FOLLOW US: facebook twitter

Κορονοϊός: Στα δύο δις. ευρώ το πρώτο πακέτο στήριξης της οικονομίας

Ημερομηνία: 18-03-2020 | Συντάκτης:
-Ποιες δαπάνες εξαιρούνται, «κλοτσάνε» οι τράπεζες στη γενική αναστολή πληρωμών δανείων

Στα δύο δις. ευρώ φτάντει το αρχικό πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πρώτη φάση της οξείας οικονομικής καθίζησης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, παραμένει όμως άγνωστο ποιες – και σε ποια έκταση – περαιτέρω επιθετικές κινήσεις μπορούν να γίνουν σε περίπτωση που η κρίση παραταθεί.

Μετά το «πράσινο φως» του Eurogroup για εγκατάλειψη του στόχου του 3,5% στο πλεόνασμα και εξαίρεση των δαπανών για τον κορονοϊό και το μεταναστευτικό, η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να διαθέσει άμεσα για την διαχείριση της κρίσης το 1% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί στα 2 δισ. Ευρώ.

Στο χθεσινό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το ότι για εφέτος δεν υφίσταται ο στόχος 3,5% του πλεονάσματος και πρόσθεσε ότι όλες οι δαπάνες για την υγειονομική αλλά και τη μεταναστευτική κρίση δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2020, όπως και οι έκτακτες δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού για τους άνεργους, τους οικονομικά αδύναμους και τις προνοιακές δομές. Επίσης μπορούν να διατεθούν άμεσα και χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία πόροι του ΕΣΠΑ για την αγορά και την εργασία.

«Πρακτικά, και σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δις. ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου. Ενώ το κράτος, και όχι η επιχείρηση, αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται.Επιπλέον, όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται, ενώ νομοθετούμε έκτακτα μέτρα που δίνουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, ώστε να διασωθούν θέσεις εργασίας. Συντονιζόμαστε με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να αποτραπεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων: Το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα αναστέλλουν έως τον Σεπτέμβριο τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Θέλουμε να σώσουμε θέσεις εργασίας. Και κάνω έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Γιατί θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτή την περιπέτεια» δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ για τη δημόσια Υγεία είπε : «Κατευθύνονται στις θέσεις τους οι 2.000 νοσηλευτές που προσλαμβάνονται άμεσα. Από σήμερα, το ΝΙΜΤΣ μετατρέπεται σε Κέντρο Νοσηλείας Περιστατικών Κορονοϊού. Για τον ίδιο σκοπό επιτάσσεται το νεόδμητο ιδιωτικό θεραπευτήριο Attica στο Θριάσιο. Συνολικά προσφέρονται στο Σύστημα Υγείας 1.900 νέες κλίνες.

Σ’ αυτό πλαίσιο τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα στους εξής τομείς:

-Τετράμηνη πληρωμών των εισφορών και των φόρων για τις επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω της πανδημίας.

-Παροχή διευκολύνσεων για όσους είναι σε ρυθμίσεις χρεών και τις χάσουν λόγω μη καταβολής των μηνιαίων δόσεων.

-Αναβολή πληρωμών στο φόρο εισοδήματος.

-Χορήγηση επιδόματος στους εργαζόμενους – από 400 έως 500 ευρώ – που απασχολούνται σε επιχειρήσεις οι οποίες θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, λόγω της κρίσης.

-Χρηματοδότηση προγραμμάτων κατάρτισης εργαζομένων.

-Επιδότηση επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης που είχαν πριν την έλευση της επιδημίας.

-Κάλυψη των εργαζομένων και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι οποίες ήδη αναστέλλουν τις προγραμματισμένες εποχικές προσλήψεις.

-Πληρωμή από το Κράτος των εισφορών για το διάστημα που θα είναι κλειστές οι επιχειρήσεις.

-Υποστήριξη των εργαζόμενων για να προστατευτεί η αγορά εργασίας, που περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα μέτρα απασχόλησης.

-Παράταση στις αναρρωτικές άδειες.

-Παράταση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας.

Επίσης, από το οικονομικό επιτελείο εξετάζεται σοβαρά η αναβολή της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων για τουλάχιστον τρεις με τέσσερις μήνες και ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου της επιδημίας. Πιθανή είναι η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Συνεχείς είναι επίσης και οι διαβουλεύσεις με τις τράπεζες για αναστολή πληρωμών χρεολυσίων και ρυθμίσεις δανείων σε επιχειρήσεις και πολίτες, ωστόσο χθεσινοβραδινές πληροφορίες του sofokleousin.grέκναν λόγο για άρνηση των τραπεζών να προβούν σε γενική αναστολή πληρωμής των δόσεων των δανείων, για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και πρόθεση μόνο για εξειδικευμένες ρυθμίσεις και μόνο για επιχειρήσεις. Για την προστασία της 1ης κατοικίας, η οποία λήγει στις 30 Απριλίου, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των θεσμών για νέα παράταση, όμως και εδώ οι τράπεζες αντιδρούν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος