FOLLOW US: facebook twitter

Ρύθμιση του καθεστώτος λειτουργίας του Airbnb ζητούν οι ξενοδόχοι της Ηλείας

Ημερομηνία: 13-04-2022 | Συντάκτης:

«Παραβιάζεται ο ανταγωνισμός στον τουρισμό»

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η διαχείριση των κατοικιών που διατίθενται για βραχρυχρόνια μίσθωση, γνωστές ως AIRbnb, είναι ένα από τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων στην Ηλεία κάνουν λόγο για παραβίαση του υγιούς ανταγωνισμού και των κανόνων λειτουργίας της αγοράς.

Αν κάνει κάποιος μια πρόχειρη αναζήτηση στην πλατφόρμα Αirbnb για την πασχαλινή περίοδο, θα διαπιστώσει ότι στην Ηλεία οι προσφερόμενες κατοικίες είναι πάνω από 200, εκ των οποίων οι 140 περίπου είναι στην παραλιακή ζώνη των δήμων Πύργου και Ήλιδας, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

Όπως δήλωσε όμως στην Πρωινή ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, Βασίλης Τυλιγάδας, τα παράνομα AIRbnb είναι πολύ περισσότερα, προκαλώντας σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά.

«Το AIRbnb ανθεί για τα καλά, και στη νόμιμη και στην παράνομη εκδοχή του. Πλέον, πρώτα γεμίζουν αυτά σε εξευτελιστικές τιμές και μετά έρχονται σε μας. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, για αυτό και έχουμε προτείνει στην κυβέρνηση να θεσπίσει ένα νομικό καθεστώς που θα προβλέπει ορισμένες ελάχιστες προδιαγραφές για όποιον δραστηριοποιείται στη βραχυχρόνια μίσθωση. Οι παράνομοι δεν πληρώνουν φόρο σε κανέναν και προσφέρουν οποιοδήποτε οίκημα. Σε ό,τι αφορά όμως και τα νόμιμα καταλύματα AIRBNB, υπάρχει άνιση μεταχείριση, διότι έχουν πολύ λιγότερες οικονομικές υποχρεώσεις σε σχέση με τα ξενοδοχεία. Υπολογίστε πρωτόκολλα ασφαλείας, πυρόσβεσης, αγορανομίας, κλπ. Έχουμε συνολικά 27 άδειες και πιστοποιητικά που πρέπει να εξασφαλίζουμε από τους αρμόδιους φορείς», τόνισε ο κ. Τυλιγάδας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων & Λοιπών Καταλυμάτων δήμου Πύργου, Μάκης Ζαχαρόπουλος, επισήμανε στην «Πρωινή» ότι τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια, η βραχυχρόνια μίσθωση καταλυμάτων είναι εκτεταμένη στο παραλιακό μέτωπο αλλά και εντός της πόλης.

«Είναι έντονο το φαινόμενο Airbnbστην ευρύτερη περιοχή του Πύργου τα τελευταία τρία χρόνια, κυρίως τους θερινούς μήνες, και με νόμιμες και με μη νόμιμες πρακτικές. Εμείς ζητάμε από το κράτος να εξορθολογίσει το φορολογικό καθεστώς, διότι ο ξενοδοχειακός κλάδος επιβαρύνεται δυσανάλογα. Θα πρέπει όλοι να εγγραφούν στην πλατφόρμα και να αποδίδουν τους ίδιους φόρους με μας. Π.χ. φόρο διαμονής δεν έχουν, έξοδα που έχουμε εμείς δεν έχουν, πρωτόκολλα ασφαλείας δεν τους ζητά κάποιος. Επί της ουσίας, ο ανταγωνισμός είναι αθέμιτος», σημείωσε ο κ. Ζαχαρόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος