FOLLOW US: facebook twitter

Ψήφισμα κατά της δημιουργίας αιολικού πάρκου από τους προέδρους της ΔΕ Φιγαλείας του δήμου Ζαχάρως

Ημερομηνία: 26-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Περιβάλλον

Την απόσυρση των σχεδίων δημιουργίας αιολικού πάρκου στην ορεινή ζώνη της νότιας Ηλείας ζητούν με κοινό ψήφισμα που εξέδωσαν, οι πρόεδροι των κοινοτήτων της ΔΕ Φιγαλείας του δήμου Ζαχάρως.

Όπως επισημαίνουν, μια τέτοιου μεγέθους εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα επιφέρει σημαντικές και μόνιμες δυσμενείς συνέπειες, επηρεάζοντας ποικιλοτρόπως το φυσικό περιβάλλον (χλωρίδα και πανίδα), την αισθητική και την οικονομική ζωή του τόπου, καθώς και την κτηνοτροφική δραστηριότητα της περιοχής.

«Η περιοχή μας περιλαμβάνει μεγάλης σπουδαιότητας αρχαιολογικά μνημεία, όπως μεταξύ άλλων ο γνωστός σε όλο τον κόσμο ναός του Επικούριου Απόλλωνα και η Αρχαία Φιγαλεία, περιοχές απείρου φυσικού κάλλους, όπως το φαράγγι και οι καταρράκτες της Νέδας, που προστατεύονται από το δίκτυο NATURAκαι πανέμορφες κορυφογραμμές. Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών αλλά και του δικτύου μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας, των υποσταθμών και των δρόμων πρόσβασης, θα αλλοιώσει δραματικά την αισθητική της περιοχής. Η βιοποικιλότητα του τόπου θα εκμηδενιστεί καθώς το φυσικό περιβάλλον που φιλοξενεί την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής θα δεχθεί σημαντικές παρεμβάσεις και θα καταστεί προϊόν εκμετάλλευσης» σημειώνουν και στη συνέχεια περιγράφουν τις επιπτώσεις στην κτηνοτροφία.

«Η κτηνοτροφία, που αποτελεί μία εκ των σημαντικότερων οικονομικών δραστηριοτήτων του ορεινού όγκου, θα υποστεί μεγάλο πλήγμα, καθώς μεγάλο μέρος των βοσκοτόπων θα δεσμευτεί για την εγκατάσταση και την εξυπηρέτηση της λειτουργίας των ανεμογεννητριών. Οι κτηνοτροφικές μονάδες τουλάχιστον του 60% των παραγωγών θα αποκλειστούν και οι κτηνοτρόφοι αυτοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα», τονίζουν.

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "Μάτεσι Βλαχορραπτ Αρχαιολογικός Χώρος ထ Περιβολια Βασσών Φιγαλείας Καταρράκτες Καταρρά Νέδα Φιγαλεία . Αμπελιώνα λυκόσουρα"

Παράλληλα, επικαλούνται μελέτες οι οποίες συσχετίζουν τη λειτουργία ανεμογεννητριών με την αλλαγή στις κλιματολογικές συνθήκες και την πρόκληση περισσότερων ακραίων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, και υπογραμμίζουν την οπτική και την ηχητική όχληση που προκαλούν τέτοιες γιγάντιες εγκαταστάσεις στους κατοίκους των γειτονικών οικισμών.

«Για τους λόγους αυτούς ζητάμε την απόσυρση των σχεδίων δημιουργίας αιολικού πάρκου στην περιοχή μας. Καλούμε σε συστράτευση και κοινό αγώνα όλους τους φορείς και πολίτες του τόπου μας» αναφέρουν και ζητούν από τον δήμο Ζαχάρως να συγκαλέσει δημοτικό συμβούλιο για να συζητηθεί το θέμα και γίνει συντονισμός των απαραίτητων ενεργειών για την προστασία της περιοχής, καθώς και από την Περιφέρεια και τους βουλευτές του νομού να προασπίσουν τα συμφέροντα του τόπου.

Το ψήφισμα υπογράφουν ο πρόεδρος της Νέας Φιγαλείας, Νίκος Κουτσόπουλος, ο πρόεδρος της ΤΚ Πετραλώνων, Χαρ. Καππής, ο πρόεδρος της ΤΚ Κρυονερίου, Αθαν. Κουτσούνης, ο πρόεδρος της ΤΚ Φιγαλίας, Αθαν. Κοκκίνης, ο πρόεδρος της ΤΚ Περιβολιών, Ιωάν. Πολύδωρα και ο πρόεδρος της ΤΚ Στομίου, Κ. Δράκος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος