FOLLOW US: facebook twitter

«Ψίχουλα» η στήριξη των αγροτών της Ηλείας

Ημερομηνία: 02-02-2021 | Συντάκτης:
-Πάνε.. υπουργείο την Παρασκευή παραγωγοί του νομού για επαρκείς αποζημιώσεις
-Δυσαρέσκεια για τα κριτήρια στο καρπούζι
-Αναγκαίες οι εγγυημένες τιμές, τονίζει ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θαν. Βομπίρης

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα μεταβούν την ερχόμενη Παρασκευή παραγωγοί της Ηλείας, για να θέσουν επί τάπητος την ανάγκη αποτελεσματικών αποζημιώσεων στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, καθώς η πανδημία του κορονοϊού και η πρόσφατη κακοκαιρία προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα και έπληξαν το αγροτικό εισόδημα. Σε προϊόντα όπως το καρπούζι, η πατάτα, τα κηπευτικά και εσχάτως τα εσπεριδοειδή, το εισόδημα των παραγωγών έχει μειωθεί και η στήριξη από την πολιτεία κρίνεται αναγκαία για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος τόνισε ότι είναι αναγκαία η ουσιαστική στήριξη των πληγέντων παραγωγών, καθώς ο πρωτογενής τομέας έχει πληγεί από την πανδημία.

«Για τα προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία, πρέπει να υπάρχει ενίσχυση των παραγωγών. Εκκρεμούν τα υπαίθρια καρπούζια καλλιέργειας 2020, τα κηπευτικά 2020 και η βιομηχανική πατάτα 2020. Επίσης, τώρα υπάρχουν προβλήματα στα φθινοπωρινά προϊόντα, όπως στα μαρούλια που φρεζάρονται και εσπεριδοειδή που μένουν απούλητα και στα αμπέλια. Θεωρώ επίσης ότι πρέπει να θεσπιστούν υνδεδεμένες ενισχύσεις για τη Βιομηχανική Τομάτα, την Κορινθιακή Σταφίδα και τα Εσπεριδοειδή στη νέα προγραμματική περίοδο, διότι ειναι προϊόντα τα οποία στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία του νομού μας», τόνισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα των καρπουζιών.

«Εμείς προτείναμε αποζημιώσεις με βάση το τιμολόγιο σπόρων και το τιμολόγιο πώλησης, που είναι το πιο δίκαιο, όμως η Κομισιόν το απέρριψε και δέχθηκε ως κριτήριο αποζημίωσης τις αιτήσεις ΟΣΔΕ και τον διαχωρισμό σε χαμηλής κάλυψης και υπαίθριο. Τα χαμηλής κάλυψης αποζημιώθηκαν, τα υπόλοιπα όχι. Εμείς θα ζητήσουμε από το υπουργείο να βρει τη λύση για τους πληγέντες παραγωγούς. Ο αγροτικός τομέας είναι η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας και παράγει το 70% του συνολικού εισοδήματος του νομού, ανέφερε.

Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Πηνειού, Γιώργος Γεωργιόπουλος, αναφερόμενος στο καρπούζι, έκανς λόγο για αδικία στις αποζημιώσεις λέγοντας ότι ο διαχωρισμός σε πρώιμα και όψιμα δεν υφίσταται διότι στην Ηλεία όλα τα καρπούζια σκεπάζονται.

«Γίνεται καθαρά γιατί αυτές τις κατηγορίες έχει ο ΕΛΓΑ για αποζημίωση, μόνο που τώρα δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ. Στη βόρεια Ελλάδα όσα καρπούζια σκεπάστηκαν αποζημιώθηκαν, άρα δεν υπάρχει διαφορά στα έξοδά τους στην Ηλεία. Το αποτέλεσμα είναι το 80% των καρπουζοπαραγωγών να ειναι αυτοί που τους έμειναν τα καρπούζια στα χωράφια και να κινδυνεύουν να αποζημιωθούν με ψίχουλα. Ἐνα είνα το καρπούζι στην Ηλεία, μη διχάζουμε τους παραγωγούς», τόνισε και πρόσθεσε ότι κι άλλα προϊόντα, όπως τα κηπευτικά, τα εσπεριδοειδή, οι πατάτες και τα σαλατικά δεν πουλήθηκαν, με αποτέλεσμα να φρεζάρονται στα χωράφια ή να μένουν απούλητα στα δέντρα. «Απόλυτη καταστροφή των παραγωγών στην Ηλεία», τόνισε.

«Ψίχουλα για τον μικρό αγρότη»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης δήλωσε στην Πρωινή ότι μέχρι τώρα έχουν δοθεί πολύ μικρές ενισχύσεις, ενώ η πλειονότητα των παραγωγών δεν έχουν στηριχθεί αποτελεσματικά.

«Επιλεκτικά και με το σταγονόμετρο οι αποζημιώσεις. Στους κτηνοτρόφους δόθηκαν 3,91 ευρώ ανά προβατίνα, δηλαδή όσο κάνει μια μπάλα σανό. Στο καρπούζι έχει αποζημιωθεί μόνο το 20% των παραγωγών για το πρώιμο, ενώ στα κηπευτικά τίποτα. Στη σταφίδα περιμέναμε λόγω της μικρότερης παραγωγής καλύτερες τιμές, αλλά απογοητευτήκαμε και τώρα η αγορά της σταφίδας έχει παγώσει και βρίσκουν ευκαιρία οι έμποροι να ρίξουν κι άλλο την τιμή. Τώρα βλέπουμε ότι και στο πορτοκάλι, προϊόν ευεργετικό που θεωρητικά θα έπιανε καλή τιμή εν μέσω πανδημίας, οι τιμές ειναι εξευτελιστικές, ενώ μεγάλο μέρος της παραγωγής θα μείνει στα δέντρα εξαιτίας της πρόσφατης πλημμύρας» τόνισε και πρόσθεσε ότι έμειναν εκτός της κορονοενίσχυσης για το ελαιολαδο αρκετοί κατά κύριο επάγγελμα αγρότες επειδή πήραν κοινωνικό επίδομα 111 ευρώ!

«Ζητάμε την αναπληρωση του εισοδηματος για ολους τους αγρότες των οποίων ΄χει πληγεί το εισόδημα. Θέλουμε κατώτερη εγγυημένη τιμή που να εξασφαλίζει ότι ο αγρότης θα ζει αξιοπρεπώς και θα έχει κίνητρο να συνεχίζει να καλλιεργει. Είναι επίσης αναγκαίο το αφορολόγητο πετρέλαιο και το φτηνο αγροτικό ρεύμα και το πάγωμα εισφορών για όσι διαρκεί η πανδημία», σημείωσε.

Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δημου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Πάνος Γριβάκης, επισήμανε πως η πανδημία και η κακοκαιρία έχουν φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς.

«Το αγροτικό εισόδημα στον δήμο μας έχει μειωθεί εξαιτίας της πανδημίας αλλά και των πλημμυρικών φαινομένων. Εϊναι αναγκαίο να εκσυγχρονιστεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να προβλέπει κάλυψη των πληγέντων παραγωγών για μεγαλυτερο χρονικό διάστημα», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος