FOLLOW US: facebook twitter

Χόρεψαν σάμπα στην Ολυμπία για το Ρίο

Ημερομηνία: 19-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

olympia-samba6Ξέφρενο πάρτι από εκατοντάδες μαθητές στα 80χρονα της Αφής της Φλόγας

Στους ρυθμούς της Βραζιλίας, διοργανώτριας χώρας των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων, χόρεψαν την Δευτέρα 18 Απριλίου εκατοντάδες μαθητές απ’ όλη την Ηλεία, στα πλαίσια των εκδηλώσεων Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και ΕΘΝΟΑ για τα 80 χρόνια Αφής της Φλόγας.

olympia-samba4

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε όπως πάντα στον αύλειο χώρο του παλαιού δημαρχείου, με την ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου, αυτή τη φορά από τη χορωδία του δημοτικού σχολείου Λάλα.

olympia-samba3

Αμέσως μετά η σχολή χορού «Dancing Steps» της Μαρίας Πολίτη έδωσε μια χορευτική επίδειξη με βραζιλιάνικους ρυθμούς που πραγματικά ξεσήκωσαν τους μικρούς μαθητές και όχι μόνο. Στο πρώτο μέρος της επίδειξης μαθητές της σχολής χόρεψαν σάμπα, σάλσα, ρούμπα και άλλους λάτιν ρυθμούς, σε μια πλήρη εναρμόνιση με την κουλτούρα της πόλης του Ρίο που σε λίγες μόλις μέρες θα παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα.

olympia-samba5

Στο δεύτερο μέρος οι χορευτές της σχολής σήκωσαν για χορό δεκάδες μαθητές αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρο Κούβελο, καθώς και στελέχη της δημοτικής αρχής Αρχαίας Ολυμπίας, όπως επίσης και εκπαιδευτικούς που συνόδευαν τα παιδιά.

Στη συνέχεια δόθηκε μια εξαιρετική συναυλία για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς από τραγουδίστριες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Σολίστ ήταν οι Κάτια Πάσχου, Ντόρα Λοΐζου, Λυδία Αγγελοπούλου, Δανάη Μπερή, ενώ τη μουσική επιμέλεια είχε ο Βενιαμίν Χατζηκουμπαρόγλου. Τα παιδιά συμμετείχαν στο τραγούδι ενώ χειροκρότησαν και τα δύο κλασικά λυρικά τραγούδια που ερμήνευσαν οι σοπράνο Λυδία Αγγελοπούλου και Κάτια Πάσχου.

olympia-samba

Ζωντανή σύνδεση με Βερολίνο

Μια σημαντική πρωτοβουλία, το πρόγραμμα «ΚΟΡΟΙΒΟΣ», ακολούθησε αμέσως μετά. Σε ζωντανή σύνδεση μέσω skype με σχολείο του Βερολίνου, μαθητές και εκπαιδευτικοί αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε θέματα Ολυμπιακής Παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού και ιστορίας. Η σύνδεση μ’ ένα Γερμανικό σχολείο είχε ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς το Βερολίνο ήταν η πρώτη πόλη στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που υποδέχθηκε την Ολυμπιακή Φλόγα, 80 χρόνια πριν. Τα παιδιά εκτός από διάλογο έκαναν και αφιερώσεις τραγουδιών μεταξύ τους και αντάλλαξαν προσκλήσεις για επίσκεψη σε Γερμανία και Ελλάδα αντίστοιχα. Ο πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ Ισίδωρος Κούβελος μιλώντας στα παιδιά του Βερολίνου τα κάλεσε να βρίσκονται κοντά στις αξίες του Ολυμπισμού, ενώ ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς τα παρότρυνε να εμπνέονται από τα ιδανικά που εκπέμπει ο τόπος γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων.

olympia-samba2

Όλα μαζί τα παιδιά τραγούδησαν ακολούθως τον εθνικό μας ύμνο και η εκδήλωση έκλεισε με απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων και δώρων στους συμμετέχοντες μαθητές. Στις εκδηλώσεις της Δευτέρας 18 Απριλίου συμμετείχαν τα δημοτικά σχολεία Κατάκολου (και το νηπιαγωγείο), Αρχαίας Ολυμπίας, Αγίου Ιωάννη, Σκουροχωρίου, Κρεστένων, 1ο και 2ο Λεχαινών, 3ο και 8ο Πύργου, Πελοπίου, Λάλα, Πλατάνου, το 1ο γυμνάσιο της ακριτικής Μυτιλήνης, το γυμνάσιο Ζαχάρως, καθώς και τα λύκεια 1ο Πύργου, Βάρδας και Κρεστένων.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν, εκτός των προαναφερθέντων, οι αντιδήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Δεββές (που καλωσόρισε τα παιδιά) και Πέτρος Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας Πανάγος Παντελάκος, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης Άρης Παναγιωτόπουλος, οι πρόεδροι των ΝΠΔΔ Αρχαίας Ολυμπίας Αντώνης Χρυσανθακόπουλος και Ανδρίτσαινας Κρεστένων Δημήτρης Μπατζάκας, η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Τίτα Τερζή, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και εκπαιδευτικοί.

olympia-samba7

Τον συντονισμό και την παρουσίαση του προγράμματος είχαν η διευθύντρια της ΕΘΝΟΑ Ιλεάνα Κλοκώνη και η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου και υπεύθυνη Ολυμπιακών θεμάτων Ρόη Αντωνοπούλου.

Πρόγραμμα Τρίτης 19 Απριλίου

09:00 -Αποφώνηση από τους διοργανωτές

-Χορευτικά δρώμενα από παραδοσιακά συγκροτήματα δημοτικών σχολείων Αρχ. Ολυμπίας, Πελοπίου και Πλατάνου.

– Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από τη χορωδία Δ.Σ. Αρχ. Ολυμπίας

-Απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στους συμμετέχοντες

13:00 -Λήξη επετειακών εκδηλώσεων

ΑΠΟΓΕΥΜΑ

19:30 Μεγάλη συναυλία Γιάννη Μαρκόπουλου (χώρος μπροστά από το δημαρχείο της Ολυμπίας).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος