FOLLOW US: facebook twitter

Προχωρά η ανάδειξη των μονοπατιών της ορεινής Ολυμπίας

Ημερομηνία: 28-05-2021 | Συντάκτης:
-Υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και Αποκεντρωμένης

Με στόχο την προώθηση του ορεινού τουρισμού και του οικοτουρισμού θα ξεκινήσει το προσεχές χρονικό διάστημα η κατασκευή, βελτίωση και ανάδειξη των μονοπατιών του ορεινού όγκου της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς ο δήμος υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Το έργο θα υλοποιηθεί με βάση τα όσα προβλέπει η σχετική μελέτη που συνέταξε το δασαρχείο Πύργου, προϋπολογισμού 607.732,56€), συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από πρόγραμμα της ΟΧΕ «Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία», και αποσκοπεί στην ανάδειξηυφιστάμενων μονοπατιών, τα οποία σε μεγάλο εύρος τους χρήζουν καθαρισμών και τεχνικώναναβαθμίσεων, δημιουργώντας ένα δίκτυο το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ποιοτικέςπροδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας.

Το έργο μέσα από αυτή τη δράση θα αποτελέσειεφαλτήριο για την προσέγγιση θέσεων φυσικού κάλλους με παράλληλη ανάδειξη μνημείων καιαξιοθέατων σε διαδρομές συνολικού μήκους 116 χιλιομέτρων περίπου.

Συνοπτικά αφορά το μονοπάτι του Κλαδέου ποταμού, διαδρομή συνολικού μήκους 1.219μ. με αφετηρία χώρο στάθμευσης στην Αρχαία Ολυμπία και κινείται παράπλευρα του ποταμού μέχρι να συναντήσει τον επαρχιακό δρόμο,  το μονοπάτι του Αλφειού, με αφετηρία το σημείο τερματισμούτου μονοπατιού Κλαδέου και σημείο τερματισμού στον οικισμό Νέα Καμένα, συνολικού μήκους 10.451μ., το μονοπάτι Λευκυανία ποταμού, διαδρομή συνολικού μήκους 8.861μ.με αφετηρία την Ε.Ο. Τρίπολης Ολυμπίας κοντά στον οικισμό Νέα Καμένα, το μονοπάτι Φαράγγι Λακκώματος – Αλογοθέτη, διαδρομή συνολικού μήκους 8.512μ.με αφετηρία από το γήπεδο στη Νεμούτα και κατάληξη στον Λευκανία ποταμό, το μονοπάτι Νεμούτα – Σειντάγα,  διαδρομή 8.268μ., πουέχει αφετηρία από το γήπεδο της και καταλήγει στον Ερύμανθο ποταμό.

Επίσης περιλαμβάνεται το μονοπάτι του Ερύμανθου και το Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης, διαδρομή 17.850μ.με αφετηρία το σημείο τερματισμού του μονοπατιούΆμπουλα και τερματισμό στο Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης, το μονοπάτι Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης – Φυτώριο – Φαράγγι Κενταύρων, μήκους 6.575m που έχει αφετηρία το Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόηςκαι τερματισμό στο Φαράγγι Κενταύρων, το μονοπάτι Χαρατσάρι, το μονοπάτι Άμπουλας, το μονοπάτι Φαράγγι Ανδρωνίου – Σελληείς Ποταμός –Κενταύρων, από Αντρώνι στον επαρχιακό δρόμο προς το Κούμανι, το  μονοπάτι Εκκλησία Αναστάσεως του Σωτήρα – Λάσδικας, διαδρομή 10.010μ. που έχει αφετηρία την εκκλησία Αναστάσεως του Σωτήρα και καταλήγει στον Λάσδικα, και το μονοπάτι Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης -Λάμπεια: Αποτελεί μια διαδρομή συνολικού μήκους 14.116μ.

Τα μονοπάτια διατρέχουν σχεδόν στο σύνολό τους τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και ουσιαστικά αποτελούν ενιαία διαδρομή. Πιοσυγκεκριμένα τα μονοπάτια Κλαδέου ποταμού, Αλφειού ποταμού και Νέα Κάμενα – Παναγίτσα μπορούν να σταθούν ως μία διαδρομή με αφετηρία την πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας καιτερματισμό στο ξωκλήσι της Παναγίτσας. Τα υπόλοιπα μονοπάτια, εκτός από το μονοπάτιΕκκλησία Αναστάσεως του Σωτήρα – Λάσδικας, συνθέτουν ένα ενιαίο δίκτυο διαδρομών μεαφετηρία το γήπεδο της Νεμούτας, το οποίο εκτείνεται νότια νοτιοδυτικά προς ΛακκώματοςΑλογοθέτη, ανατολικά προς Ερύμανθο ποταμό και βόρεια προς οικισμό Φολόη και Κούμανι.

Ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του στην «Πρωινή» ότι στόχο του συγκεκριμένου έργου είναι η ανάδειξη των μονοπατιών, υπαρχόντων και πιθανών καινούριων, του ορεινού όγκου της Αρχαίας Ολυμπίας, η βελτίωση της ασφάλειας και της προσβασιμότητας των επισκεπτών. «Παρατηρούμε μεγάλη επισκεψιμότητα και θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά τους. Με αυτή τη δράση αναδεικνύουμε περιοχές όπως οι καταρράκτες της Νεμούτας και ο Ερύμανθος, συμβάλλουμε στην τουριστική ανάπτυξη και στη βελτίωση του εισοδήματος του δασόβιου και παραδασόβιου πληθυσμού», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος