FOLLOW US: facebook twitter

Προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης, η στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ημερομηνία: 17-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

H ανάκαμψη της μεσαίας τάξης και η στήριξη των πιο φτωχών στρωμάτων αποτελεί την προϋπόθεση της βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης παρουσιάζοντας στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΕΕ τις δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας και ειδικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν βασικό πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

«Αρχικά δώσαμε βάρος στην αντιμετώπιση των πιο ακραίων μορφών φτώχειας ώστε να αποτρέψουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό. Στη συνέχεια βαθμιαία, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που κατακτούμε, διευρύνουμε το φάσμα της πολιτικής μας για τη στήριξη της μεσαίας τάξης και της μικρής επιχειρηματικότητας», υπογράμμισε ο Γ. Δραγασάκης.

Οι 13 δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας κινούνται σε τρεις άξονες: Ο πρώτος αφορά το νέο πλαίσιο ίδρυσης, λειτουργίας και εποπτείας των επιχειρήσεων, ο δεύτερος τη χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και ο τρίτος περιλαμβάνει μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και διευκόλυνσης.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το τελευταίο, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα ύπαρξης ακατάσχετου λογαριασμού στην περίπτωση ηλεκτρονικών συναλλαγών με χρήση POS, καθώς και τη δυνατότητα ύπαρξης ενός συστήματος κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού.

Με το σύστημα αυτό, οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγω χρεών που έχουν προς το Δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.

Πάντως σε ό,τι αφορά τον ακατάσχετο λογαριασμό έχει ήδη προβλεφθεί ότι η ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό σταματά κάθε διαδικασία αναγκαστικής πληρωμής, ενώ αυξήθηκε το ακατάσχετο ποσό για τις ενισχύσεις που λαμβάνουν οι αγρότες από την Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση η επικείμενη νέα συνολική ρύθμιση για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές θα δώσει ανάσα και μια δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, στο αμέσως προσεχές διάστημα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τις μικροπιστώσεις, το οποίο προβλέπει τρεις δυνατότητες ενίσχυσης σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, ελεύθερους επαγγελματίες και φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Ειδικότερα προβλέπεται: α) Παροχή ρευστού έως 25.000 ευρώ για την κάλυψη επενδυτικών αναγκών ή ως κεφαλαίου κίνησης, β) Κάλυψη χρηματοδοτικής μίσθωσης έως 25.000 ευρώ για την απόκτηση εξοπλισμού, γ) Παροχή εγγυήσεων έως το όριο των 25.000 ευρώ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος