FOLLOW US: facebook twitter

Τέσσερις νέες ρυθμίσεις για τα χρέη στην Εφορία

Ημερομηνία: 22-09-2021 | Συντάκτης:

Με την πληρωμή δύο δόσεων έως την 30η Σεπτεμβρίου οι οφειλέτες της εφορίας που έχασαν τις 100 και των 120 δόσεις επανεντάσσονται στις ρυθμίσεις, εφόσον υποβάλουν αίτηση μέσω του myBusinessSupport.

Η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των χρεών άνοιξε  και θα μείνει ανοιχτή έως την 30η Σεπτεμβρίου. Η ρύθμιση αφορά τους οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων (ν.4321/2015) και 120 δόσεων (ν.4611/2019) και τις έχασαν στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς δεν μπορούσαν αν είναι συνεπείς λόγω έλλειψης εσόδων.

Στην ενεργοποίηση τεσσάρων ρυθμίσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών στην Εφορία που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ διογκώθηκαν κατά 3,170 δις. ευρώ στο επτάμηνο προκειμένου να αναχαιτίσει ένα νέο κύμα απλήρωτων φόρων που θα άνοιγαν τρύπες στα δημόσια ταμεία προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Χθες άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» για τις αιτήσεις επανένταξης των πληγέντων από την πανδημία στις ρυθμίσεις 100 και 120 δόσεων ενώ το επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη ρύθμιση σε έως 72 μηνιαίες δόσεις των κορονοχρεών που ανεστάλη η πληρωμή τους.

Την ίδια ώρα οφειλές από φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος  και ΕΝΦΙΑ μπορούν να εξοφληθούν τμηματικά σε έως 24 μηνιαίες δόσεις.

Η τρίτη ρύθμιση αφορά οφειλέτες με μειωμένα εισοδήματα  την περίοδο της πανδημίας και λόγω του κλίματος αβεβαιότητας και της δεινής οικονομικής τους θέσης βρέθηκαν εκτός των «πάγιων ρυθμίσεων» που εξυπηρετούσαν κανονικά μέχρι το διάστημα πριν από το κορονοιό.

Αυτή τη στιγμή παρέχεται η δυνατότητα επανένταξης σε πάγιες ρυθμίσεις που χάθηκαν την περίοδο της πανδημίας μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών  ενώ από την 1η Οκτωβρίου σχετική δυνατότητα θα έχουν και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι που έχασαν την παλιά πάγια ρύθμιση. Παράλληλα σε εφαρμογή τέθηκε η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την επανένταξη των πληττόμενων από την πανδημία σε 100 και 120 δόσεις.

Ειδικότερα οι επιλογές που έχουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους είναι:

1.Ρύθμιση χρεών πανδημίας σε 36 άτοκες ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από 1-1-2022: Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν, ειδικότερα, οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και στα Ελεγκτικά Κέντρα που, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν τελούν σε καθεστώς άλλης ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 1η/3/2020 έως 31/7/2021.

2.Πάγια ρύθμιση οφειλών 24 ή 48 δόσεων: Όλες οι αρρύθμιστες οφειλές μπορούν να καταβληθούν σε 24 ή σε 48 δόσεις ανάλογα με το είδος της οφειλής. Συγκεκριμένα, οι 24 δόσεις αφορούν τακτικές οφειλές όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ και οι 48 δόσεις αφορούν έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς. Οι βεβαιωμένες οφειλές σε εφορίες, ελεγκτικά κέντρα και τελωνεία μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης την 1η Νοεμβρίου 2019. Ειδικότερα, με τη νέα πάγια ρύθμιση:

  • Ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ ή ο ΦΠΑ μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις, ενώ οι έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς ή πρόστιμα μπορούν να ρυθμιστούν σε 48 δόσεις.
  • Οι τακτικές οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ενώ οι έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα) μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 48 δόσεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
  • Η ρύθμιση είναι έντοκη και το επιτόκιο κυμαίνεται από 4,95% αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12 και φτάνει ακόμη και στο 5,95% αν οι δόσεις φτάνουν έως τις 24. Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από δώδεκα μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά μιάμιση εκατοστιαία μονάδα (1,5%). Επί της ουσίας η ρύθμιση κοστίζει ακριβότερα για όσους αποφασίσουν να τακτοποιήσουν τις τακτικές οφειλές τους με το ανώτατο όριο των δόσεων που θα προβλέπει η ρύθμιση. Σημειώνεται ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ.

3.Επανένταξη σε  παλαιές «πάγιες ρυθμίσεις» οφειλών 12-24 δόσεων ή νεότερες «πάγιες ρυθμίσεις» 24-48 δόσεων που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας:

Αυτή τη στιγμή παρέχεται η δυνατότητα επανένταξης σε πάγιες ρυθμίσεις που χάθηκαν την περίοδο της πανδημίας  σε όσους θεωρούνται πληττόμενοι, ήτοι όσους ήταν την 1η Νοεμβρίου 2019 ενταγμένοι στην παλιά πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων αλλά μετά την ημερομηνία αυτή τέθηκαν εκτός της ρύθμισης, είτε επειδή δεν κατέβαλαν δύο ή περισσότερες συνεχόμενες δόσεις είτε επειδή άφησαν απλήρωτα ή αρρύθμιστα άλλα νεότερα χρέη τους.

4.Επανένταξη σε 100 και 120 δόσεις: Προθεσμία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου έχουν οι οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι έχασαν τη ρύθμιση των 100-120 δόσεων λόγω της πανδημικής κρίσης, προκειμένου να επανενταχθούν, καταβάλλοντας ταυτόχρονα τις δόσεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου έως 30/9. Δικαίωμα επανένταξης έχουν όσοι δεν κατάφεραν την περίοδο από την 1η Μαρτίου 2020 έως και τις 31 Ιουλίου 2021 να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος