FOLLOW US: facebook twitter

Σαλτάρη για τις παρεμβάσεις και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη Δημόσια Υγεία

Ημερομηνία: 10-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

saltari

Ο τομέας της Δημόσιας Υγείας για την κυβέρνησή μας είναι σε πρώτη προτεραιότητα και  στο επίπεδο της στελέχωσης – παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και στο σταμάτημα της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και του καθεστώτος διαπλοκής και ατιμωρησίας που εγκαθίδρυσαν τα κόμματα της κλεπτοκρατίας.

Για εμάς αυτή η μάχη είναι σημείο αναφοράς και χρειαζόμαστε το λαό μας στην πρώτη γραμμή για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος γιατί μιλάμε για την ίδια την ζωή μας.

Ας παραθέσουμε κάποια στοιχεία πεπραγμένων και επιδιώξεών μας για το δημόσιο σύστημα υγείας για να αποκατασταθεί η αλήθεια απέναντι στην παραπληροφόρηση.

 • Τον Απρίλιο του 2015 προβήκαμε στην κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής αμοιβής εξέταστρου πέντε (5) ευρώ στις δημόσιες δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) με το ΦΕΚ 490Β΄ 1-4-2015. Μάλιστα τον Αύγουστο του 2015 που οι δανειστές της χώρας σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που είχαν διαμορφώσει απαιτούσαν την επαναφορά του η κυβέρνηση επέμεινε στην κατάργησή του και διατήρησε κανονικά την ελεύθερη πρόσβαση των ασφαλισμένων στο Ε.Σ.Υ.
 • Νομοθετήσαμε με την ΚΥΑ 25132/4-4-2016 την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας καθώς και την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους -2,5 εκατομμύρια πολίτες- και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της χώρας, όπως είχαμε δεσμευτεί στο παράλληλο πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου του 2015.
 • Τηρείται για πρώτη φορά με απόλυτη διαφάνεια κατάλογος επικουρικών ιατρών και διαδικασία τοποθέτησής τους με άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα.
 • Αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για την υγεία κατά 300 εκατομμύρια για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια λιτότητας και περιστολής του κοινωνικού κράτους.
 • Σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας προσλήφθηκαν 1.055 επικουρικοί γιατροί στο σύστημα και 380 μόνιμοι γιατροί από παλιές πιστώσεις που εκκρεμούσαν.
 • Σε 1.100 επικουρικούς γιατρούς υπήρξε ανανέωση θητείας.
 • Ανακοινώθηκαν οι οριστικοί πίνακες για την ΔΕ κατηγορία, πριν από λίγες μέρες, για την προκήρυξη 985 θέσεων μονίμων υπαλλήλων, ενώ τις επόμενες μέρες προχωρούν οι 1.700 προσλήψεις που καθυστέρησαν, λόγω του ότι δεν είχαν βγει από το ΑΣΕΠ τα αποτελέσματα.
 • Διορίστηκαν 177 άτομα στο ΕΚΑΒ, 150 για το προσφυγικό, 585 άτομα λοιπού προσωπικού νοσοκομείων. Δέσμευση για άλλες 1.000 προσλήψεις για φέτος για τα νοσοκομεία.
 • Αυξήσαμε το όριο δαπανών στο χώρο υγείας κατά 150 εκ. ευρώ που διασφάλισε τον ομαλό εφοδιασμό των νοσοκομείων.
 • Για το σημαντικότατο ζήτημα της παροχής ασθενοφόρων στο Δημόσιο Σύστημα καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε κατά το ήμισυ διαγωνισμό που εκκρεμούσε από το 2007 με τεράστια ευθύνη των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων και με κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης πρόσφατα στην παραλαβή 14 ασθενοφόρων από τα 80 συνολικά που θα παραληφθούν φέτος μεταξύ άλλων σημείωσε τα εξής: «Δεν τα βρίσκανε στην μίζα, γι’ αυτό καθυστερούσε επί τόσα χρόνια ο διαγωνισμός που ξεκίνησε το 2007 για τη προμήθεια των ασθενοφόρων… συντομεύθηκε η διαδικασία ελέγχου στο Ελεγκτικό Συνέδριο από έξι μήνες σε δεκαπέντε ημέρες και έτσι καταφέραμε να προμηθευτούμε τα ασθενοφόρα. Στο ελληνικό κράτος τα ασθενοφόρα κόστισαν 48.000 ευρώ έκαστο, ενώ για τα 96 ασθενοφόρα που υπολείπονται προβλεπόταν για το καθένα να καταβληθούν 63.000 ευρώ. Αρνηθήκαμε να πληρώσουμε για το ίδιο προϊόν περισσότερα χρήματα και, έτσι, θα γίνει νέος διαγωνισμός για την προμήθεια των υπόλοιπων ασθενοφόρων».

Σημειώνω ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν περιλαμβάνεται στις 8 Περιφέρειες που θα προμηθευτούν τα 90 ασθενοφόρα σε αυτή τη φάση και έχω ενημερωθεί από το αρμόδιο υπουργείο ότι υπάρχει σαφής δέσμευση ότι θα προχωρήσει ο διαγωνισμός στο ΣΕΣ 2014-2020 που αφορά ακόμη 5 Περιφέρειες μεταξύ αυτών και την Περιφέρεια Δυτική Ελλάδας. Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού συνεπάγεται και την χορήγηση των υπόλοιπων ασθενοφόρων (για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπάρχει σχεδιασμός για τη χορήγηση 15 ασθενοφόρων). Στοιχεία γι’ αυτό το θέμα περιλαμβάνονται και σε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο που έχω ασκήσει.

