FOLLOW US: facebook twitter

Ρύθμιση-σκούπα για τα χρέη της πανδημίας

Ημερομηνία: 19-06-2021 | Συντάκτης:
Πάνω από 7,5 – 8 δις ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν από τις αρχές του 2022

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα ρύθμιση χρεών στην εφορία που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι σχετικές συζητήσεις με τους θεσμούς έχουν προχωρήσει και το νέο σχέδιο θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων δόσεων (από 48 σε 72).
  • Διεύρυνση της περιμέτρου της ρύθμισης ώστε να καλύπτει όλα τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία (και όχι μόνο αυτά για τα οποία είχε δοθεί αναστολή).
  • Παροχή μιας ακόμη ευκαιρίας για ένταξη στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων αλλά και ουσιαστικά κίνητρα για όσους επιλέξουν να πληρώσουν τον φόρο που χρωστούν εφάπαξ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο θα παρουσιαστεί στους θεσμούς προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως και να ανακοινωθεί ενδεχομένως στα τέλη Ιουνίου. Συνολικά οι φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν ήδη συσσωρευτεί από την πανδημία και θα πρέπει να πληρωθούν από τις αρχές του 2022 ξεπερνούν πλέον τα 7,5 – 8 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό θα ανακοινωθεί η νέα ρύθμιση «σκούπα»: προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων και να μειωθεί το ποσό της μηνιαίας δόσης.

Φόβος για νέα κόκκινα

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως ήδη έχουν πατήσει γκάζι υπό τον φόβο της νέας γενιάς κόκκινων φορολογικών οφειλών, που θα ανοίξουν μαύρες τρύπες στα κρατικά ταμεία. Γι’ αυτό και το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι δεν πρέπει να συσσωρευτούν πολλά βάρη από τις αρχές του 2022. Άλλωστε για τις αρχές του χρόνου έχουν μαζευτεί:

  1. Η έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής των οφειλών από τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Το ποσό που έχουν συσσωρεύσει οι φορολογούμενοι θα μπορεί να αποπληρωθεί – όπως έχει ανακοινωθεί – σε 60 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν από τις αρχές του 2022 με το επιτόκιο να είναι πολύ χαμηλό, κάτω της μίας ποσοστιαίας μονάδας. Μόνο όσοι επιστρέψουν το σύνολο του ποσού μέχρι το τέλος του έτους θα τύχουν έκπτωσης 15% επί του ποσού της οφειλής.
  2. Η έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής των φόρων που ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας (σ.σ.: ουσιαστικά αναστολές δίνονται ακόμη και σήμερα). Και αυτές οι οφειλές προς το παρόν είναι προγραμματισμένες να αποπληρωθούν είτε σε άτοκες δόσεις είτε σε έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Ωστόσο, οι δόσεις αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνούν τις 24.
  3. Ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος του 2021, του οποίου οι δόσεις θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022 λόγω της αύξησης του αριθμού των δόσεων. Μάλιστα, από τον Μάρτιο προγραμματίζεται να ξεκινήσει και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς, κάτι που σημαίνει ότι το πρόγραμμα με τις φορολογικές υποχρεώσεις θα είναι εξαιρετικά βαρύ με το «καλημέρα» του νέου έτους.

Δύο άξονες

Έτσι λοιπόν το νέο σχήμα ρύθμισης των χρεών θα κινείται σε δυο άξονες:

  1. Νέα συνολική ρύθμιση εξόφλησης των κορωνοχρεών σε 60 έως 72 δόσεις. Την ώρα που χιλιάδες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και βλέπουν με αβεβαιότητα την επόμενη ημέρα, στο οικονομικό επιτελείο έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε μια νέα ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών της εφορίας σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις, καθώς εκτιμάται ότι η ρύθμιση των 24 άτοκων και 48 χαμηλότοκων δόσεων που προβλέπεται σήμερα για τις οφειλές που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021 δεν είναι αρκετή.

Οι δόσεις δεν θα ξεπερνούν τις 72, ενώ στη νέα ρύθμιση εξετάζεται να ενταχθούν περισσότερες φορολογικές οφειλές, οι οποίες γεννήθηκαν στην υγειονομική κρίση, όπως ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, που επίσης διογκώνονται μήνα με τον μήνα.

Η νέα ρύθμιση θα «τρέξει» από το 2022 με την καταβολή της πρώτης δόσης έως το τέλος Ιανουαρίου.

  1. Αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους φορολογούμενους που τις έχασαν μετά τον Μάρτιο του 2020. Θα είναι η τρίτη φορά που το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει τις πύλες των 100 και 120 δόσεων για τους οφειλέτες της εφορίας.

Την τελευταία φορά είχε δοθεί η ευκαιρία να ενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπέστησαν απώλεια τζίρου το 2020, καθώς και οι εργαζόμενοι σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή το 2020, εφόσον:

  • Είχαν χάσει τις ρυθμίσεις αυτές κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μαρτίου 2020 έως και Νοεμβρίου 2020.
  • Θα πλήρωναν εμπρόθεσμα τη δόση του Δεκεμβρίου 2020 των ρυθμίσεων αυτών.
  • Είχαν τακτοποιήσει ή εξοφλήσει με νόμιμο τρόπο τις λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι 31.12.2020.
  • Είχαν εξοφλήσει όλες σχεδόν τις προ πανδημίας μηνιαίες δόσεις των 100 ή των 120 δόσεων.

Το επιτόκιο προγραμματίζεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ρύθμιση θα προσφερθεί μόνο σε όσους αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία και όχι στο σύνολο του πληθυσμού. Αυτός είναι άλλωστε όρος που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Η πληροφορία για το ποιος είναι πληττόμενος και ποιος όχι είναι ήδη ηλεκτρονική και διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ.

Πηγή: topontiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος