FOLLOW US: facebook twitter

Ρόη Βελισσάρη: «Όταν παράγεις πολιτισμό, υπάρχει ελπίδα!»

Ημερομηνία: 31-03-2023 | Συντάκτης:

Η Ρόη Βελισσάρη, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Επιταλίου «Επι της Αλός» μιλά σήμερα στην «Πρωινή»

  • Πως ένα τόσο μικρό χωριό πρωταγωνιστεί στον πολιτισμό και βάζει γερά θεμέλια στην ανάπτυξη του τόπου
  • 4ο Φεστιβάλ Πολιτισμού Επιταλίου: Εικαστικές εκθέσεις, θεατρική παράσταση, ντοκιμαντέρ και μεγάλη συναυλία του Γιάννη Χαρούλη στο θέατρο Φλόκα σε συνεργασία με το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας»

Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

Μια χούφτα ανθρώπων, με ανιδιοτελή αγάπη για τον τόπο τους, κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν πραγματικά πρότυπο Πολιτιστικό Σύλλογο στο χωριό τους, το Επιτάλιο διοργανώνοντας όχι μόνο εκδηλώσεις υψηλού πολιτιστικού περιεχομένου και δράσεις εθελοντισμού, αλλά να επιχορηγηθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού για την ψηφιοποιήση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους, και να προσκληθούν από την «διαΝΕΟσις» η οποία και ενέταξε τις προτάσεις τους στη μελέτη για την ανάπτυξη της Ηλείας!

Και όχι μόνο αυτά. Τα όσα έχει καταφέρει αλλά και όλα όσα σχεδιάζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επιταλίου «Επί της Αλός» δεν είναι δυνατόν να χωρέσουν σε μια μόνο συνέντευξη. Η πρόεδρος του, Ρόη Βελισσάρη, μας μιλά για την επιτυχημένη πορεία του Συλλόγου, που βασίζεται στην ομαδική δουλειά, τα επόμενα σχέδια τους αλλά και πως ένα τόσο μικρό χωριό έχει καταφέρει να πρωταγωνιστεί στον πολιτισμό και τα δρώμενα του τόπου. Ας την απολαύσουμε!

Κλείσατε αισίως ως σύλλογος τα …4..χρόνια, έχοντας διαγράψει ήδη μια πολύ επιτυχημένη πορεία, καταφέρνοντας πολλά και σημαντικά πράγματα. Σπάνιο και δύσκολο θα έλεγα μέσα σε αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο που διανύουμε, με τον πολιτισμό και την ενασχόληση με αυτόν να πλήττεται κατά πολύ. Πως ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια.; Ποιοι ήταν οι πρώτοι στόχοι;

Ο πολιτιστικός σύλλογος Επιταλίου προέκυψε από την ανάγκη μιας ομάδας νέων ανθρώπων να δουν τον τόπο τους να «ζωντανεύει» πολιτιστικά. Είναι –δυστυχώς- γεγονός ότι η περιφέρεια υπολείπεται πολιτιστικών δράσεων σε σχέση με τα μεγάλα κέντρα. Έτσι αν θέλεις να δεις κάτι «διαφορετικό» πρέπει να «ξενιτευτείς». Πρώτα θέλαμε να γεμίσουμε το κενό από την απουσία ενός πολιτιστικού συλλόγου στο Επιτάλιο, κι έπειτα να καταφέρουμε να διοργανώσουμε δράσεις υψηλού πολιτιστικού περιεχομένου.

Το Επιτάλιο έχει καταφέρει χάρη σε εσάς να «ακούγεται» εντός και εκτός τειχών. Ακόμα και μέσα στην περίοδο της πανδημίας ο σύλλογός σας «κράτησε» και κατάφερε να παραμείνει ενεργός, πραγματοποιώντας δράσεις, εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου…

Είναι αλήθεια ότι η πανδημία δημιούργησε μια κατάσταση αδράνειας στα πολιτιστικά δρώμενα και σε μας συνέπεσε με το ξεκίνημα της δράσης μας. Ωστόσο προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν την περίοδο αδράνειας κι έτσι ασχοληθήκαμε με την πρόταση επιχορήγησης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «τον Ψηφιακό Πολιτισμό», ως προσπάθεια ψηφιοποίησης και διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Η πρότασή μας εγκρίθηκε προς μεγάλη μας χαρά.

Δημιουργήσαμε λοιπόν μια ψηφιακή πλατφόρμα με οπτικοακουστικό υλικό από την πρόσφατη ιστορία του Επιταλίου και της γύρω περιοχής, το «Ψηφιακό Επιτάλιο» (https://digitalepitalio.gr/). Σε αυτήν την πλατφόρμα οποιοσδήποτε πέρα από την αναζήτηση που μπορεί να κάνει κάποιος σε φωτογραφικό υλικό, κείμενα και βίντεο, του δίνεται η δυνατότητα να «ανεβάσει» και ο ίδιος σχετικό πολιτιστικό υλικό εμπλουτίζοντάς την έτσι περεταίρω.

Σημαντική όμως είναι και η εθελοντική προσφορά σας σε ζητήματα που αφορούν στην κοινωνία, το περιβάλλον κλπ. Πως τα καταφέρνετε, αλήθεια.; Ένα τόσο μικρό χωριό να πρωταγωνιστεί στον πολιτισμό και με τις δράσεις του να βάζει γερά θεμέλια για την μεγάλη προσπάθεια της ανάπτυξης του τόπου και της ανάδειξης αξιών, όπως η πολιτιστική κληρονομιά και η ιστορία της περιοχής.

Είναι γεγονός ότι οι δράσεις μας είχαν μεγάλη απήχηση καθώς παρουσιάσαμε μορφές τέχνης από ένα ευρύ φάσμα του πολιτισμού, κάτι που δύσκολα απαντάται στην περιοχή μας. Το ότι είμαστε ένα χωριό της επαρχίας δε μας εμπόδισε να διοργανώσουμε δράσεις με υψηλό πολιτιστικό περιεχόμενο, από ρεμπέτικο μέχρι τζαζ και από έκθεση φωτογραφίας μέχρι έκθεση ζωγραφικής. Έχοντας ως έδρα μας ένα νεοκλασικό διατηρητέο κτήριο καταφέραμε και δημιουργήσαμε έναν πολυχώρο πολιτισμού μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή, που φιλοξενεί τις δράσεις μας.

Είναι άποψή μας ότι ένας πολιτιστικός σύλλογος δεν περιορίζεται μόνο –όσον αφορά την δράση του- στο στενό πλαίσιο, που όλοι λίγο έως πολύ γνωρίζουμε, αλλά, ως σωματείο, μπορεί να έχει διευρυμένες δυνατότητες άσκησης κοινωνικού έργου. Για παράδειγμα ο σύλλογός μας έχει αναλάβει τη συντήρηση μιας υποδομής του χωριού, του «Παιδόκοσμου» Επιταλίου κι έχει στα σχέδιά του τη δημιουργία κι άλλων. Αυτές τις αξίες του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς προσπαθούμε να μεταδώσουμε στη μικρή μας κοινωνία.

Πριν λίγο καιρό προσκληθήκατε και στο συνέδριο της «διαΝΕΟσις» στην Αρχ. Ολυμπία με θέμα την ανάπτυξη της Ηλείας και μάλιστα καταθέσατε προτάσεις που προκάλεσαν αίσθηση στους διοργανωτές. Πείτε μας για αυτό.

Η πρόσκληση από τον ερευνητικό οργανισμό «διαΝΕΟσις» να συμμετάσχει ο σύλλογός μας στο αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 20/07/2022 στην Αρχαία Ολυμπία με τίτλο «Ηλεία 2030- Η Αρχαία Ολυμπία στο επίκεντρο» ήταν μεγάλη τιμή. Προσπαθήσαμε να συντάξουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης του νομού μας σε επίπεδο παραγωγής, τουρισμού, πολιτισμού και υποδομών. Μετά χαράς διαπιστώσαμε ότι οι προτάσεις μας κρίθηκαν ενδιαφέρουσες από τους διοργανωτές, οι οποίοι συμπεριέλαβαν αρκετές από αυτές στο τελικό κείμενο της μελέτης. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, πολιτισμός είναι και κοινωνική δράση.

Φαντάζομαι ότι θα αποτελούσε μέχρι πρόσφατα όνειρο θερινής νυκτός το να υπάρχει ένα φεστιβάλ πολιτισμού στο Επιτάλιο. Και όμως το έχετε καταφέρει και ήδη τείνει να γίνει θεσμός. Τι προγραμματίζετε για φέτος;

Ξεκινήσαμε το 2020 δειλά δειλά το πρώτο φεστιβάλ πολιτισμού στο Επιτάλιο με λίγες δράσεις, που είχαν όμως μεγάλη απήχηση. Αυτό μας έδωσε ώθηση να προγραμματίσουμε και τα επόμενα φεστιβάλ, φτάνοντας αισίως στην τέταρτη διοργάνωση με το 4ο Φεστιβάλ Πολιτισμού Επιταλίου.

Προγραμματίζουμε δύο εικαστικές εκθέσεις στον πολυχώρο που δημιουργήσαμε στην έδρα μας, το αρχοντικό Μαστροβασιλόπουλου. Η πρώτη θα είναι μια συλλογική έκθεση έργων εκπαιδευτικών εικαστικών που διδάσκουν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Νομό Ηλείας. Η δεύτερη θα είναι μια ατομική έκθεση από έναν εικαστικό καλλιτέχνη με καταγωγή από το Επιτάλιο τον Θοδωρή Οικονόμου. Επίσης προγραμματίζεται η Θεατρική παράσταση “Φον Δημητράκης” του Δημήτρη Ψαθά από την Θεατρική Ομάδα Πύργου καθώς και η παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο “Ψύχη από Πέτρα” που θα αφορά την ιστορία του αρχοντικού Μαστροβασιλόπουλου των ιδιοκτητών του και τη συμβολή του στη διαμόρφωση της τοπικής ιστορίας.

Στις 24 Ιουλίου το «Φεστιβάλ Πολιτισμού Επιταλίου» σε συνεργασία με το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας» προγραμματίζει μια μεγάλη συναυλία με τον Γιάννη Χαρούλη στο Θέατρο Φλόκα.

Κλείνοντας την συνέντευξή μας θα ήθελα να σας αφήσω να δώσετε το δικό σας μήνυμα στους αναγνώστες μας.

Το μήνυμα που ο σύλλογος Επιταλίου «Επι της Αλός» θέλει να περάσει είναι αυτό της συμμετοχικότητας και της κοινής δράσης για τον τόπο μας. Μόνο εμείς που αγαπάμε τον τόπο μας -και δεν μιλάω μόνο για το Επιτάλιο- γνωρίζουμε τι πραγματικά χρειάζεται. Δυστυχώς οι καιροί είναι δύσκολοι και η πολιτεία δεν ανταποκρίνεται άμεσα. Για τον λόγο αυτό προτρέπουμε όλους να οργανωθείτε σε συλλόγους ή άλλα σωματεία, να αφήσετε έξω τις μικρότητες και τις ιδιοτέλειες και να φτιάξετε τον τόπο σας. Επίσης απευθύνουμε και ένα κάλεσμα στους συλλόγους της περιοχής μας για ενημέρωση και κοινή δράση σε πολιτιστικά -και όχι μόνο- θέματα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος