Για να μην καταρρεύσουν περαιτέρω οι τιμές

Σε μια πρωτοφανή εντολή προς τους Ισπανούς ελαιοπαραγωγούς -να αποσύρουν τμήμα της σοδειάς τους από την αγορά προκειμένου να αποτρέψουν την κατακόρυφη πτώση των τιμών- προχώρησε η κυβέρνηση Σάντσεθ.

Το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας έδωσε εντολή στους παραγωγούς να κρατήσουν εκτός αγοράς το 12% της ετήσιας παραγωγής ελαιόλαδου τα τέλη Σεπτεμβρίου 2027, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι δεν θα λάβουν καμία αποζημίωση για την υποχρεωτική αυτή παρακράτηση.

«Το μέτρο αποσκοπεί στη διασφάλιση της κερδοφορίας των παραγωγών, αλλά και στην προστασία των συμφερόντων των αγοραστών ελαιολάδου», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι επιδιώκει «να εξασφαλίσει μεγαλύτερη σταθερότητα στην αγορά, προς όφελος τόσο παραγωγών και των καταναλωτών».

Η απόφαση αποτελεί πρωτοφανή παρέμβαση στη σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας, σχολιάζουν οι Financial Times, λαμβάνεται δε σε μια περίοδο κατά την οποία οι παραγωγοί προβλέπουν εξαιρετικά πλούσια συγκομιδή ελιάς για την περίοδο 2026-2027, έπειτα από αρκετά χρόνια κατά τα οποία η ξηρασία και οι ακραίες θερμοκρασίες είχαν περιορίσει την παραγωγή του «υγρού χρυσού».

Το μέτρο τέθηκε αμέσως σε ισχύ έπειτα από εβδομάδες συνεχούς υποχώρησης των τιμών του ελαιολάδου.

Οι τιμές στα ελαιοτριβεία της Ανδαλουσίας διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στα 2,93 ευρώ το κιλό την εβδομάδα έως την 1η Νοεμβρίου, καταγράφοντας πτώση περίπου 15% από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι τιμές του ελαιολάδου (σε ευρώ ανά κιλό) έχουν υποχωρήσει κατακόρυφα μετά τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί πριν από δύο χρόνια.

Η κυβερνητική παρέμβαση προκαλεί αντιδράσεις στον κλάδο του ελαιολάδου, ενώ η ισπανική αρχή ανταγωνισμού έχει ήδη προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί.

«Τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά και εφαρμόζονται μόνο στην Ισπανία, ενώ η αγορά είναι παγκόσμια. Επομένως, πρόκειται για μια υπεραπλουστευμένη λύση. Δεν πρόκειται να μας βοηθήσει», δηλώνει ο Πριμιτίβο Φερνάντεθ, γενικός διευθυντής ένωσης επιχειρήσεων παραγωγής και συσκευασίας βρώσιμων ελαίων.

Εκτός αγοράς 188.000 τόνοι

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, η ποσότητα ελαιολάδου που θα παραμείνει εκτός αγοράς θα φτάσει τους 188.000 τόνους.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι θα συστήσει νέα «τεχνική ομάδα» για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των παραγωγών με την απόφαση, ακόμη και μέσω επιτόπιων ελέγχων.

Οι παραγωγοί θα μπορούν να αποθηκεύουν το ελαιόλαδο είτε στις δικές τους εγκαταστάσεις είτε σε αποθηκευτικούς χώρους τρίτων.

Η Ισπανία είναι η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο. Η παραγωγή της εκτιμάτο ότι θα αυξηθεί κατά 23%, φτάνοντας τους 1,6 εκατομμύρια τόνους τη φετινή περίοδο. Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη συγκομιδή που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

Οι άφθονες βροχοπτώσεις και οι ήπιες θερμοκρασίες της περασμένης άνοιξης ευνόησαν την ανθοφορία των ελαιόδεντρων και την καρπόδεση.

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, τα αποθέματα που μεταφέρθηκαν στη νέα παραγωγική περίοδο ήταν αυξημένα κατά περισσότερο από 20% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα.

naftemporiki.gr