 • Η πολιτική ηγεσία του Υπουργεία Υγείας σχεδιάζει και υλοποιεί την απευθείας σύναψη ατομικών συμβάσεων μεταξύ Νοσοκομείων και εργαζομένων στην καθαριότητα, χωρίς τη διαμεσολάβηση εργολάβων που θα οδηγήσει και στη μείωση της δαπάνης των νοσοκομείων σε εργολαβικές εταιρείες outsourcing τουλάχιστον κατά 30% αλλά και στην αναβάθμιση του συνολικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων σε αυτές.
 • Ψηφίσαμε το Νόμο που αφορούσε Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με το οποίο καθιερώνεται η Λίστα Χειρουργείου.  Με την κατάρτιση της Λίστας Χειρουργείου ενημερώνεται πάραυτα ο ασθενής για την ημερομηνία επέμβασης. Από τη Λίστα εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά τα οποία έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.
 • Επίσης, με τον ίδιο νόμο σε κάθε Νοσοκομείο συστήνεται «Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας», το οποίο είναι αρμόδιο μεταξύ άλλων για τη συλλογή και διεκπεραίωση καταγγελιών και παραπόνων.
 • Ακόμη διευκολύνεται η στελέχωση των απομακρυσμένων και παραμεθόριων αγροτικών ιατρείων, Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείων με την θέσπιση οικονομικών κινήτρων και ενισχυμένης μοριοδότησης ως προς την υπηρεσιακή ανέλιξη όσων γιατρών και υγειονομικών υπηρετήσουν σε αυτά. Επαναφέραμε το επίδομα του άγονου αγροτικού σε 411 αγροτικά ιατρεία που όταν καταργήθηκε έμειναν κενά τα αγροτικά ιατρεία.
 • Επιπλέον δίνεται δυνατότητα στους Δήμους να επιχορηγούν τις δημόσιες δομές υγείας για την κάλυψη των έκτακτων λειτουργικών αναγκών τους και παρέχεται στους Δήμους η δυνατότητα επιχορήγησης από τους προϋπολογισμούς τους των δημόσιων δομών υγείας για την κάλυψη των έκτακτων λειτουργικών αναγκών τους (όπως κυρίως ιατρικό υλικό, ιατρικά μηχανήματα, επισκευές, καύσιμα) προς άμεσο όφελος των πολιτών.
 • Για το σταμάτημα της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος και των σκανδάλων στις προμήθειες στον τομέα της Υγείας ετοιμάζεται νομοσχέδιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων, με στόχο τα χρήματα που δαπανώνται να επιστρέφουν στους πολίτες. Όπως αναφέρει η νυν πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κάθε χρόνο δαπανούσαμε από τον προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία 18 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6,5 δισ. ευρώ ήταν μαύρο χρήμα υπερτιμολογήσεων. Ακόμη και σήμερα, που η χρηματοδότηση λόγω μνημονίου έπεσε στα 10 δισ. ευρώ, ξέρουμε ότι οι μαύρες υπερτιμολογήσεις υπολογίζονται σε 2,5 δισ. ευρώ.

Κλείνοντας μια μικρή αναφορά για το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο με ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε μετατραπεί σε ένα παραμάγαζο ρουσφετιού, διαπλοκής, σπατάλης και αδιαφάνειας όπως αποτυπώνεται στο πόρισμα των 106 σελίδων της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων που παραδόθηκε στα τέλη Μαΐου από τους επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας) και ίσως αποτελεί τον μοναδικό πλήρη έλεγχο από την ίδρυση του φορέα. Ενδεικτικά για το πώς υπερασπιζόμαστε τους πόρους του Δημοσίου επισημαίνω ότι επί συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου το 2014 το ΚΕΕΛΠΝΟ έδωσε 5.860.000 ευρώ σε διαφημιστική δαπάνη. Έπαιρναν δαπάνη και κάποια σάιτ με πολύ μικρή επισκεψιμότητα. Το 2015 με συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αυτή η δαπάνη μηδενίστηκε. Επιπλέον διερευνώνται τα 2.5 εκ. ευρώ που έδιναν για φύλαξη και άλλο 1.5 εκ. ευρώ για φύλαξη σε άδεια κτίρια (!). Ο κ. Μητσοτάκης με τα νεοφιλελεύθερα ταξικά γυαλιά του αυτές τις δαπάνες δεν τις έβλεπε να τις κόψει και προέβη σε απολύσεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών. Στις 10/06 αναρτάται ο οριστικός πίνακας των επιτυχόντων μετά τον επανέλεγχο των πιστοποιητικών και την ανοικτή διαδικασία που έγινε. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ συνειδητά καθυστέρησε τη διαδικασία ενώ η κυβέρνηση βρήκε σε 220 αιτήσεις 88 λάθος μοριοδοτήσεις.

Όλα τα παραπάνω ενοχλούν και τρομάζουν την διαπλοκή στη χώρα μας που εδώ και μερικούς μήνες εξαπολύει μέσα από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης και τα πολιτικά κόμματα της κλεπτοκρατίας την πιο χυδαία παραπληροφόρηση και επίθεση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική στον τομέα της υγείας. Ο λαός μας βέβαια τους έχει γυρίσει ήδη την πλάτη.

http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=5a879c77-ce36-46d7-8dfc-a54701716d8f


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος