FOLLOW US: facebook twitter

Rafale και F-16 στην «πρώτη γραμμή» της αεροπορικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 23»

Ημερομηνία: 14-03-2023 | Συντάκτης:

24 Απριλίου έως 5 Μαΐου στην 117ΠΜ Ανδραβίδας

Η αιχμή του δόρατος της Πολεμικής Αεροπορίας, τα πανίσχυρα Rafale F3R και F-16 Viper θα βρεθούν φέτος στην «πρώτη γραμμή» της μεγάλης αεροπορικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 23», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 24 Απριλίου έως 5 Μαΐου και θα έχει ως ορμητήριο την 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας.

Πρόκειται για το σημαντικότερο αεροπορικό «ραντεβού» της Ανατολικής Μεσογείου, όπου ιπτάμενοι από οκτώ χώρες θα δοκιμαστούν σε άκρως ρεαλιστικά σενάρια με επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά του FIRΑθηνών. Στην άσκηση θα λάβουν μέρος Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και των Ειδικών Επιχειρήσεων ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα ενώ με την ενεργοποίηση και της ελληνικής αεράμυνας οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σύγχρονο περιβάλλον απειλών.

Σαουδάραβες στο Αιγαίο

Μπορεί από την πίστα της 117 Πτέρυγας Μάχης να απουσιάσουν τα ισραηλινά μαχητικά, όμως, το «παρών» στον φετινό «ΗΝΙΟΧΟ» θα δώσουν πανίσχυρες αεροπορίες ενώ για πρώτη φορά θα συμμετέχει και η Σαουδική Αραβία.

Το «ναι» του Ριάντ ήρθε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Στρατηγό Φαγιάντ μπιν Χαμένταλ Ρουγουαϊλί, με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών.

Οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν για την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, με τον Σαουδάραβα Στρατηγό να επιβεβαιώνει τη μεταστάθμευση έξι F-15 στην Ανδραβίδα για λάβουν μέρος στον «ΗΝΙΟΧΟ».

Δεν αποκλείεται μάλιστα, η μεγαλύτερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου να εκπροσωπηθεί και σε υψηλότερο επίπεδο, με Σαουδάραβες αξιωματούχους να επισκέπτονται την Ελλάδα για την ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών της άσκησης.

Ηχηρό μήνυμα

Τα τελευταία χρόνια ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές ασκήσεις της Ευρώπης με σπουδαίες συμμετοχές που επιβεβαιώνουν την ισχυρή θέση της Ελλάδας στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής.

Και φέτος, ορισμένα από τα πιο προηγμένα μαχητικά του κόσμου, θα βρεθούν στην πίστα της 117 Πτέρυγας Μάχης της Ανδραβίδας. Στις επιβεβαιωμένες συμμετοχές ανήκουν η Γαλλία με Rafale, η Ισπανία με F-18, η Ιταλία με Tornado, η Ιορδανία με F-16, η Σαουδική Αραβία με F-15, η Σλοβενία με PC-9, οι ΗΠΑ με Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9, η Κύπρος με ένα ελικόπτερο και φυσικά η Ελλάδα με Rafale, F-16, Mirage 2000-5 και F-4 Phantom.

Rafale και F-16 στην πρώτη γραμμή

Στον «ΗΝΙΟΧΟ 23» η Πολεμική Αεροπορία θα έχει στη διάθεση της, για πρώτη φορά, 12 υπερσύγχρονα Rafale και σύμφωνα με πληροφορίες, στην άσκηση θα αξιοποιηθεί όλη η δύναμη της 332 Μοίρας «Γεράκι». Οι «Ριπές» έκαναν «ντεμπούτο» σε διεθνείς ασκήσεις πριν από έναν μήνα, στη νατοϊκή άσκηση NeptuneStrike, και τώρα ετοιμάζονται να σκεπάσουν το Αιγαίο στην πρώτη τους συμμετοχή στον «ΗΝΙΟΧΟ».

Η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να κάνει επίδειξη επιχειρησιακής ισχύος καθώς δίπλα στα Rafaleθα βρεθούν και τα αναβαθμισμένα F-16 Viper της 343 Μοίρας «Αστέρι». Το βλέμμα των Επιτελών του ΓΕΑ και του ΓΕΕΘΑ θα είναι στραμμένο στη συνεργασία των δύο κορυφαίων μαχητικών αεροσκαφών που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο.

Και οι δύο πλατφόρμες είναι εξοπλισμένες με ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA, ικανό να «φωτίσει» ολόκληρο το Αιγαίο και σύστημα ζεύξης δεδομένων Link 16 που τους δίνει τη δυνατότητα δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το βεληνεκές των 200 χιλιομέτρων του Α/Α πυραύλου Meteor, καθιστούν την Πολεμική Αεροπορία τον απόλυτο κυρίαρχο στον αέρα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος