FOLLOW US: facebook twitter

“Πυρά” Γιαννόπουλου προς την αντιπολίτευση στο προχθεσινό περ/κό συμβούλιο: “Δεν κρυφτήκαμε ποτέ”

Ημερομηνία: 02-09-2021 | Συντάκτης:
-Τι ανέφερε ο αντιπερ/ρχης Ηλείας κατά την τοποθέτησή του

Αιχμηρός ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, κατά την τοποθέτησή του στο προχθεσινό περιφερειακό συμβούλιο στον Πύργο, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον απολογισμό της πυρκαγιάς αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη μέρα.

Θίγοντας αρχικά το ζήτημα των αρμοδιοτήτων, ο κ. Γιαννόπουλος επισήμανε πως η Περιφέρεια ουδέποτε «κρύφτηκε» πίσω από τυπολατρίες και το αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, προτιμώντας να συνδράμει όπου είναι απαραίτητο, με πόρους και προσωπικό.

«Επειδή σε κάποιες τοποθετήσεις έγινε λόγος για τις αρμοδιότητες, θεωρώ ότι αρκετοί έχουν εσφαλμένη αντίληψη περί των πραγματικών αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ουδέποτε, τόσο εγώ προσωπικά όσο και ο Περιφερειάρχης και η Περιφερειακή Αρχή, δεν έχουμε κινηθεί στα αυστηρά όρια των αρμοδιοτήτων μας. Αντίθετα, πολλές φορές υπερβαίνουμε τις αρμοδιότητες μας, θέλοντας να βοηθούμε όσο και όπου μπορούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες που έγιναν για να είναι σε ετοιμότητα ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως ο καθαρισμός του επαρχιακού οδικού δικτύου  στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Περιφέρειας, η προγραμματισμένη αλλά και η έκτακτη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ ΠΕ Ηλείας οκτώ  ημέρες πριν από την πυρκαγιά, λόγω των προγνώσεων για το παρατεταμένο κύμα καύσωνα, με καθολική συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, στο οποίο επιβεβαιώθηκε ο βαθμός ετοιμότητας, δόθηκαν οι απαιτούμενες οδηγίες, ζητήθηκε η αύξηση των περιπολιών, ενώ σε καθημερινή βάση υπήρχε επικοινωνία με τους δημάρχους για την ενεργοποίηση των προέδρων και των εθελοντών κατά τόπους.

«Πυρά» σε Σπηλιόπουλο και Κατσιφάρα  

Όσον αφορά την εννιαήμερη μάχη με τις φλόγες, ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι η περιφερειακή αρχή ούτε κομπάζει ούτε επιζητά ευχαριστίες, αλλά πράττει το καθήκον της, και στη συνέχεια στηλίτευσε τον χαρακτηρισμό που απέδωσε στην Περιφέρεια ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Σπηλιόπουλος.

«Δεν με ενοχλεί η άποψη που έχει ο κ. Σπηλιόπουλος, ο οποίος παρακολούθησε την φωτιά από την τηλεόραση του σπιτιού του. Δικαίωμα του και δεν θα μπω στη διαδικασία να του αλλάξω γνώμη – και το λέω με κάθε σεβασμό στο πρόσωπό του. Εμένα με ενδιαφέρει η άποψη των προέδρων και των κατοίκων των χωριών που δοκιμάστηκαν. Αν ο κ.Σπηλιόπουλος κάνει μια βόλτα στις περιοχές αυτές, θα το διαπιστώσει μόνος του αν η Περιφερειακή Αρχή ήταν κομπάρσος», είπε μεταξύ άλλων, ενώ τα… σκάγια του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας πήραν και τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Απ. Κατσιφάρα.

«Όσον αφορά την ταύτισή μας με την κεντρική εξουσία, αυτή τη στιγμή παρέλκει να σας αποδείξω ότι δεν υπάρχει. Έχω παρατηρήσει ότι συχνά έχετε την τάση να ταυτίζετε την Περιφερειακή Αρχή με την Κυβέρνηση. Ο ιδεολογικός μου προσανατολισμός είναι προς τα εκεί, αλλά προσωπικά ποτέ δεν το αρνήθηκα, ούτε το έκρυψα. Θα έπρεπε όμως, μέσα από παρεμβάσεις που έχω κάνει σε άλλα θέματα, να έχετε διαπιστώσει ότι δεν ταυτίζομαι και μάλιστα έχω βρεθεί απέναντι στην κυβέρνηση σε αρκετά ζητήματα. Και το λέω αυτό γιατί, ακούγοντας την τοποθέτησή σας, προς στιγμήν θεώρησα ότι βρίσκομαι στα Κοινοβουλευτικά έδρανα. Δεν είμαστε εκεί. Αλλά σας εύχομαι να είστε εσείς την επόμενη φορά», επισήμανε και –απαντώντας στα περί «βιομηχανίας επιστολών» του πρώην περιφερειάρχη- σχολίασε πως πρόκειται περί επικοινωνιακού σχολιασμού που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

«Η Περιφερειακή Αρχή δεν αναλώνεται σε επιστολές. Έχουν γίνει πολλές συσκέψεις, όπως αυτή με τον κ. Σκυλακάκη, που αναφέρθηκε προ ολίγου, οι οποίες δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Γιατί έτσι εργαζόμαστε εμείς, γιατί μας ενδιαφέρει η ουσία και πασχίζουμε για το καλύτερο. Και πριν σβήσει η φωτιά, εμείς συγκροτήσαμε τις επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών και την αποτίμηση των ζημιών. Θεωρώ πως κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, αλλά και τώρα συνεχίζουμε, και τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών και των προσπαθειών μας θα φανούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος