FOLLOW US: facebook twitter

Ψυγαχωγία: Οριστική η απόφαση για «απαγορευτικό» στους ανεμβολίαστους

Ημερομηνία: 23-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Το καλοκαίρι τελειώνει, η πανδημία επιμένει, το πολυπόθητο τείχος ανοσίας μοιάζει μακρινό και η κυβέρνηση, μετά από μερικές μέρες ανεμελιάς, εμφανίζεται έτοιμη να ανακοινώσει το νέο πλαίσιο λειτουργίας βάζοντας στο «στόχαστρο» τους ανεμβολίαστους.

Κλειδώνει το απαγορευτικό στους ανεμβολίαστους καθώς η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να μην ανασταλεί ξανά η οικονομική δραστηριότητα και η κοινωνική ζωή από το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντεςη  κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει τη θέση της σχετικά με την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θέατρα και κινηματογράφους, οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς. Το ίδιο ισχύει για τα γήπεδα.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι καθώς οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώνονται οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να εισέλθουν σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ αντίθετα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν απρόσκοπτα, επιδεικνύοντας απλώς το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.

Οι επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις είναι προ των πυλών και θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα ανέφερε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι η επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους είναι στο τραπέζι, εφόσον το υποδείξει η επιτροπή.

«Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία» ανέφερε  o Γ. Οικονόμου που δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες με το σενάριο που «κερδίζει πόντους» να θέλει η λειτουργία των κλειστών χώρων στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας να λειτουργήσουν μόνο για εμβολιασμένους.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως δεν θα ζήσουμε lockdown με τη μορφή που είχε τους προηγούμενες μήνες καθώς «δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η οικονομία» και απευθυνόμενος στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας τόνισε: «Ή θα εμβολιαστούν ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί» εκτιμώντας πως «αυτό είναι άδικο».

Στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός έλεγχος των ανεμβολίαστων εργαζομένων (με δύο μοριακά ή rapidtest την εβδομάδα που έχει ήδη ανακοινωθεί για τους εκπαιδευτικούς) και σε άλλους κλάδους εργαζόμενων ενώ όπως προανήγγειλε ο κ. Οικονόμου «θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη φύση της δραστηριότητας» και πως «οι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες επιλογές στον ελεύθερο χρόνο τους και άνεση στις κινήσεις».

  • Καφετέριες και εστιατόρια: Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν δυνατότητα εισόδου στους κλειστούς χώρους.
  • Μπαρ και κέντρα διασκέδασης: Αντίστοιχες απαγορεύσεις θα υπάρχουν και στη συγκεκριμένου τύπου διασκέδαση.
  • Θέατρα-Σινεμά: Περιορισμός θα υπάρχει και στα κλειστά θέατρα και τους κινηματογράφους.
  • Αθλητικοί χώροι: Οι αγώνες (και) στα κλειστά γήπεδα θα διεξάγονται μπροστά σε εμβολιασμένο κοινό κάτι που ήδη ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε ανοικτές εγκαταστάσεις.

Με ανάλογο τρόπο θα λειτουργήσουν και άλλοι τομείς δραστηριότητας, όπως η εκπαίδευση με την έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους.

Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).

Πηγή: kathimerini.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος