FOLLOW US: facebook twitter

Ψήφισμα κατοίκων του Δήμου Ζαχάρως: Είναι ύβρις, ακόμα και η σκέψη, για ανεμογεννήτριες στο μεγαλύτερο «Αρχαιολογικό Πάρκο» του Κόσμου

Ημερομηνία: 03-02-2021 | Συγγραφέας:

Το μέγα πλήθος των αρχαιοτήτων και πολλοί ακόμη απαγορευτικοί λόγοι, ακυρώνουν τις 72 ανεμογεννήτριες στις πρώην επαρχίες Ολυμπίας– Τριφυλίας – Γορτυνίας- Μεγαλόπολης. Εκτός από τα δεκάδες γνωστά μνημεία, σε αυτή την περιοχή, οι αρχαιολόγοι αναζητούν άγνωστες θέσεις, σπουδαίων αρχαίων πόλεων και Ιερών. Μεταξύ αυτών αναζητούν τον Πτελεό, την αρχαία Αρήνη, τις Τυπανέαις και το ιερό του Άδη. Οι πηγές από τον Όμηρο, τον Ηρόδοτο κ.α. μιλούν για σπουδαία κέντρα της Αρχαιότητας και αυτό το επιβεβαιώνουν ο Στράβων, ο Πολύβιος και ο Παυσανίας.

Σε εκείνες τις άγνωστες μέχρι τώρα θέσεις, ενδέχεται να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες και να θαφτούν για πάντα οι αρχαιότητες με χιλιάδες τόνους τσιμέντων. Τίποτα δεν αποκλείεται, όταν γίνονται τεράστιες και πολλές παρεμβάσεις για την μεταφορά και την εγκατάσταση των γιγάντιων κατασκευών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου πιθανού λάθους, είναι αυτό της ενδιαφερόμενης εταιρείας που ζητά να τοποθετήσει ανεμογεννήτρια, στην κορυφή του μυθικού όρους Μίνθη. Στη θέση εκείνη και σε απόσταση 165 μέτρα ακριβώς, εντοπίστηκαν πρόσφατα ευρήματα προϊστορικού ναού, δίπλα στο πρωτοχριστιανικό εξωκλήσι του προφήτη Ηλία.

Η μοναδική θέα αυτής της βουνοκορφής με 1.222 μέτρα ύψος και κοντά στις ακτές της δυτικής Πελοποννήσου, με ορατότητα στους πέντε από τους επτά νομούς της, θα μοιάζει με οπτικό σκάνδαλο. Οι τουρίστες και οι λουόμενοι, οι επισκέπτες και οι κάτοικοι θα γίνουν μόνιμοι θεατές σε ένα διαρκές αποκρουστικό θέαμα με 72 μεγαθήρια, από το Λύκαιο έως τη Μίνθη, ορατά από τον Ερύμανθο και το Παναχαϊκό, έως τον Ταΰγετο, τον Πάρνωνα, την Ιθώμη και το Ιόνιο πέλαγος.

Τα 185 μέτρα ύψος των ανεμογεννητριών, μαζί με τον έλικα, όσο οι ουρανοξύστες των 60 ορόφων θα κάνουν αδύνατη τη διαβίωση των κατοίκων, των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Τα δεκάδες ποιμνιοστάσια με χιλιάδες αιγοπρόβατα και αγροικίες, πιθανώς άγνωστα στους ενδιαφερόμενους, βρίσκονται σε απαγορευτικές αποστάσεις με τις προτεινόμενες θέσεις. Είναι εξάλλου πασίγνωστες και οι βλάβες στην πλούσια πανίδα και χλωρίδα ολόκληρου του ορεινού μας όγκου.

Ιδιαίτερη επιβάρυνση με απαγορευτικές επιπτώσεις, θα υποστούν όλα τα ιστορικά χωριά του Δήμου Ζαχάρως στα όρια του οποίου, αναφέρονται σχεδόν 40 από τις 72 θέσεις. Οι 12 από αυτές κυκλώνουν στην κυριολεξία την κοινότητα Μίνθη, ακόμη και σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων. Η ιστορική Μίνθη (τέως Άλβενα) έχει και μια ιδιομορφία στην προκειμένη περίπτωση. Στο αρχείο του Κυβερνήτη Καποδίστρια με τα χωριά της επαρχίας Αρκαδίας και ημερομηνία 13 Ιουλίου 1828, η Άλβενα αναφέρεται ως ιδιόκτητο χωριό. Έγινε ιδιόκτητο το 1816 (πέντε χρόνια πριν από την επανάσταση του 1821) που το αγόρασαν οι κάτοικοι από την «Υψηλή Πύλη» και έδιωξαν τους Τούρκους. Στο συμβόλαιο εξαγοράς, η οροθετική του γραμμή του χωριού είναι 45 χιλιόμετρα περίπου (και με ακτίνα επτά χιλιόμετρα).

Η ευρύτερη περιοχή είναι σεισμογενής με πολλά ευάλωτα εδάφη και με πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα. Σε τέτοια περιβάλλοντα δεν  είναι απίθανες οι καταστροφικές συνέπειες αφού το βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας ξεπερνά τους 2.000 τόνους μαζί με τη βάση. Σε πολλές από τις πλαγιές γίνονται συχνές κατολισθήσεις, χωρίς την πίεση από ένα πρόσθετο και τεράστιο βάρος στις κορυφές.

Η φύση αναζωογόνησε όλα τα δάση αυτής της περιοχής, που καταστράφηκαν στις πυρκαγιές του 2007, σε δεκατέσσερα χρόνια. Η καταστροφή όμως που θα προκύψει σε χιλιάδες στρέμματα δασών, για την διάνοιξη τεράστιων δρόμων, με σκοπό να περάσουν τα μεγαθήρια, θα είναι αγιάτρευτη «ες αεί». Οι επόμενες γενιές θα κληρονομήσουν βουνοκορφές με  ένα απέραντο νεκροταφείο από μπετόν δεκάδων χιλιάδων τόνων, που δεν θα φύγει ποτέ, όσες ρήτρες κι αν τεθούν στους αναδόχους.

Τέλος η προτεινόμενη επένδυση, έρχεται σε αντίθεση ακόμη και με το ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ για την ενέργεια και το κλίμα.  Συγκεκριμένα, στο εκτενές κεφάλαιο για Ενεργειακή μετάβαση στον Αγροτικό τομέα και στον Τουρισμό, τίποτα δεν συνάδει και όλα είναι αντίθετα για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε αυτή την περιοχή.

Τα δεδομένα αυτά καθιστούν αδύνατη την υποστήριξη των ανεμογεννητριών από τεκμηριωμένη περιβαλλοντική μελέτη, που να ευνοεί μια τόσο μεγάλη καταστροφή, για ένα τόσο μικρό και αμφισβητούμενο όφελος. Δεν είναι δυνατόν να συνηγορήσει κανένα δασαρχείο και καμία προϊσταμένη υπηρεσία, στην καταστροφή των δασών σε τόσο μεγάλες εκτάσεις και με τόσο πλούσια πανίδα.

Οι αρμόδιες Εφορίες Αρχαιοτήτων των τριών νομών που πλήττονται και το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν μπορούν να επιτρέψουν μια τόσο εκτεταμένη εκτέλεση εργασιών, δίπλα σε Αρχαία, εντός συστάδων αρχαιοτήτων και ίσως απάνω σε αρχαίες πόλεις, που είναι ζητούμενη η ακριβής θέση τους. Καμία κατασκευαστική και βιομηχανική εταιρεία δε μπορεί να έχει ή να αποκτήσει περισσότερα δικαιώματα από χιλιάδες πολίτες, που έχουν «ξεχάσει» τα χωράφια τους αν γειτονεύουν με Αρχαία.

Για τους παραπάνω λόγους: Καλούμε την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), να απορρίψει την Αίτηση της εταιρείας «Αιολική Θεοδώρων ΑΕ» και να μην δεχθεί καμία παρόμοια στο μέλλον, με το ίδιο αίτημα.

*Οι τέως επαρχίες Ολυμπίας, Τριφυλίας, Γορτυνίας και Μεγαλόπολης φιλοξενούν στα εδάφη τους, δεκάδες κοινά Ιερά από τη Μυθολογία και την προϊστορική περίοδο έως τους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους. Αυτό το κοινό ιδεώδες συνθέτει και συμβολίζει ένα απέραντο Αρχαιολογικό Πάρκο, που όμοιό του δεν υπάρχει σε καμία χώρα του κόσμου.

Το ψήφισμα υπογράφουν 865 συμπατριώτες έως την 1/2/2021.  Αναρτήθηκε προ τριών ημερών και διεξάγεται ηλεκτρονικά στο AVAZ.org. Θα παραμείνει ενεργό έως την σχετική απόφαση της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας).

Σχόλιο για "Ψήφισμα κατοίκων του Δήμου Ζαχάρως: Είναι ύβρις, ακόμα και η σκέψη, για ανεμογεννήτριες στο μεγαλύτερο «Αρχαιολογικό Πάρκο» του Κόσμου"

  1. ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ,ΤΑ ΑΝΗΜΕΡΑ ΘΕΡΙΑ ΣΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