FOLLOW US: facebook twitter

Reuters: Οι πλούσιες χώρες εμποδίζουν εξαίρεση των φαρμάκων για τον Covid από δικαιώματα

Ημερομηνία: 21-11-2020 | Συντάκτης:

Τα πλούσια κράτη επανέλαβαν χθες Παρασκευή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) την αντίθεσή τους τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού να εξαιρεθούν από τα δικαιώματα πατέντας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται τρεις διαφορετικές πηγές. Αν τα φάρμακα αυτά δεν εξαιρεθούν από τα δικαιώματα πατέντας, τότε οι φτωχές χώρες δεν θα μπορέσουν εύκολα να τα αποκτήσουν για τους πολίτες τους.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ όσων αντιδρούν στην εξαίρεση είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και άλλες ισχυρές οικονομίες, πράγμα που σημαίνει ότι η πρόταση για άρση των εξαιρέσεων λόγω της πανδημίας ενώπιον του ΠΟΕ κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εγκριθεί.

Εκπρόσωπος των υποστηρικτών της πρότασης, που παρακολούθησε την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του οργανισμού, δήλωσε στο Reuters ότι αν οι πλούσιες χώρες δεν θέλουν να περάσει η πρόταση «θα την τυλίξουν μέσα σε μια κόλλα χαρτί από τεχνικές λεπτομέρειες» και θα «τη σκοτώσουν».

Ωστόσο υπενθύμισαν ότι κατά τη διάρκεια της επιδημίας του AIDS είχαν ανασταλεί οι κανονισμοί για τα δικαιώματα πατέντας ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση όλων των χωρών στις θεραπείες.

Προς το παρόν, επισήμως ο ΠΟΕ δεν έχει κάνει κάποια δήλωση για το θέμα, το οποίο έθεσαν πρώτη φορά η Ινδία και η Νότια Αφρική τον Οκτώβριο. Την πρόταση στηρίζει και η Κίνα, αλλά και ακόμη 12 χώρες, κυρίως από τον αναπτυσσόμενο χώρο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει στηρίξει την πρόταση, για την οποία η μάχη στα παρασκήνια έχει ανάψει. Πάνω από 100 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουν ζητήσει από το Ευρωκοινοβούλιο να τη στηρίξουν.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος