FOLLOW US: facebook twitter

Ρόη Αντωνοπούλου: «Οι αυτοδιοικητικές προκλήσεις του 2023»

Ημερομηνία: 16-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Της Ρόης Αντωνοπούλου

« Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω»

 Νίκος Καζαντζάκης

Με αυτή τη ρήση του σπουδαίου και πολυγραφότατου Έλληνα φιλοσόφου μας, θα ήθελα να ξεκινήσουμε να περιδιαβαίνουμε τις αυτοδιοικητικές προκλήσεις του έτους στο κατώφλι του οποίου βρισκόμαστε.

Αποτελεί κοινό τόπο όλων των ενασχολουμένων με την αυτοδιοίκηση στη χώρα μας ότι οι συνθήκες και οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυξάνουν συν τω χρόνω και δυσχεραίνουν το έργο των αυτοδιοικητικών.

Προσωπικά, έθεσα εαυτόν στην κρίση των πολιτών του Δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, ότε και εξελέξην. Έκτοτε, και κάθε χρόνο η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει συνεχώς νέα προβλήματα που ανακύπτουν και αυτό, βεβαίως, αντανακλά στην αυτοδιοίκηση. Αρχικά, η διαχρονική οικονομική κρίση που από το 2009 ταλανίζει τη χώρα μας, η οποία επηρέασε έντονα όλους τους δήμους όπως και το Δήμο μου – στην οποία ήλθαν να προστεθούν δύο καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και μια του 2021, η υγειονομική κρίση που έκανε την εμφάνισή της το 2020 και ακόμη μας επηρεάζει, και φέτος η ενεργειακή κρίση αντανακλούν μόνο αρνητικά.

Οι κρίσεις βέβαια υπήρχαν ανέκαθεν και στο τέλος της ημέρας ή της αυτοδιοικητικής μας πορείας όλοι κρινόμαστε από το πώς αντιδράσαμε σε αυτές τις κρίσεις, πώς διαχειριστήκαμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες.

Ο σωστός Καπετάνιος άλλωστε είναι αυτός που τελικά δεν έριξε το καράβι πάνω στα βράχια.

Εν προκειμένω, το μείζον πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε οι αυτοδιοικητικοί είναι ότι κάθε χρόνο υφιστάμεθα σοβαρές μειώσεις στις επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες που έρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό (οι λεγόμενοι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) ενώ την ίδια στιγμή η ενεργειακή κρίση έχει αυξήσει τα έξοδά μας. Τα ποσά που πλέον καλούμαστε να καταβάλουμε για πετρέλαιο (κίνησης και θέρμανσης) και τα προϊόντα του, αλλά και την ηλεκτρική ενέργεια, είναι δυσβάσταχτα για όλους τους Δήμους της χώρας μας και δη για ένα Δήμο όπως αυτός της Αρχαίας Ολυμπίας με τεράστια γεωγραφική έκταση και εύρος και με πλήθος χωριών και οικισμών ( άνω των 50 ). Δίδονται κάποιες έκτακτες χρηματοδοτήσεις, οι οποίες όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν το τεράστιο κύμα πληθωρισμού, ήτοι ακρίβειας, στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, και ενώ οι οικονομικές δυνατότητες των δήμων έχουν μειωθεί, μεταβιβάζονται αρμοδιότητες και υποχρεώσεις με συνέπεια την επιπλέον δέσμευση οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

Το 2023 θα είναι μια χρονιά εκλογών, εθνικών και αυτοδιοικητικών. Δυστυχώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι θα συνεχίσουμε να τα αντιμετωπίζουμε και το 2023 απευχόμενοι να παρουσιαστεί και κάτι επιπλέον. 

Εγώ το μόνο που βλέπω ως επιλογή ενός αυτοδιοικητικού είναι να έχει  βελτιώσει -προτού ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση -την δική του ατομική προσωπικότητα και να κερδίσει στον αγώνα που θα δώσει με τη μωροφιλοδοξία. Τα κίνητρά του εν ολίγοις να μην είναι χαμηλά, αλλά υψηλά και οι σχεδιασμοί του οραματικοί.

Δεύτερον, και αφού τελικά εμείς οι αυτοδιοικητικοί κερδίσουμε την ως άνω μάχη, θα πρέπει να μπορούμε να ιεραρχούμε σωστά τις ανάγκες του δήμου, να διαχειριζόμαστε ορθά τα οικονομικά του, να μελετούμε τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, να γνωρίζουμε πώς να διεκδικούμε περισσότερα, να αφουγκραζόμαστε τα θέλω της κοινωνίας και να θέτουμε τις ανάγκες του συνόλου πάνω από τις ατομικές ή μιας μικρής πελατειακής ομάδος ή «αυλής».

Τρίτον, να μοχθούμε να επιτύχουμε αυτά που κάποτε ήταν δεδομένα στην αυτοδιοίκηση, και που πλέον αποτελούν ζητούμενο. Απαιτεί σίγουρα περισσότερη αντοχή, υπομονή, πείσμα, άσκηση πιέσεως. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στην αρχή του κειμένου, όταν κάποιος αποφασίζει να εκτεθεί και να κατέλθει στον αυτοδιοικητικό στίβο θα πρέπει να γνωρίζει ότι όλες οι κατακτήσεις προ το συμφέρον των δημοτών του θα έλθουν μετά από μεγάλο αγώνα, πίστη, διεκδικητικότητα και επιμονή. Και πάνω από όλα η αίσθηση του καθήκοντος και η αγάπη για την ευθύνη, κατά τον Καζαντζάκη είναι οι πλέον σωστοί σύμβουλοι για όλους τους ανθρώπους, και βεβαίως για τον αυτοδιοικητικό.

Αν όλα τα παραπάνω συντρέξουν τότε οι γνωστές και οι « άγνωστες» προκλήσεις του 2023 θα διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς το συμφέρον του κάθε δήμου και των δημοτών του.

*Η Ρόη Αντωνοπούλου είναι Δικηγόρος, Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών & Ψηφιακής Μετάβασης, Παιδείας, Ολυμπιακών Θεμάτων & Διεθνών Σχέσεων Αρχαίας Ολυμπίας και Πρόεδρος της ΚΕΔΑΟ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος