FOLLOW US: facebook twitter

Ψάχνουν λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών

Ημερομηνία: 04-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Ηλεία, Νέα

suskepsi-metafora-mathitwn

«Αγκάθια» στο νομικό πλαίσιο της ΚΥΑ του 2013

Του Γιάννη Σπυρούνη – jspirounis@gmail.com

Στην αλλαγή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του 2013, η οποία είναι πολύ δεσμευτική σε ότι αφορά τους όρους και της προϋποθέσεις για τη μεταφορά των μαθητών, στοχεύουν οι εμπλεκόμενοι φορείς της εκπαίδευσης αλλά και της αυτοδιοίκησης και στην Ηλεία. Μάλιστα σήμερα στην Πάτρα σε επίπεδο Περιφέρειας αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για το θέμα που αποτελεί πρόβλημα για όλη την ελληνική επαρχία. Χθες στον Πύργο ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του με την συμμετοχών των προϊσταμένων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους προέδρους των συλλόγων καθηγητών και δασκάλων του νομού. Εκεί τέθηκαν επί τάπητος όλα τα προβλήματα αλλά και οι παράμετροι αυτοί που προκαλούν το πρόβλημα και παραδέχθηκαν πως έστω και ένας μαθητής να μην καλύπτεται στο θέμα της μεταφοράς του στο σχολείο, αποτελεί μείζον ζήτημα.

Ο κ. Γεωργιόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη τόνισε πως τέθηκαν όλα τα θέματα και τα σημεία εκείνα που υπάρχει πρόβλημα, ώστε τη νέα χρονιά να μπορούν να δοθούν λύσεις. Σχολίασε πως η Π.Ε. Ηλείας αντιμετώπισε πρώτη το πρόβλημα γιατί απέστειλε πρώτη το νέο διαγωνισμό για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, έτσι έγιναν αντιληπτά τα σημεία – «αγκάθια». «Η Περιφέρεια είναι διατεθειμένη σε θέματα όπως η πιστοποίηση κατοικίας μαθητή, να δώσει λύσεις. Είχε ζητηθεί να γίνεται με το Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Η ΕΛΜΕ λέει πως αυτό παραβιάζει προσωπικά δεδομένα. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα και δεν θα απαιτείται πλέον το συγκεκριμένο έγγραφο» είπε ο κ. Γεωργιόπουλος. Παράλληλα τόνισε πως η απόρριψη από το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε την ευκαιρία να αναζητηθούν για την ώρα άλλες λύσεις όπως η παράταση της περσινής σύμβασης, κάτι που όμως δεν μπορεί να γίνει τη νέα χρονιά και στη νέα σύμβαση θα πρέπει να έχουν «θεραπευτεί» όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται. «Το νομικό πλαίσιο που ισχύει και κυρίως οι χιλιομετρικές αποστάσεις που θέτει η υπουργική απόφαση, αφήνουν ένα μεγάλο μέρος των μαθητών έξω από το έργο της μεταφοράς τους. Αυτό από τη δική μας πλευρά δεν μπορεί να αλλάξει. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πιέσουμε όλοι μαζί προκειμένου να αλλάξει η υπουργική απόφαση, να βελτιωθεί και να καλύψει το σύνολο των μαθητών» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Βασίλης Βασιλειάδης μιλώντας για το θέμα στάθηκε τόσο στην ΚΥΑ του 2013, όσο και στο πρόγραμμα που αφορά τη νέα σχολική σεζόν. «Τα προβλήματα είναι αρκετά και υπάρχει η εκτίμηση πως σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αρκετά παιδιά είτε θα αναγκαστούν να πληρώνουν οι γονείς τους το αντίτιμο για να μπορούν να μεταφέρονται από και προς το σχολείο είτε να πηγαίνουν πεζή. Είναι πράγματα πέρα από τις ευθύνες που μπορεί να έχει η Περιφέρεια, πιστεύουμε ότι μεγαλύτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην αλλαγή της ΚΥΑ η οποία έχει εξωφρενικά όρια για τα παιδιά για να δικαιούνται δωρεάν μεταφορά στα σχολεία και δεν μπορούμε στον 21ο αιώνα να λέμε στα παιδιά και ότι αρκετά από αυτά σε νομούς αγροτοκτηνοτροφικούς όπως ο δικός μας, δεν δικαιούνται δωρεάν μεταφορά στο σχολείο. Είναι άδικο και πάνω σε αυτό πρέπει να στηριχθούμε κι εμείς από την πλευρά μας. Θα κάνουμε ενέργειες και προς τον Περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης το αμέσως προσεχές διάστημα καθώς ερχόμαστε σε επαφή με συλλόγους γονέων και προέδρους τοπικών κοινοτήτων των οποίων οι μαθητές του χρόνου δεν θα δικαιούνται δωρεάν μεταφορά».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Παναγιώτης Ζέβλας, προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Βασίλης Δημητρέλλος, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Βασίλης Βασιλειάδης, οι πρόεδροι των Συλλόγων Δασκάλων – Νηπιαγωγών Πύργου – Ολυμπίας Αλέκος Σοφιανόπουλος, Αμαλιάδας Κώστας Ντούμας, Λεχαινών Αλέξης Γεωργόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος