FOLLOW US: facebook twitter

«Πυρκαγιά» ανατιμήσεων στα ράφια

Ημερομηνία: 06-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

«Τσιμπάει», μήνα με τον μήνα, η ακρίβεια σε βασικά είδη διατροφής και προϊόντα πρώτης ανάγκης, με τους σχετικούς υποδείκτες τιμών καταναλωτή να σημειώνουν μέχρι και διψήφιες αυξήσεις μέσα σε έναν χρόνο.

Μια ματιά στα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αποτυπώνει σε αριθμούς αυτό που διαπιστώνουν εμπειρικά οι καταναλωτές, κάθε φορά που επισκέπτονται το σούπερ μάρκετ και βλέπουν τον λογαριασμό στο ταμείο όλο και πιο φουσκωμένο για τις ίδιες αγορές.

Πρωταθλητές στη διατροφική ακρίβεια το φετινό καλοκαίρι είναι τα φρούτα, καθώς η ΕΛ.ΣΤΑΤ. διαπιστώνει αυξήσεις 20,4% μέσα σε έναν μόλις μήνα, από το Μάιο στον Ιούνιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι υποδείκτης τιμών καταναλωτή στα φρούτα σκαρφάλωσε από το 102 τον Ιανουάριο στο 125,37 τον Ιούνιο, με αύξηση πάνω από 23 μονάδες βάσης σε ένα εξάμηνο, τιμή που μεταφράζεται σε ποσοστιαία αύξηση 22,5%.

Στον… κακό μας τον καιρό αποδίδει τις υπέρογκες αυξήσεις στα φρούτα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών – Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Οσο για τις συνολικές ανατιμήσεις στα αγροτικά προϊόντα, παραδέχεται ότι ευθύνονται οι αυξήσεις στο κόστος της παραγωγής (λιπάσματα, ζωοτροφές, πετρέλαιο, μεταφορικά κ.ά.), τις οποίες υπολογίζει από 10%-20%.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης, δεν συμμερίζεται την άποψη ότι για την ακρίβεια ευθύνεται μόνο η κακοκαιρία και οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και κάνει λόγο για φαινόμενα αισχροκέρδειας.

«Ως ΙΝΚΑ είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι η ακρίβεια θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις το καλοκαίρι. Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε, αφού το υπουργείο Ανάπτυξης παραμένει απλός παρατηρητής, χωρίς να κάνει τίποτα. Εμείς ως καταναλωτές, δυστυχώς, βιώνουμε την ακρίβεια καλά στο πετσί μας σε όλο το φάσμα της αγοράς. Στα καύσιμα, οι αυξήσεις από τον Σεπτέμβριο αγγίζουν τα 20%, ενώ σε τρόφιμα και είδη υγιεινής οι αυξήσεις κυμάνθηκαν από 4% – 15% μέχρι τον Απρίλιο – Μάιο και τώρα κοντεύουμε να φτάσουμε το 20%».

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος