FOLLOW US: facebook twitter

Προχωρά η παραχώρηση του «Ξένιου Διός» στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας-Ενέκρινε τη σύμβαση με την ΕΤΑΔ το δημοτικό συμβούλιο

Ημερομηνία: 07-10-2021 | Συντάκτης:

-Στόχος η δημιουργία πολυχώρου παιδείας και πολιτισμού


Toυ Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Στην αξιοποίηση του ακινήτου Ξένιος Ζεύς προχωρά ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τη σύμβαση παραχώρησης χρήσης που θα συνάψει ο δήμος με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), εξουσιοδοτώντας τον δήμαρχο Γ. Γεωργιόπουλο να την υπογράψει.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του οι αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Γιάννης Αλεξανδρόπουλος, η σύμβαση προβλέπει την παραχώρηση του «Ξένιου Διός» από την ΕΤΑΔ στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας έναντι ανταλλάγματος, τη χρήση τμήματος του τουριστικού ακινήτου, το οποίο περιλαμβάνει την υπάρχουσα ξενοδοχειακή κτιριακή εγκατάσταση μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο.
Σκοπός της παραχώρησης είναι η πλήρης και ορθή αποκατάσταση και ανακαίνιση του κτιρίου εντός του ακινήτου και η εν συνεχεία η χρήση του ως πολυλειτουργικού χώρου πολιτισμού και παιδείας, σύμφωνα με όσα αναφέρονται αναλυτικά στην Τεχνική Έκθεση Σκοπιμότητας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

«Ο δήμος, αφού ολοκληρώσει την πλήρη και ορθή αποκατάσταση και ανακαίνιση του κτιρίου εντός του ακινήτου, εν συνεχεία θα κάνει χρήση του ως πολυλειτουργικού χώρου πολιτισμού και παιδείας», τόνισε ο κ. Αλεξανδρόπουλος.

Το μίσθωμα θα είναι ετήσιο και ορίζεται στις 12.000 ευρώ για την περίοδο της αποκατάστασης και ανακαίνισης του κτιρίου, η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των πέντε ετών από την έναρξη της παραχώρησης χρήσης, και 34.000 ευρώ μετά το πέρας της αποκατάστασης και ανακαίνισης του ακινήτου ή την πάροδο της πενταετίας από την έναρξη της παραχώρησης χρήσης έναντι ανταλλάγματος σε περίπτωση που η αποκατάσταση και ανακαίνιση δεν έχουν ολοκληρωθεί εντός της πενταετίας. Η διάρκεια της παραχώρησης είναι για τριάντα χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα δέκα.

«Η Δημοτική Αρχή, αντιλαμβανόμενη την πολιτική και ηθική υποχρέωση και ευθύνη της, επιχειρεί να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής και να δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, εκείνες τις υποδομές που θα καλύψουν τις σημαντικές ανάγκες πολιτιστικής ανάπτυξης και θα συμβάλουν στην ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας καθιστώντας την διεθνή πολιτιστικό, πνευματικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό πόλο και εστία», είχε αναφέρει σε προηγούμενη συνεδρίαση ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γ. Γεωργιόπουλος, ο οποίος είχε προσθέσει πως οι όροι παραχώρησης είναι συμφέροντες για τις ανάγκες του Δήμου, ενώ το έργο θα αναβαθμίσει τον πολιτιστικό και πνευματικό χαρακτήρα της Αρχαίας Ολυμπίας και θα υποστηρίξει την περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.

Η σύμβαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι δημοτικοί σύμβουλοι της ελάσσονος μειοψηφίας (παράταξη Αηδόνη και Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισαν την εισήγηση προτείνοντας την αναβολή του θέματος για επόμενη συνεδρίαση «διότι ο Δήμος είναι πυρόπληκτος και πρέπει να διαπραγματευτεί για ευνοϊκότερους οικονομικούς όρους, όπως δωρεάν παραχώρηση χρήσης ή παραχώρηση χρήσης έναντι συμβολικού τιμήματος(…)».

Ιδανική στέγη παιδείας και πολιτισμού

Σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση για την αξιοποίηση του εμβληματικού αυτού κτιρίου του κορυφαίου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, που καταρτίστηκε από την Τεχνική Υπηρεσία και από ειδικούς συνεργάτες του δήμου, το κτίριο διαρθρώνεται σε τέσσερις πτέρυγες, ανεξάρτητες άλλα λειτουργικά συνενωμένες, γύρω από ένα τετράπλευρο αίθριο, σε δύο επίπεδα.

Προτείνεται έτσι η επανάχρηση του κτιρίου με χρήση πρωτεύουσα πολιτιστική, επιμερίζοντάς την ως εξής:
Α. Συνάθροιση – εκδηλώσεις: Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 350 τμ στο ισόγειο.
Β. Εστίαση: 138 τμ.
Γ. Βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο: 113 τμ + 30 τμ.
Δ. Εκθεσιακός χώρος: 220 τμ.
Ε. Ξενώνες: 251 τμ.
ΣΤ. Εργαστήρια: 55τμ. Χ 4 σύνολο 220τμ.
Ζ. Αίθουσες σεμιναρίων: 111τμ. Χ 2, σύνολο 222τμ.
Η χρήση του κτιρίου, σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου, συμπληρώνεται από χώρους εργασίας (γραφεία), καθιστικά, κουζίνα, αποθήκες, κλιμακοστάσια, διαδρόμους, εξώστες κλπ.
Η τεχνική έκθεση θα διαμορφωθεί πλήρως από την οριστική μελέτη, όπως θα προκύψει από τις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το έργο έχει εξασφαλισμένους πόρους υλοποίησης και θα ενταχθεί στη νέα ΟΧΕ της Αρχαίας Ολυμπίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος