FOLLOW US: facebook twitter

Πρώτο βήμα για την υπογειοποίηση του αρδευτικού της Γαστούνης

Ημερομηνία: 08-11-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αυτοδιοίκηση, Νέα

-Στα 18,6 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός, εντός Νοεμβρίου θα προσδιοριστεί η ημερομηνία δημοπράτησης

Έργο που θα συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα», δήλωσε ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρ. Νικολακόπουλος

Επιμ.: Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης, καθώς χθες η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών προχώρησε στην προέγκριση της διακήρυξης για την υλοποίηση του έργου.

Ο προϋπολογισμός φτάνει στα 18,6 εκατ. ευρώ και οι πόροι προέρχονται από το Υπομέτρο 4:3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α) 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Το έργο προβλέπει την υπογειοποίηση των δικτύων φυσικής ροής (καναλέτων) του ΤΟΕΒ Γαστούνης, τα οποία θα τροφοδοτούνται με νέρο μέσα από δύο νέα αντλιοστάσια άρδυευσης. Θα κατασκευαστούν δύο ανεξάρτητα δίκτυα, ένα Δυτικό και ένα Ανατολικό. Το Δυτικό Δίκτυο (Αντλιοστάσιο ΑΓ1) θα καλύπτει την περιοχή δυτικά της πόλης της Γαστούνης έως τον ποταμό Πηνειό και το Ανατολικό Δίκτυο (Αντλιοστάσιο ΑΓ2) θα καλύπτει την περιοχή ανατολικά της πόλης της Γαστούνης με βόρειο όριο τον ποταμό Πηνειό και ανατολικό όριο τον οικισμό Κόροιβος.

Οι εξυπηρετούμενες εκτάσεις από τα νέα αρδευτικά δίκτυα υπολογίζονται σε συνολική μικτή έκταση 20.160 στρέμματα ή σε καθαρή αρδευόμενη έκταση 18.040 στρέμματα. Το μήκος των αγωγών που θα κατασκευαστούν είναι 64.815,5μ. για το Δυτικό αρδευτικό δίκτυο και 46.437,9μ. για το Ανατολικό αρδευτικό δίκτυο. Η προσαγωγή του νερού προς τα δύο υπό κατασκευή δίκτυα του ΤΟΕΒ Γαστούνης θα γίνεται μέσω της υφιστάμενης διώρυγας Δ1.

Στο προτεινόμενο έργο περιλαμβάνεται και ηλεκτρονική υδροληψία με επαναφορτιζόμενες κάρτες.

Η ημερομηνία δημοπράτησης θα προσδιοριστεί εντός του Νοεμβρίου από τη  Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών, με βάση τις οδηγίες που δόθηκαν από τον Υπουργό, Γεώργιο Γεωργαντά και τον αρμόδιο Υφυπουργό, Γεώργιο Στύλιο.

Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, «πρόκειται για ένα έργο που υλοποιείται προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών, καταναλωτών και πολιτών προς όφελος της Ελληνικής περιφέρειας και των αγροτικών περιοχών. Στόχος η ολοκλήρωση ενός αναπτυξιακού, βιώσιμου, ευφυούς, ασφαλούς, πλήρους και λειτουργικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων αγροτών και αλιέων».

Μετά την ανακοίνωση, ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Νικολακόπουλςο, έκανε λόγο για δικαίωση, υπενθυμίζοντας πως από τον περασμένο Ιούνιο είχε ξεκαθαρίσει ότι το έργο προχωρά κανονικά και θα δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του έτους, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες περί του αντιθέτου.

Συγκεκριμένα ο κ. Νικολακόπουλος τότε, αμέσως μετά την συνάντησή του με τον γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, είχε δηλώσει:  “Το έργο όχι μόνο δεν κινδυνεύει αλλά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά και μέχρι το τέλος του έτους θα γίνει και η δημοπράτησή του”.

 «Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, οι προσπάθειες των τελευταίων ετών απέδωσαν καρπούς, καταφέραμε και ξεπεράσαμε πολλά και δύσκολα εμπόδια, τελικά όμως καταφέραμε, με την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και κυρίως με την ανταπόκριση που βρήκαμε από τις ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να μπούμε στην τελική ευθεία και ένα αίτημα ετών να γίνει πράξη. Πρόκειται για ένα έργο που γίνεται προς όφελος των αγροτών μας, το οποίο θα συμβάλει στην βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα», δήλωσε ο κ. Νικολακόπουλος.

Στοχευμένες παρεμβάσεις τριετίας

Ο Ηλείος Κοινοβουλευτικός από την ανάληψη των καθηκόντων του είχε ασχοληθεί επισταμένα με το θέμα της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου στο νομό και είχε καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που αφορούσαν το δίκτυο του ΤΟΕΒ Γαστούνης. Τον Ιούνιο του 2020, μαζί με το προεδρείο του ΤΟΕΒ Γαστούνης, είχε συναντηθεί με τον τότε Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, όπου και είχε τεθεί το θέμα και είχαν μπει οι βάσεις για να προχωρήσει το έργο. Ακολούθησε νέα συνάντηση τον Μάρτιο του 2021 με τον μετέπειτα Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Οικονόμου, ενώ τον Ιούλιο του 2021 απέδωσαν καρπούς οι επαφές με τους αρμόδιους υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και δόθηκε το ‘πράσινο φως’ για ένταξη της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου στο Ταμείο Ανάκαμψης. Δύο μήνες αργότερα το θέμα τέθηκε στο νέο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στύλιο, ενώ ακολούθησαν συναντήσεις με το προεδρείο του ΤΟΕΒ Γαστούνης, τον Μάιο του 2022 με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, τον Ιούνιο με τον γ.γ. του Υπουργείου Δημήτρη Παπαγιαννίδη και τον Ιούλιο νέα συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στύλιο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος