FOLLOW US: facebook twitter

Ηλίας Ξανθούλης: Ρύθμιση οφειλών και μέτρα επανεκκίνησης των επιχειρήσεων

Ημερομηνία: 22-04-2020 | Συντάκτης:
Του Ηλία Ξανθούλη, προέδρου Εμπορικού Συλλόγου Πύργου

Τώρα που αρχίζει να υποχωρεί η πανδημία, θα πρέπει να δούμε πως μπορούμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να  κρατηθούν οι θέσεις εργασίας, γιατί ενώ περνάει η υγειονομική κρίση έρχεται η οικονομική κρίση, η όποια μετά από δέκα χρόνια μνημονίων θα είναι και το τελειωτικό χτύπημα για τον επιχειρηματικό κόσμο.

Ύστερα από τόσες ημέρες με ανενεργές επιχειρήσεις, που για την αγορά μέρα που περνάει δεν ξαναγυρίζει, με τον τουρισμό που βασίζονται οι περισσότεροι, συμφώνα με τις προβλέψεις να αναμένεται πτώση πάνω από 50%,με πολλές επιχειρήσεις να χρειάζονται ρευστότητα για να ξεκινήσουν πάλι, με τις περισσότερες υποχρεώσεις, ασφαλιστικές –φορολογικές –δανειακές – επιταγές –πληρωμές προμηθευτών, να έχουν πάει πίσω, θα χρειαστεί μια χρηματοδότηση με κεφάλαια κίνησης βραχυπρόθεσμα άτοκα η με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Πρώτα όμως θα πρέπει να ρυθμιστούν, με διαγραφή κάποιων τόκων οι παλαιές υποχρεώσεις προς τράπεζες, Funds που έχουν αγοράσει δάνεια πολύ χαμηλά, πυρόπληκτα, οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο και δήμους, με ένα τρόπο εύκολο και γρήγορο ώστε να  μην αποκλείεται κανένας.

Πιο συγκεκριμένα πρέπει να σχεδιαστεί ένα μέτρο το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους αυτούς τους πληγέντες να συγκεντρώσουν όλες τις οφειλές που έχουν προκύψει(φορολογικές,ασφαλιστικές,δανειακές,funds)κάτω από τη στέγη μιας ευνοϊκής ρύθμισης η οποία θα τους επιτρέπει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις αυτές. Θεωρείται αυτονόητο πως θα θεσπιστεί όριο κατώτατης δόσης, μέγιστος αριθμός δόσεων και διάρκεια αποπληρωμής,καθώς και ασφαλιστικέςδικλείδες για τους κακοπληρωτές, δηλαδή να βγαίνει από την ρύθμιση όταν δεν πληρώνει για 5 δόσεις συνεχόμενες .

Το βασικό όμως  ζητούμενο είναι να έχουν δυνατότητα υπαγωγής σε αυτή τη ρύθμιση όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως ποσού οφειλής και φυσικά δραστηριότητας.

Έτσι μπορούν να οριστούν κατηγορίες στις οποίες θα εμπίπτουν οι επιχειρήσεις ανάλογα με το ποσό οφειλής τους.

Για παράδειγμα:

A. Κατηγορία: επιχειρήσεις με ποσό οφειλής από 0 έως 5.000 ευρώ

(πρωτίστως μέγιστος αριθμός δόσεων 20 και δευτερευόντως κατώτατο όριο δόσης 150 ευρώ)

Β. Κατηγορία:επιχειρήσεις με ποσό οφειλής από 5.001 έως 15.000 ευρώ

(πρωτίστως μέγιστος αριθμός δόσεων 50 και δευτερευόντως κατώτατο όριο δόσης 200 ευρώ)

Γ. Κατηγορία:επιχειρήσεις με ποσό οφειλής από 15.001 έως 30.000 ευρώ

(πρωτίστως μέγιστος αριθμός δόσεων 100 και δευτερευόντως κατώτατο όριο δόσης 250 ευρώ)

Δ. Κατηγορία:επιχειρήσεις με ποσό οφειλής από 30.001 έως 50.000 ευρώ

(πρωτίστως μέγιστος αριθμός δόσεων 120 και δευτερευόντως κατώτατο όριο δόσης 350 ευρώ)

E. Κατηγορία:επιχειρήσεις με ποσό οφειλής άνω των 50.000έως 100.000 ευρώ

(πρωτίστως μέγιστος αριθμός δόσεων 200 και δευτερευόντως κατώτατο όριο δόσης 500 ευρώ)

Ζ. Κατηγορία:επιχειρήσεις με ποσό οφειλής άνω των 100.000  ευρώ

(πρωτίστως μέγιστος αριθμός δόσεων 300 και δευτερευόντως κατώτατο όριο δόσης 1000 ευρώ)

Έτσι και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν,οι τράπεζες θα  απαλλαγούν από τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια [στεγαστικά –πυρόπληκτα –κεφάλαια κίνησης ] και το δημόσιο θα εισπράξει τα  πραγματικά οφειλόμενα.

Τα funds θα πρέπει να συμμετέχουν,σε αυτή την διαδικασία, με γενναίο κούρεμα των δάνειων,διότι τα έχουν αγοράσει σε πολύ χαμηλή τιμή.

Να συμβάλουν ώστε οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν την λειτουργία τους,να αποπληρώνουν τα χρέη τους, να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας.

Γιατί όταν λέμε ότι η επανεκκίνηση τις οικονομίας θέλει μεγάλες αποφάσεις και δραστικά μετρά, σαν κυβέρνηση πρέπει να τις πάρετε, και να διασφαλίσετε ότι όλοι θα συμμετέχουν,[τράπεζες –funds –δήμοι –ασφαλιστικά ταμεία ].

Και μην ξεχνάμε:οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά τις οικονομίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος