FOLLOW US: facebook twitter

Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid19

Ημερομηνία: 31-05-2021 | Συντάκτης:

Ένα σημαντικό βήμα για τη σταδιακή μετάβαση στη μετά-Covid εποχή σηματοδοτεί η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid, που παρουσιάστηκε και επίσημα  παρουσία του πρωθυπουργού, αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό θα αποδεικνύει πως ένας πολίτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά με οποιοδήποτε εμβόλιο από όσα έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την Ε.Ε., είτε έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο.

Η Ελλάδα γίνεται μία από τις πρώτες χώρες που θέτει σε λειτουργία τη συγκεκριμένη υπηρεσία, καθώς ο σχετικός Κανονισμός τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου.

Η χώρα μας θα είναι τεχνικά έτοιμη για το πιστοποιητικό ήδη από την 1η Ιουνίου, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 3 του μήνα.  Μάλιστα, το πιστοποιητικό θα εισαχθεί προς έγκριση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να το ψηφίσει στις 23 Ιουνίου.

Μέσα από το gov.gr όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να λάβουν το πιστοποιητικό θα μπορούν να το εκδώσουν είτε ψηφιακά, είτε να εκτυπώσουν.

Μέσα από το gov.gr θα επιλέξουν τον τομέα Υγεία και Πρόνοια και έπειτα θα κατευθυνθούν την επιλογή «Κορωνοϊός COVID -19».

Στην λίστα με τις διάφορες βεβαιώσεις είτε εμβολιασμού κατά της πανδημίας, αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κ.ά. θα προστεθεί και η επιλογή για έκδοση του πράσινου πιστοποιητικού.

Εκεί, θα ζητηθεί να δοθούν οι κωδικοί taxisnet ή ΑΜΚΑ και θα ακολουθήσει η διαδικασία έκδοσης.

Πώς θα λειτουργεί;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν. Θα συμβάλει στη διασφάλιση της άρσης των ισχυόντων περιορισμών με συντονισμένο τρόπο, καθώς θα επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Τι θα βεβαιώνει;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο:

– έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ ή

– έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή

– έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

Πηγή: kathimerini.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος