FOLLOW US: facebook twitter

Ρούλα Αλικάκη Τζανέτου: «Παγκόσμια μέρα νερού»: Το νερό είναι ζωή και είναι υπόθεση όλων μας

Ημερομηνία: 22-03-2021 | Συντάκτης:
Της Ρούλας Αλικάκη Τζανέτου, προέδρου Δ.Ε.Υ.Α Πύργου 

Η παγκόσμια ημέρα για το νερό (world water day) καθιερώθηκε στην συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το περιβάλλον και την ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέϊρο της Βραζιλίας το 1992.

Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ πήρε απόφαση στiς 22 Δεκεμβρίου 1992, ορίζοντας την 22 Μαρτίου κάθε έτους ως παγκόσμια ημέρα νερού.

Το νερό αναμφισβήτητα είναι ο σημαντικότερος φυσικός πόρος του πλανήτη μας. Αποτελεί στην ουσία ανακυκλώσιμο πόρο και όχι ανανεώσιμο. Το ότι είναι ανακυκλώσιμο σημαίνει ότι στο κλειστό σύστημα πλανήτης γη – ατμόσφαιρα, η ποσότητα νερού άρα και τα αποθέματα του παραμένουν ίδια αέναος.

Μπορεί κανείς εύκολα να κατανοήσει ότι η αξία του νερού είναι μεγαλύτερη από το κόστος του. Το νερό έχει τεράστια και πολύπλοκη αξία για τα νοικοκυριά μας, τα τρόφιμα, τον πολιτισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, την οικονομία και την ακεραιότητα του φυσικού μας περιβάλλοντος. Εάν παραβλέψουμε οποιαδήποτε από αυτές τις αξίες, διακινδυνεύουμε την κακή διαχείριση αυτού του πεπερασμένου, αναντικατάστατου πόρου (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, FAO). Υψηλής ποιότητας, ασφαλές και επαρκές πόσιμο νερό είναι απαραίτητο για την καθημερινή μας ζωή, για πόσιμο και προετοιμασία φαγητού. Το χρησιμοποιούμε επίσης για πολλούς άλλους σκοπούς, όπως πλύσιμο, καθαρισμό και υγιεινή.

Το νερό είναι εξίσου σημαντικό όπως και το οξυγόνο για τη ζωή.

Ο ΟΗΕ μας υπενθυμίζει, ότι το νερό είναι βασικός σύμμαχος της ανθρωπότητας στην πρόληψη και την αποφυγή της μετάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού. «Νερό και σαπούνι κατά του κορωνοϊού» είναι το επικαιροποιημένο μήνυμα του διεθνούς οργανισμού για την παγκόσμια ημέρα για το νερό. Το νερό, ο επονομαζόμενος και «λευκός χρυσός», αποτελεί αναμφισβήτητα πηγή ζωής για τον άνθρωπο.
Υψηλής ποιότητας, ασφαλές και επαρκές πόσιμο νερό είναι απαραίτητο για την καθημερινή μας ζωή, για πόσιμο και προετοιμασία φαγητού. Το χρησιμοποιούμε επίσης για πολλούςάλλους σκοπούς, όπως πλύσιμο, καθαρισμό και υγιεινή.
Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πόσιμο νερό είναι μακρόχρονη και διασφαλίζει ότι το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης μπορεί να καταναλώνεται με ασφάλεια σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας και αυτό αντιπροσωπεύει ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας. Οι κύριοι πυλώνες της πολιτικής της ΕΕ είναι:
· Διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού η οποία ελέγχεται μέσω προτύπων
βάσει των πιο πρόσφατων επιστημονικών στοιχείων.
· Διασφάλιση μιας αποτελεσματικής και αποδοτικής παρακολούθησης, αξιολόγησης και επιβολής της ποιότητας του πόσιμου νερού.
· Παροχή προς τους καταναλωτές επαρκών, έγκαιρων και κατάλληλων πληροφοριών για το νερό.

Για εμάς στη ΔΕΥΑ Πύργου το καθαρό νερό αποτελεί προτεραιότητα μας. Στόχος μας να ευαισθητοποιήσουμε τη σημερινή ημέρα και τους πολίτες οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το νερό αποτελεί έναν από τους πολυτιμότερους συμμάχους μας ενάντια σε κάθε μορφής πανδημία.

Οι σημερινές συνθήκες σε συνδυασμό με την Παγκόσμια Ημέρα Νερού δεν μπορούν παρά να μας θυμίσουν την αξία του νερού, έτσι ώστε να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας απλές συνήθειες με στόχο τη συνετή χρήση των υδάτινων πόρων μας, πάντα με σεβασμό στην αειφορία του, υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας την σημασία του νερού στην διασφάλιση της υγείας μας, της υγείας των συνανθρώπων μας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το να εορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα νερού είναι σαν να εορτάζουμε την ίδια τη ζωή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος