FOLLOW US: facebook twitter

Πρώτο βήμα για να σπάσει η «φούσκα»: Την ελεύθερη κυκλοφορία επιβατών επέτρεψε χθες κρουαζιερόπλοιο που αφίχθη στο Κατάκολο

Ημερομηνία: 08-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία
-Θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις των φορέων και προς τις ιταλικές εταιρείες για συμμόρφωση με την απόφαση της CLIA

Το πρώτο βήμα για να σπάσει η «φούσκα» (bubble) στην ελληνική κρουαζιέρα έγινε χθες στο λιμάνι του Κατακόλου, καθώς για πρώτη φορά έπειτα από έναν χρόνο επιτράπηκε στους επιβάτες κρουαζιεροπλοίου να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι τόσο στο Κατάκολο όσο και στην Αρχαία Ολυμπία, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας και την επιθυμία της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας που αποκάλυψε η «Πρωινή» την περασμένη εβδομάδα.

Μπορεί ο αριθμός των επισκεπτών του «SeaDream Yacht Club» που κυκλοφόρησαν να ήταν μικρός, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, δεν ήταν περισσότερα από 20 άτομα συνολικά, ωστόσο αυτό που προσμετράται ως θετικό είναι η αλλαγή της πρακτικής από τη συγκεκριμένη εταιρεία κρουαζιέρας.

Ο Σάκης Μπουλούτας, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ηλείας, , δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η προσπάθεια για να σπάσει οριστικά και αμετάκλητα η «φούσκα», δεν σταματά και θα συνεχιστεί.

«Η φούσκα στην κρουαζιέρα είναι μια πραγματικά δύσκολη ιστορία και καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια ως Επιμελητήριο για να αλλάξει αυτή η κατάσταση και να ανακάμψουν οι τουριστικές επιχειρήσεις του Κατακόλου και της Αρχ. Ολυμπίας. Πιστεύω ότι θα το πετύχουμε, καθώς σήμερα είχαμε το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που άφησε τους επιβάτες του να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι. Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται η “φούσκα” και πρέπει να πάμε σε ελεύθερη κυκλοφορία (free flow) επιβατών και πιστεύω πως πρέπει να το εφαρμόσουν όλες οι εταιρείες κρουαζιέρας, δεδομένου ότι στην περιοχή οι επαγγελματίες τηρούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα», τόνισε ο κ. Μπουλούτας και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστούν οι επαφές και οι συζητήσεις με τις ιταλικές εταιρείες, οι οποίες προς το παρόν επιμένουν στη φούσκα λόγω της εθνικής τους νομοθεσίας.

«Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις, διότι δεν είναι σωστό να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε με τις εταιρείες κρουαζιέρας και επειδή δεν θέλουμε να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο, στόχος μας είναι να διευθετήσουμε τα προβλήματα με την άγρα πελατών, για αυτό και είμαστε σε επικοινωνία με τους ναυτιλιακούς πράκτορες», επισήμανε επαναλαμβάνοντας ότι ήταν θετική η ελεύθερη κυκλοφορία έστω αυτών των λίγων επιβατών, κυρίως για να αλλάξει και η ψυχολογία στην τοπική αγορά.

Ερωτηματικά για την επιλογή προβλήτας

Η πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Κατακόλου, Αναστασία Νικολοπούλου, τόνισε στην «Πρωινή» ότι έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις προς τις εταιρείες κρουαζιέρας για να σταματήσει η «φούσκα» και θα γίνουν κι άλλες, ιδιαίτερα προς τις ιταλικές εταιρείες που συνεχίζουν να εφαρμόζουν το μέτρο. Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι το κρουαζιερόπλοιο άραξε στην προβλήτα που είναι αρκετά μακριά από την ΤΚ Κατακόλου.

«Ενημερώθηκα από συναδέλφους κάποια λίγα άτομα από το κρουαζιερόπλοιο κυκλοφόρησαν στο Κατάκολο. Το ερώτημά μου όμως είναι για ποιο λόγο το πλοίο έδεσε στην προβλήτα που είναι μακριά από το χωριό, εκεί που είναι το duty free και ο κόσμος χρειάζεται να περπατήσει αρκετά για να φτάσει στην τοπική αγορά. Έτσι ευνοείται το duty free εις βάρος των τοπικών επαγγελματιών. Δεν μπορεί ο κάθε καπετάνιος να αποφασίζει αυτός πού θα δέσει, δεν είναι τσιφλίκι του το λιμάνι», επισήμανε η κα Νικολοπούλου.

Ελεύθερη επίσκεψη και στην Αρχ. Ολυμπία

Οι περίπου 20 επιβάτες κρουαζιέρας μετακινήθηκαν με τουριστικό λεωφορείο στην Αρχαία Ολυμπία, όπου και εκεί τους επιτράπηκε να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι στην αγορά. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχ. Ολυμπίας, Νίκος Ζαρόκωστας, εξέφρασε την ικανοποίησή του στην «Πρωινή» για αυτήν την εξέλιξη, στέλνοντας μήνυμα εναρμονισμού και στις ιταλικές εταιρείες που επιμένουν στη «φούσκα».

«Θα πρέπει και οι άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της SeaDream και ιδιαίτερα οι ιταλικές που επικαλούνται τα δικά τους πρωτόκολλα και εμείς το δεχόμαστε. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο δεχόμαστε να έρχονται σε ελληνικό λιμάνι που έχει τα δικά του υγειονομικά πρωτόκολλα και να μας λένε ότι αυτοί θα εφαρμόζουν δικά τους και να διχάζουν τον εμπορικό κόσμο. Αν συνεχιστεί αυτό, για μας είναι ανεπιθύμητοι και θα θέσουμε το ζήτημα σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου για να ληφθούν ανάλογα μέτρα. Εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε αλλά όχι με μονομερείς ενέργειες και να ισχύουν οι ιταλικοί νόμοι σε ελληνικό έδαφος. Ό,τι είναι νόμιμο, δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικό. Θέλω να αποδώσω τα εύσημα στη SeaDream για το ότι επέτρεψαν στους λίγους έστω επισκέπτες να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι. Προφανώς με 4-5 άτομα δεν άλλαξε η οικονομία αλλά έγινε ένα σημαντικό βήμα για να αλλάξει η κατάσταση. Με την προσπάθεια του ΕΒΕ Ηλεία εστάλη ένα ηχηρό μήνυμα να αρθεί η φούσκα», ανέφερε και επανέλαβε ότι η τοπική αγορά έχει θωρακιστεί πλήρως από τον ιό.

«Το 99% των επαγγελματιών έχουν εμβολιαστεί και τηρούν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας από τον ιό, με μάσκες και αντισηπτικά. Η Αρχ. Ολυμπία έχει ελάχιστα κρούσματα και κανένας επισκέπτης δεν έχει να φοβηθεί τίποτα», σημείωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος