FOLLOW US: facebook twitter

Ρύθμιση-εξπρές οφειλών στην Εφορία

Ημερομηνία: 22-01-2019 | Συντάκτης:

120 δόσεις από 50€ και διαγραφή προσαυξήσεων έως 85%

 

Διπλό σχέδιο προωθεί το ΥΠΟΙΚ, ώστε να αυξηθεί η εισπραξιµότητα των φόρων από παλαιότερες και νέες οφειλές. Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι φορολογούµενοι για να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για την παροχή µιας νέας διευκόλυνσης τμηματικής εξόφλησης παλαιότερων φορολογικών -και όχι µόνο- οφειλών.

Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να τεθεί υπόψη των επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της δεύτερης µεταµνηµονιακής αξιολόγησης που ξεκίνησε χθες στην Αθήνα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί έχουν αντιρρήσεις για τη θέσπιση µιας νέας ρύθμισης για οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, ωστόσο στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν αισιόδοξα ότι τελικά οι αντιρρήσεις θα καμφθούν και πολλοί φορολογούμενοι που σήμερα αδυνατούν να αποπληρώσουν παλαιότερες φορολογικές οφειλές θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν µια νέα αρχή στη σχέση τους µε την Εφορία.

Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονοµικών προβλέπει δύο σηµαντικές παρεµβάσεις, προκειµένου να αυξηθεί η εισπραξιµότητα των φόρων από παλαιότερες αλλά και νέες φορολογικές οφειλές:

1. Τη θέσπιση µιας έκτακτης ρύθμισης για οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος του 2017. Ο αριθμός των δόσεων της έκτακτης ρύθμισης που θα παρατείνει ζωντανή για µερικούς µήνες δίνοντας ένα χρονικό παράθυρο ένταξης σε αυτή σε εκατοµµύρια φορολογουμένους που έχουν ληξιπρόθεσμές οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση θα µπορεί να φτάνει ακόµη και τις 120. Η ρύθμιση δεν θα είναι τυφλή και οριζόντια, αλλά θα µπορούν να ενταχθούν σε αυτή φορολογούμενοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν µεγάλες οφειλές του παρελθόντος, αλλά έχουν τη δυνατότητα να τηρήσουν µια ρύθμιση µε πολλές δόσεις και χαμηλό ποσό µηνιαίας δόσης.

Προϋπόθεση για να ενταχθεί ένας φορολογούμενος στη ρύθμιση θα είναι να έχει ρυθμίσει µε την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή να έχει εξοφλήσει τις οφειλές του 2018. Στην πράξη θα πρέπει να έχει ρυθμίσει ή εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος του 2018, καθώς και άλλες έκτακτες φορολογικές οφειλές που βεβαιώθηκαν το 2018. Η ελάχιστη δόση της νέας ρύθμισης θα είναι 50 ευρώ και η ένταξη στη ρύθμιση θα προσφέρει διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής έως και 85%.

2. Τη βελτίωση της υφιστάμενης πάγιας ρύθμισης των 12 έως 24 µηνιαίων δόσεων που δίνεται σε όλους τους φορολογουμένους. Οι τακτικές φορολογικές οφειλές, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ, ρυθμίζονται σε έως 12 δόσεις, ενώ οι έκτακτες οφειλές, όπως είναι τα φορολογικά και πολεοδομικά πρόστιμα ή ο φόρος κληρονομικών και δωρεών ρυθµίζεται σε έως και 24 µηνιαίες δόσεις. Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν την αύξηση των µηνιαίων δόσεων της πάγιας ρύθμισης στις έως και 24 δόσεις µε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προκειμένου η ρύθμιση να γίνει περισσότερο προσωποποιημένη.

Οι δύο παρεκβάσεις θα αυξήσουν την εισπραξιµότητα των φόρων χωρίς να προκαλέσουν διάβρωση της λεγόμενης «κουλτούρας» πληρωμών που έχει καλλιεργηθεί τα τελευταία τρία χρόνια µέσω της µη παροχής νέας έκτακτης ρύθμισης οφειλών. Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι φορολογικές οφειλές οι οποίες παραμένουν απλήρωτες για περισσότερο από έναν χρόνο, τότε εμφανίζουν πολύ χαμηλή  εισπραξιµότητα και έτσι η ρύθμιση θα φέρει πολλούς οφειλέτες ξανά σε επαφή µε το δημόσιο ταμείο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος