FOLLOW US: facebook twitter

Ε. Γεωργοπούλου: «Δέσμευσή μας η προστασία και ανάδειξη της ευαίσθητης περιβαλλοντικά περιοχής του Καϊάφα»

Ημερομηνία: 19-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

saltari

Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ανακοίνωση για ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ έργων ύψους 30.000.000€ στην περιοχή του Καϊάφα σημειώνει τα εξής: Οι επίμονες προσπάθειες για την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 των έργων για την αποκατάσταση των υφιστάμενων τουριστικών καταλυμάτων και κτιριακών εγκαταστάσεων στην Ιαματική Πηγή του Καϊάφα από την ΕΤΑΔ Α.Ε. έχουν δρομολογήσει θετικές εξελίξεις. Συγκεκριμένα, υπάρχει η σχετική προμελέτη από την ΕΤΑΔ και πιθανότατα μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει προχωρήσει η έγκρισή της από τα συναρμόδια Υπουργεία.

Τα έργα αυτά υπόκεινται στην υφιστάμενη περιβαλλοντική νομοθεσία ΖΟΕ 1993 η οποία δεν τροποποιείται με το υπό έκδοση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Λόγω των ιδιαιτεροτήτων του νέου ΕΣΠΑ (ανώτατο όριο για έργα τουρισμού-πολιτισμού στα 5.000.000 €), γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν αυτά τα έργα εξασφαλίζοντας 5.000.000 € αλλά και να εξεταστεί η δυνατότητα να προσεγγίσουν τα 10.000.000€ καθώς η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη Νatura και υπάρχει η σχετική πρόβλεψη.

Άρα η πρώτη φάση του έργου για τη συνολική προστασία και ανάδειξη της περιοχής θα δρομολογηθεί μέσω ΕΣΠΑ. Οι λοιπές φάσεις του έργου και εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα για νέο πρόγραμμα δύνανται να υλοποιηθούν (εφόσον κριθεί αναγκαίο και σκόπιμο) μέσω του πακέτου Γιούνκερ και όπως είναι γνωστό αφορούν έργα ευστάθειας πρανών στη θέση του Σπηλαίου Ανυγρίδων Νυμφών των Ιαματικών Πηγών Καϊάφα καθώς και τον εκσυγχρονισμό βασικών δικτύων υποδομής (βιολογικός καθαρισμός, κ.ά.) και περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού διημέρευσης.

Βεβαίως, η κυβέρνηση, ως όφειλε, προχώρησε σε πρόβλεψη για να υπάρξει πρόταση στον Καϊάφα για εξέταση να περιληφθεί στο πακέτο Γιούνκερ ώστε να διασφαλιστεί ότι αν για οποιοδήποτε λόγο δεν επιτευχθεί η ολοκληρωμένη ένταξη της πρώτης φάσης του έργου στο νέο ΕΣΠΑ να μπορεί άμεσα να προχωρήσει η υλοποίηση αναγκαίων έργων μέσω της εναλλακτικής του πακέτου Γιούνκερ.

Η παρούσα κυβέρνηση σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και με γνώμονα και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών προχωρεί στην έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος (δυστυχώς με χρονικές και νομικές δεσμεύσεις από τα «λάθη» των προηγούμενων κυβερνήσεων) έχοντας λάβει υπόψη και τη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την πραγματική προστασία της περιοχής και σχεδιάζει την πραγματική ανάδειξη αυτής με όλα τα δυνατά μέσα και εργαλεία που υπάρχουν και με δεδομένους πλέον τους οικονομικούς και χρηματοδοτικούς παράγοντες.

Ήδη, η ΕΤΑΔ Α.Ε. έχει προχωρήσει στη διαγωνιστική διαδικασία για να λειτουργήσει ως υποκατάστημά της την θερινή περίοδο η Ιαματική Πηγή Καϊάφα με πρόβλεψη για πρόσληψη και περαιτέρω προσωπικού ώστε να ενδυναμωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και να ενισχυθεί η απασχόληση στην περιοχή.

Η βουλευτής θα παρακολουθεί στενά το ζήτημα και θα ενημερώνει δημόσια καθώς τα έργα αυτά αφορούν σημαντικότατη περιβαλλοντικά περιοχή δημοσίου συμφέροντος. Ο έλεγχος και ενεργοποίηση της κοινωνίας είναι αυτονόητα για να βγεί επιτέλους η συγκεκριμένη περιοχή από την απαξίωση.

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, βουλευτής νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος