FOLLOW US: facebook twitter

Πυρ ομαδόν κατά Διοίκησης Γ.Ν. Ηλείας για την κατάρρευση του Νοσοκομείου Πύργου

Ημερομηνία: 23-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Υγεία
Με κοινή ανακοίνωση τα Πρωτοβάθμια Σωματεία της Ηλείας ζητούν παρέμβαση Κικίλια
-Συνέντευξη τύπου χθες από τους εκπροσώπους Σωματείων Εργαζομένων της Ηλείας

Πυρ ομαδόν κατά της Διοίκησης του Γ.Ν. Ηλείας για την κατάρρευση του Νοσοκομείου Πύργου εν μέσω πανδημίας εξαπέλυσαν χθες οι εκπρόσωποι των Πρωτοβάθμιων Σωματείων της Ηλείας, ζητώντας με κοινή ανακοίνωση τους από τον Υπουργό Υγείας την άμεση παρέμβαση του για την επαναφορά της ομαλότητας και της κανονικότητας στο Γενικό Νοσοκομείου Πύργου, αλλά και την άμεση πρόσληψη προσωπικού σε όλες τις δομές υγείας της Περιφερειακής Ενότητας.

Η πρωτοβουλία των κινητοποιήσεων για τη στήριξη των υγειονομικών της Ηλείας και την στελέχωση των Νοσοκομείων, ανήκει στην ΕΛΜΕ Ηλείας και όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Τρύφωνας Αθανασόπουλος, ξεκίνησε με αφορμή τη διάλυση της μοναδική Παθολογικής κλινικής του Νομού. “Αποφασίσαμε να πάρουμε πρωτοβουλίες σε συνεννόηση με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, πρώτα και κύρια των υγειονομικών με στόχο την άμεση στελέχωση των δομών υγείας ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία τους. Με αυτή την πρωτοβουλία εκφράζουμε την ανησυχία μας για την κατάρρευση του δημοσίου συστήματος υγείας στην Ηλεία και στόχος μας είναι να ασκήσουμε πίεση σε όσους έχουν την ευθύνη για άμεσες απαντήσεις «εδώ και τώρα». Σε αυτή την προσπάθεια  καλούμε όλους τους θεσμικούς φορείς της Ηλείας”.

“Η μάχη για τη ζωή θέλει όπλα και όχι λόγια”

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πύργου Μαλβίνα Κερερέ, επισήμανε ότι το Νοσοκομείο  του Πύργου δέχεται  αφόρητη πίεση, οδεύοντας να  μετατραπεί σε νοσοκομείο  μιας νόσου. “Τα τακτικά χειρουργεία και ιατρεία έχουν ανασταλεί, ολόκληρες κλινικές και όροφοι έχουν μετατραπεί σε κλινικές Covid. Σε όλη αυτή την ζοφερή κατάσταση έρχονται να προστεθούν οι δεκαπέντε παραιτήσεις των γιατρών μέσα σε ένα χρόνο με ορατό πλέον το  κίνδυνο δυσλειτουργίας της  παθολογικής κλινικής, εφόσον  σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε  μόνο έναν παθολόγο στο Νοσοκομείο του Πύργου. Η διοίκηση αντί να διαχειρίζεται το έμψυχο δυναμικό με ευαισθησία επιλεγεί πρακτικές αυταρχισμού και εξαναγκασμού. Σωματεία εργαζομένων και άλλοι φορείς έχουν προειδοποιήσει πολλαπλώς και εγκαίρως για το ενδεχόμενο μιας υγειονομικής κρίσης παρόλα ταύτα δεν έχει γίνει ενίσχυση του συστήματος. Οι υγειονομικοί προσπαθούν να ανταπεξέλθουν κάτω από αντίξοές συνθήκες χωρίς στήριξη από την κυβέρνηση και το ΕΣΥ έχει αντέξει χάρις τις  υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού. Έχει φτάσει όμως στα όρια του και ήρθε η ώρα να ακουστεί δυνατά η δική μας φωνή, καθώς η  Δημόσια Δωρεάν Υγεία είναι απαίτηση όλων μας. Η μάχη για τη ζωή θέλει όπλα και όχι λόγια. Στελέχωση του Νοσοκομείου Πύργου τώρα”.

“Οι εργαζόμενοι χρειάζονται σεβασμό και ηρεμία”

Ακολούθως, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αμαλιάδας Σωκράτης Σωτηρόπουλος ευχαρίστησε τα  μέλη των σωματείων για τη συμπαράσταση, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή σε μια εποχή που επάνω τους στηρίζεται η διαχείριση της πανδημίας, αποτελεί βάλσαμο ενώ αναφέρθηκε και στην πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεοδώρα Νικολοπούλου η οποία δεν κατάφερε να παραστεί καθώς συνάδελφος της τέθηκε σε καραντίνα οπότε απαιτήθηκε η παραμονή της στο Νοσοκομείο. Επίσης εξέφρασε την συμπαράσταση τους στο μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών του Πύργου Κωνσταντίνα Πανέτα που αντιμετώπισε ισχαιμικό επεισόδιο και ευτυχώς είναι καλύτερα. “Όταν όλοι εμείς οι υγειονομικοί εργαζόμαστε σε στρεσογόνο περιβάλλον και αντιμετωπίζουμε και αυταρχικές επιθέσεις δεν ξέρουμε τι μας περιμένει. Δεν κατηγορώ και δεν αφήνω αιχμές για κανένα αλλά πρέπει όλοι να αναλογιστούν ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία χρειάζονται σεβασμό και ηρεμία για να μπορέσουν να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στον κόσμο” είπε και κάλεσε τους αρμοδίους να σκύψουν το κεφάλι στα προβλήματα των Νοσοκομείων, υποστηρίζοντας πως η υγεία δεν προσφέρεται για μικροπολιτικές τακτικές και θα πρέπει να στηριχθεί κάθε διαθέσιμη δομή.

“Συντονιζόμαστε και διεκδικούμε τα αυτονόητα”

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Π.Ε. Ηλείας Ανδρεας Αθανασόπουλος επισήμανε πως η δημόσια υγεία στην Ηλεία είναι ο μεγάλος ασθενής και πως πάντα ήταν, αφού το σύνολο των πολιτικών που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα στόχευαν στην απαξίωσή του μέσω της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, της έλλειψης υποδομών και εξοπλισμού. “Σήμερα, την περίοδο της πανδημίας, τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα, με ορατό τον κίνδυνο της ολικής κατάρρευσης του. Εκτός των γενικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μονάδες υγείας σε όλη τη χώρα, η Ηλεία κινδυνεύει να μείνει χωρίς γιατρούς σε βασικές ειδικότητες, λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν και δεν έπρεπε να μείνουν απλοί θεατές, περιμένοντας το αναπόφευκτο. Αποφασίσαμε λοιπόν να συντονιστούμε και με κλιμακούμενες δράσεις να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα”.

“Η υγεία των Ηλείων κινδυνεύει”

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας, Ζαχάρως Χρήστος Γαρύφαλλος τόνισε ότι ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και είμαστε στο ίδιο έργο θεατές καθώς όλα όσα βιώνουν τα νοσοκομεία της Ηλείας, οι εργαζόμενοι σε αυτά και οι πολίτες αυτού του νομού, είναι εντελώς απαράδεκτη. “Δεκάδες θέσεις προσωπικού στα νοσοκομεία του νομού μας εξακολουθούν να είναι κενές, δεκάδες γιατροί στο νοσοκομείο του Πύργου έχουν συνταξιοδοτηθεί, παραιτήθηκαν χωρίς να καλυφθούν αυτές οι κενές θέσεις. Τελευταία πράξη του δράματος κάτω από αυτή την κατάσταση  είναι η παραίτηση των τριών παθολόγων με αποτέλεσμα να μένει το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου χωρίς ουσιαστικά Παθολογική Κλινική σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που φουντώνουν τα κρούσματα κορονοϊού στο Νομό. Την ίδια στιγμή η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου στον Πύργο με εντέλλεσθε, αυταρχισμό και τρομοκρατία ενάντια στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προσπαθεί να καλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες, για την γύμνια του δημόσιου συστήματος στο Νομό. Η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ γνωρίζει πολύ καλά τις συνθήκες, παρ΄όλα αυτά επιλέγει να δηλώνει άγνοια. Η υγεία των Ηλείων κινδυνεύει και επειδή η ανθρώπινη ζωή έχει αξία και απαιτεί σεβασμό δηλώνουμε συμπαράσταση στους γιατρούς και στο προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου και μαζί με τα υπόλοιπα Σωματεία”.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΠΡΟΣ: 1. Υπουργό Υγείας

  1. Βουλευτή Αυγερινοπούλου Διονυσία – Θεοδώρα
  2. Βουλευτή Τζαβάρα Κωνσταντίνο
  3. Βουλευτή Νικολακόπουλο Ανδρέα
  4. Βουλευτή Καλαματιανό Διονύσιο-Χαράλαμπο
  5. Βουλευτή Κατρίνη Μιχαήλ
  6. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
  7. Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας
  1. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας
  2. Δήμαρχους Ηλείας
  3. 6η Υγειονομική Περιφέρεια
  4. Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας

Ηλεία: Η Δημόσια υγεία σε καταστολή, οι πολίτες σε κίνδυνο

Οι φορείς και οι πολίτες της Ηλείας χρόνια παρακολουθούν το δημόσιο σύστημα υγείας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, να ακροβατεί μεταξύ της κατάρρευσης και της οριακής λειτουργίας.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυσή του.

Οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση συγκεκριμένες, τα θύματα πολλά. Αφετηρία όλων των χρόνιων παθήσεων στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι η βασική κυβερνητική επιλογή της υποχρηματοδότησης και της αποδόμησης των δημόσιων δομών, με την υποστελέχωση σε ιατρικό

και νοσηλευτικό προσωπικό, τις ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της πανδημίας έχει μεγεθυνθεί η γύμνια της κυβέρνησης απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας, που έχει όμως κρατηθεί όρθιο χάρη στην υπερπροσπάθεια των εργαζομένων του.

Παρόλα αυτά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσηλευτικών Μονάδων της Ηλείας είναι στο στόχαστρο της διοικητικής ανεπάρκειας του Διοικητή του, που με αυταρχισμό, εκφοβισμό, εξαναγκασμό διαλύει ότι έχει απομείνει. Υγειονομικές δομές συρρικνώθηκαν ,κλινικές καταργήθηκαν. Το κεντρικό νοσοκομείο αντιμετωπίζει προβλήματα χώρου και οι υπόλοιπες δομές είναι ανενεργές. Λανθασμένες πολιτικές σε ένα χρόνο προγενέστερο που θα μπορούσαν τα νοσοκομεία να έχουν στελεχωθεί, επέφεραν την σημερινή κατάσταση. Τα «εντέλλεσθε», οι μηνύσεις, η υπερεφημέρευση που είναι στην ημερήσια διάταξη, οδηγούν σε σωματική και ψυχική εξουθένωση τους εργαζόμενους, που επιλέγουν να παραιτηθούν αφού δεν μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε κλίμα τρομοκρατίας. Ένας νέος εργασιακός μεσαίωνας έχει δημιουργηθεί και ως φυσικό επακόλουθο νέοι ιατροί δεν δέχονται να αναλάβουν υπό αυτό το καθεστώς. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που τους χρωστάνε τριψήφιο αριθμό σε ρεπό και διψήφιο αριθμό σε κανονική άδεια .

Επακόλουθο της διοικητικής ανεπάρκειας του ανεκδιήγητου Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου είναι τις τελευταίες μέρες να παραιτηθούν τρεις παθολόγοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει μόνο ένας παθολόγος σε όλη την Ηλεία. Σε αυτούς προστίθενται και οι έντεκα ιατροί που αποχώρησαν τον τελευταίο χρόνο οδηγώντας στην αποδυνάμωση της ΜΕΘ, στην αποψίλωση των ΤΕΠ, στην υποστελέχωση της καρδιολογικής και χειρουργικής κλινικής, στην αποδυνάμωση του ακτινολογικού και αναισθησιολογικού τμήματος και σε ομηρία χιλιάδες πολίτες.

Η 6η Υ.Π.Ε. ως προϊστάμενη αρχή γνωρίζει πολύ καλά τις συνθήκες λειτουργίας του συστήματος στην Ηλεία αφού τα έγγραφα που αποστέλλονται καθημερινά αναδεικνύουν το ρόλο της. Παρόλα αυτά επιλέγει να δηλώνει άγνοια, είτε δεν ακούει και δεν βλέπει, είτε έχει αναλάβει τον ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου». Ανεπάρκεια, αδιαφορία και συνενοχή οδηγούν το υπέρτατο αγαθό της υγείας σε διαπραγμάτευση καταδικάζοντας χιλιάδες πολίτες. Οι υπόλοιπες δομές σε μαρασμό, χωρίς καμία στήριξη, με δεκάδες μετακινήσεις προσωπικού και τους ανθρώπους που έχουν απομείνει σε αυτές να προσπαθούν, με επισφαλείς εφημερίες, να κρατήσουν το σύστημα υγείας ενεργό, ώστε να μην καταρρεύσει.

Για τους φορείς και τους πολίτες της Ηλείας όμως η δημόσια δωρεάν υγεία δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση.

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας άμεσα:

– να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες των επιλογών του και να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την επαναφορά της ομαλότητας και της κανονικότητας στο Γενικό Νοσοκομείου Πύργου,

– να προχωρήσει άμεσα με σύντομες διαδικασίες κατά προτεραιότητα στην πρόσληψη ικανού αριθμού μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλες τις δομές δημόσιας υγείας της Π.Ε. Ηλείας,

– να προχωρήσει σε μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων που απασχολούνται στην υγεία,

– Να ζητηθεί η ανάκληση των παραιτήσεων των τριών ιατρών παθολόγων,

– να προβεί σε άμεση ενεργοποίηση περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων στην Ηλεία και αύξηση του ρυθμού εμβολιασμών για όλο τον πληθυσμό.

Εάν η κυβέρνηση δεν λάβει άμεσα μέτρα για την καθολική αντιμετώπιση των προβλημάτων θα φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για κάθε ανθρώπινη ζωή που θα χάνεται.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ Γ.Ν.Η.

Είμαστε όλοι δίπλα τους διατεθειμένοι να κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις, μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ, ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΜΑΣ, ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΗΛΕΙΑΣ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

——————————–//——————————–

Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας

ΕΛΜΕ Ηλείας

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας

Σύλλογος Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ Αχαΐας-Ηλείας-Κεφαλληνίας-Ζακύνθου

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας

Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας – Ζαχάρως

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Πρωτοδικείου Αμαλιάδας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος