FOLLOW US: facebook twitter

Ρύθμιση 120 δόσεων για βεβαιωμένα «πυροδάνεια» – Πλήρης επιβεβαίωση της «Πρωινής» από τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ, Χρ. Σταϊκούρα

Ημερομηνία: 09-10-2020 | Συγγραφέας:
-«Θεσπίζεται μοχλός πίεσης προς τις τράπεζες», τονίζει ο βουλευτής Ηλείας, Ανδρ. Νικολακόπουλος
-Ικανοποίηση αλλά και επιφύλαξη ως προς τις διατάξεις από το ΕΒΕ Ηλείας

«Φως στην άκρη του τούνελ» των πυροδανείων φαίνεται  ότι δίνει η κυβέρνηση, καθώςς χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε Ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών που προέρχονται από δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα ρεπορτάζ της «Πρωινής».

Όπως αναφέρει στην 3η του παρέμβαση, «οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής».Αυτό σημαίνει ότι οι οφειλέτες «πυροδανείων» που βεβαιώνονται στις ΔΟΥ, θα μπροούν να προβούν σε μακροχρόνια ρύθμιση έως 120 δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», όσα «πυροδάνεια» προστεθούν σε ήδη υπάρχουσες οφειλές, τότε η συσσωρευμένη οφειλή θα μπορεί να ρυθμιστεί και με περισσότερες δόσεις, έως το όριο των 240.

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, η ρύθμιση μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς τις τράπεζες, ώστε να προβούν σε ανάλογες ρυθμίσεις, δεδομένου ότι η είσπραξη της κρατικής εγγύησης απαιτεί αρκετές γραφεικρατικές διαδικασίες και χρονικό διάστημα μηνών για να ευοδωθεί.

«Η ανακοίνωση από τον Υπουργό Οικονομικών της ρύθμισης των δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε 120 δόσεις καλύπτει όλα τα πυρόπληκτα δάνεια. Καλύπτει όλους τους πολίτες των οποίων το δάνειο έχει βεβαιωθεί στην  εφορία. Είναι σίγουρο ότι θα αναγκάσει και τις τράπεζες να οδηγηθούν σε αυτή τη κατεύθυνση ρύθμισης. Λύνεται ένα μεγάλο πρόβλημα που στο νομό μας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και παρέμενε άλυτο για πολλά χρόνια. Αποτελεί δε αποτέλεσμα διαρκών προσπαθειών και πιέσεων από το πρώτο χρονικό διάστημα τις ανάληψης των καθηκόντων μου. Στην αρχή φάνταζε δύσκολη η λύση, τελικά έγινε πραγματικότητα», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, σε επίσημη ανακοίνωσή του, ανέφερε πως είναι θετικό βήμα για την αναθεώρηση του πλαισίου διευκολύνσεως των οφειλετών, προσθέτοντας ότι απαιτούνται διευκρινίσεις για να επαληθευτεί η βιωσιμότητα της ρύθμισης, δεδομένης της ανατροπής των οικονομικών δεδομένων στην αγορά.

«Είναι άκρως σημαντικό να προσδιορίσουμε και να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες της συγκεκριμένης ρύθμισης, ώστε να μετατραπεί σε ένα ουσιαστικό βοήθημα για την ελάφρυνση των οφειλών του επιχειρηματικού κόσμου, άλλα και να δώσει πολύτιμες ανάσες στα δημόσια έσοδα. Επίσης είναι σημαντικό να υπάρχει απλουστευμένη διαδικασία, ώστε να κρίνεται ο οφειλέτης επιλέξιμος για υπαγωγή στη ρύθμιση και να υπάρξει δυνατότητα αποσύνδεσης των όποιων προσδιορισμών του αριθμού των δόσεων, με τα καθαρά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στον οφειλέτη να προσαρμόζει στα μέτρα του το μέγιστο δυνατό αριθμό δόσεων και να μπορεί να είναι συνεπής στην εξόφληση. Ταυτόχρονα να υπάρχει και η δυνατότητα υπαγωγής και σε οφειλέτες που θα βεβαιώσουν τα χρέη τους μετά την ανακοίνωση του νομοθετικού πλαισίου», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης τόνισε ότι είναι ένα πρώτο βήμα για να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι δανειολήπτες.

«Οι προσπάθειες που καταβάλλουμε ως ΕΒΕ Ηλείας εδώ και αρκετά χρόνια, φαίνεται ότι πιάνουν τόπο και φέρνουν αποτέλεσμα. Θα περιμένουμε και τη διατύπωση των διατάξεων για να τοποθετηθούμε με σαφήνεια, όμως οι υπουργικές ανακοινώσεις για 120 δόσεις σε βεβαιωμένες οφειλές από δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η ρύθμιση θα ωθήσει και τα τραπεζικά ιδρύματα να προβούν σε ανάλογες ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των δανείων από δω και πέρα», τόνισε.

Οι λοιπές ρυθμίσεις

Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε επίσης νέα ρύθμιση για την εξόφληση τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020 και αναβίωση της προϋπάρχουσας ρύθμισης για οφειλέτες που επλήγησαν από την πανδημία και δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις δόσεις της ρύθμισής τους και την έχασαν.

Για την πρώτη παρέμβαση ανέφερε πως θεσμοθετείται νέα ρύθμιση, η οποία αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού και δίνει τη δυνατότητα να εντάξουν σε αυτή όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.Οι οφειλές αυτές, που τελούν σε αναστολή έως τις 30 Απριλίου 2021, μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις, με επιτόκιο 2,5%. Παράλληλα, όλοι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων, για όλες τις τρέχουσες αρρύθμιστες οφειλές τους. Αλλά και πληττόμενοι από την πανδημία φορολογούμενοι, οι οποίοι είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους και τους δόθηκε αναστολή πληρωμής έως τις 30 Απριλίου 2021 για τις δόσεις Μαρτίου έως Ιουνίου 2020, θα στηριχθούν. Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν θα προστεθούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν, για οποιονδήποτε λόγο ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020, καθώς θα μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Οκτώβριο του 2020. Η ρύθμιση αυτή αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματά της και οι δόσεις που δεν κατέβαλαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση. Επίσης, όλοι όσοι έχασαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, και στους οποίους απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους, αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων