FOLLOW US: facebook twitter

Σάκης Γιατράς: «Πορευόμαστε αυτόνομοι με τις αρχές και τις αξίες μας»

Ημερομηνία: 03-09-2021 | Συντάκτης:
*Του γραμματέα της ΝΕ ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΑΛ Ηλείας, Σάκη Γιατρά

 

Η 3η του Σεπτέμβρη είναι η ημερομηνία ορόσημο όχι μόνο για όσους είναι ενταγμένοι στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι η ημερομηνία ορόσημο για την μεταπολιτευτική διαδρομή της χώρας μας.

Είναι η ημέρα ιδρύσεως του ΠΑΣΟΚ, η ημέρα της ιστορικής διακήρυξης από τον Ανδρέα Παπανδρέου που σηματοδότησε μία νέα σελίδα στην πολιτική σκηνή της χώρας, βασιζόμενη στις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας και οδήγησε σε ριζικές αλλαγές με τελικό στόχο το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Η επέτειος των 47 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ- του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος- την 3η του Σεπτέμβρη του 1974,  και των σαράντα χρόνων από την πρώτη ιστορική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, αποτελεί μια βαριά κληρονομιά στην πολιτική της χώρας.

Είθισται κάθε επέτειος να θεωρείται ως μια καλή ευκαιρία επαναπροσδιορισμού της παράταξης σε σχέση με το παρελθόν της και το μέλλον της. Η διαδρομή του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας μας δεν διαγράφεται, το κόμμα έχει γερές βάσεις όσο και αν κάποιοι αρέσκονται να δαιμονοποιούν περιόδους που το Κίνημα πέρασε δύσκολες στιγμές, και παραμένει πιστό στις βασικές του αρχές. Με αυτές τις αρχές ως οδηγό του δεν δίστασε να κάνει τομές, κοιτάζοντας κατάματα το μέλλον.

Κάθε επέτειος είναι αφορμή για ιστορικές αναδρομές, το χρήσιμο όμως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι αναδρομές αυτές να συνοδεύονται από κριτική ματιά στο παρελθόν ώστε να εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν αποδείξει ότι δεν φοβούνται την κριτική.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έβαλε την σφραγίδα του στην μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας ότι αντιλήφθηκε τα μηνύματα της εποχής.

Τότε κλήθηκε να λάβει δύσκολες αποφάσεις. Σαράντα επτά χρόνια μετά καλούμαστε και πάλι, ως συνεχιστές του μεγάλου οράματος της σοσιαλδημοκρατίας, να λάβουμε επίσης δύσκολες αποφάσεις για το σήμερα και το αύριο του τόπου.

Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη καμπή και όπως τότε έτσι και τώρα οφείλουμε να ανταποκριθούμε στα κελεύσματα της εποχής, οφείλουμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας μέσω του Κινήματος Αλλαγής και να επιδιώξουμε την συσπείρωση στη βάση μας, με ταυτόχρονο άνοιγμα στην κοινωνία που βιώνει τις επιπτώσεις μιας μακράς οικονομικής κρίσης, στην οποία προστέθηκε και η υγειονομική κρίση και οδήγησε σε γενικότερη κρίση αξιών δοκιμάζοντας την συνοχή και τις αντοχές της κοινωνίας.

Οι δύσκολες συγκυρίες και η νέα ‘πραγματικότητα’ με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί να παρασυρθούν από τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και την πολλά ‘υποσχόμενη’ παροχολογία της Νέας Δημοκρατίας και επέλεξαν να εγκαταλείψουν το κόμμα το οποίο τους ανέδειξε για να καταλάβουν πρόσκαιρα αξιώματα, απαρνούμενοι τις αρχές με τις οποίες γαλουχήθηκαν στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα στο Κίνημα Αλλαγής.

Η χαρά του αποστάτη δεν κρατά πολύ και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όσοι επέλεξαν στα δύσκολα να βάλουν πάνω απ’ όλα το προσωπικό τους συμφέρον. Αυτό αποδείχθηκε και από τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Κάποιοι πρωτοκλασάτοι Υπουργοί χρησιμοποιήθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία και με συνοπτικές διαδικασίες πετάχτηκαν σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Αυτό ας γίνει μάθημα. Κάποιοι ‘αναλώσιμοι’ δεν μπορούν να ξεπουλούν την ιστορία ενός κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής καλείται να αφήσει πίσω του τα βαρίδια και να δώσει το μήνυμα στη νέα εποχή, ως δύναμη ανατροπής, ως ένα πραγματικό Κίνημα Αλλαγής.

Όπως έχει πει κατ’ επανάληψη και η πρόεδρός μας Φώφη Γεννηματά, ακολουθούμε αυτόνομη πορεία, αδέσμευτη, απαλλαγμένη από αγκυλώσεις και δεν προτιθέμεθα να δώσουμε άλλοθι στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ. Η αυτόνομη πορεία είναι αδιαπραγμάτευτη και θα υπενθυμίσω στις Κασσάνδρες ότι η προοδευτική παράταξη είναι εδώ για να φέρει τη νέα προοδευτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος.

Βασιζόμενοι στις αρχές και τις αξίες μας θα πορευτούμε και στο δρόμο των εσωκομματικών διαδικασιών, βασιζόμενοι στις αρχές και τις αξίες μας θα πορευτούμε στις εθνικές εκλογές και στέλνουμε μήνυμα ενότητας στους πολίτες.

Το δίλημμα δεν είναι Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ, το δίλημμα είναι πρόοδος ή οπισθοδρόμιση, ισονομία ή ανισότητα, κυρίαρχος λαός ή εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων, λαϊκή κυριαρχία ή επικράτηση της ολιγαρχίας.

Οι ανέξοδες επιλογές δεν αποτελούν λύσεις, οι δύσκολες αποφάσεις είναι αυτές που χαράσσουν τις επιτυχημένες πολιτικές.

Έχουμε παρελθόν, έχουμε παρόν, έχουμε μέλλον.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος