερεύνηση ενός συμβάντος», τονίζουν στην «Πρωινή» ανώτατες πηγές της Πυροσβεστικής.

Εκτός από τη στελέχωση όμως, έχει χαθεί πολύτιμο έδαφος στη μετεκπαίδευση και κατάρτιση των πυροσβεστών που στελεχώνουν ένα Ανακριτικό τμήμα. Όπως τονίστηκε στην «Πρωινή», από το 2009 έχει να γίνει εισαγωγή Πυροσβεστών σε Παραγωγική Σχολή, από την οποία προέρχονται όσοι αναλαμβάνουν καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου, ενώ είναι από περιορισμένα έως ελάχιστα τα σεμινάρια μετεκπαίδευσης και κατάρτισης των πυροσβεστών του Ανακριτικού. Ο αριθμός των εισακτέων από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις αξιολογείται θετικά μεν, αλλά είναι μικρός και δεν λύνει το πρόβλημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2017, κατά τη διάρκεια του οποίου σημειώθηκαν πάρα πολλά συμβάντα, ο τότε διοικητής της ΠΥ Πύργου και νυν Υποστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος, μετέφερε στην τότε ηγεσία της Πυροσβεστικής το αίτημα για τη σύσταση –έστω άτυπου– αυτόνομου Ανακριτικού τμήματος σε επίπεδο νομού, το οποίο όμως δεν τελεσφόρησε λόγω της αδυναμίας πρόσληψης επιπλέον προσωπικού.

Αποτελεσματικά τα πρόστιμα

Η θετική εξέλιξη φέτος ήταν ότι περιορίστηκαν αισθητά τα συμβάντα εμπρησμού από αμέλεια, καθώς η Πυροσβεστική στην Ηλεία επέδειξε αυστηρή αλλά δίκαιη στάση και επέβαλε τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία σχετικά με το καθεστώς εκτέλεσης γεωργικών εργασιών. Όπως επισημάνθηκε στην «Πρωινή», στην Ηλεία επιβλήθηκαν τα περισσότερα πρόστιμα από κάθε άλλο νομό, μέτρο που απέδωσε καθότι μειώθηκαν δραστικά τα συμβάντα εμπρησμού από αμέλεια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος