FOLLOW US: facebook twitter

Ρύθμιση έως και 240 δόσεων για τα βεβαιωμένα «πυροδάνεια»

Ημερομηνία: 03-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

Τι προβλέπει η σχετική διάταξη του υπό διαβούλευση νόμου για τον Πτωχευτικό Κώδικα
-«Για πρώτη φορά τέτοια δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία», δηλώνει στην «Πρωινή» ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Ανδρ. Νικολακόπουλος

Ρύθμιση οφειλών στο Δημόσιο μέχρι και 240 δόσεις με πρόβλεψη ελάχιστης μηνιαίας δόσης ακόμα και 50 ευρώ σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τον Πτωχευτικό Κώδικα, προκειμένου να συμπεριλάβει και όσους έχουν οφειλές δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες οδεύουν προς βεβαίωση στην Εφορία μέσω της κατάπτωσης της εγγύησης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική διάταξη, το Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης μπορούν να προβούνσε πολυμερή βάση, σε αναδιάρθρωση οφειλών προς αυτούς, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας διαγραφής βασικής οφειλής, τόκων, προσαυξήσεων ή προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής. Μια τέτοια συμφωνία γίνεται αποδεκτή από το Δημόσιο ή τον Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, κατά περίπτωση, εφόσον οι απαιτήσεις του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης δεν υπερβαίνουν, τόσο ως προς το Δημόσιο όσο και ως προς το σύνολο των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, το 1,5 εκατ. ευρώ, και το Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης εκπροσωπούν συνολικά ποσό απαιτήσεων μικρότερο από το σύνολο των απαιτήσεων των χρηματοδοτικών φορέων κατά του οφειλέτη.

Το κρίσιμο σημείο που αφορά τους όρους μακροχρόνιας ρύθμισης των οφειλών, αναφέρει πως μια σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών είναι άκυρη «αν προβλέπει  την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης σε περισσότερες από διακόσιες σαράντα (240) δόσεις, αν αφορά ρύθμιση οφειλών που έχουν ήδη ρυθμισθεί βάσει του παρόντος κεφαλαίου ή του ν. 4469/2017, ανεξάρτητα αν η ρύθμιση είναι σε ισχύ, αν προβλέπει καταβολή μηνιαίας δόσης μικρότερης των  50 ευρώ, αν αφορά την τμηματική αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ανά χρονικά διαστήματα που υπερβαίνουν το μήνα, αν προβλέπει την παροχή περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο ή τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και την ικανοποίηση απαιτήσεων του Δημοσίου ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με άλλα ανταλλάγματα αντί χρηματικού ποσού.

Αν στη σύμβαση αναδιάρθρωσης προβλέπεται διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο, αυτή γίνεται κατά σειρά παλαιότητας, από την παλαιότερη οφειλή προς τη νεότερη, με κριτήριο τον χρόνο καταχώρισης της οφειλής στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων και όχι τον χρόνο λήξης της νόμιμης προθεσμίας καταβολής αυτής, είτε η καταβολή γίνεται εφάπαξ είτε σε δόσεις.Από την υποβολή της αίτησης και καθ` όλη τη διάρκεια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων κατά του οφειλέτη καθώς και η ποινική δίωξη αναφορικά με τις οφειλές, των οποίων ζητείται η ρύθμιση.

Ολοταχώς για καταπτώσεις οι τράπεζες

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι τραπεζικές αιτήσεις για κατάπτωση της κρατικής εγγύησης στα «πυροδάνεια», καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα επιθυμούν να απαλλαγούν από τα δάνεια και να εισπράξουν την εγγύηση, μεταφέροντας τις οφειλές στο Δημόσιο. Επειδή όμως αυτή η διαδικασία αφενός είναι χρονοβόρα και αφετέρου το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα για άμεση αποπληρωμή εγγυήσεων που φτάνουν τα δυο δις. ευρώ, ο συγκεκριμένος νόμος δεν αποκλείεται να οδηγήσει τις τράπεζες στη θέσπιση ανάλογων ρυθμίσεων προς τους δανειολήπτες.«Νόμος που δίνει λύση και στα δάνεια με κρατική εγγύηση»

Ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος παρακολουθεί στενά την πορεία της διαβούλευσης και είναι σε διαρκή επικοινωνία με το νομικό επιτελείο που επεξεργάζεται τον νόμο, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι πρόκειται για σημαντική μεταρρύθμιση που σκοπό έχει να αντιμετωπίσει το τεράστιο θέμα της ρύθμισης τους χρεών τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, που στη χώρα μας βρίσκεται σε επίπεδα κατά πολύ ανώτερα από το μέσο όρο, δίνοντας παράλληλα μια δεύτερη ευκαιρία σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και οδηγώντας σε απαλλαγή από χρέη.

«Παράλληλα προστατεύει  την πρώτη κατοικία για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού μέσω ενός πρωτοποριακού συστήματος απόκτησης,  επαναμίσθωσης και επανάκτησης ακινήτων με δικαίωμα επιδότησης και ενοικίου. Αφήνουμε πίσω έτσι συστήματα που μέχρι σήμερα δεν παρείχαν επαρκή προστασία όπως εξωδικαστικός μηχανισμός, υπερχρεωμένα νοικοκυριά και πτωχευτικός κώδικας και προστατεύονται όλες οι κοινωνικές ομάδες. Για πρώτη φορά,επίσης, δίνεται δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που μπορεί να φτάσει και τις 240 δόσεις, ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες κάθε περίπτωσης. Είναι ένας νόμος που δίνει λύση και σε πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά του νομού μας, που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα στο θέμα αυτό, και βέβαια καλύπτει και τα δάνεια που είχαν δοθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή και τα λεγόμενα πυρόπληκτα», τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος