FOLLOW US: facebook twitter

Πρώτο κουδούνι με αμήχανα χαμόγελα κάτω από τις μάσκες

Ημερομηνία: 15-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Εκπαίδευση, Νέα
“Διαφορετική” η χθεσινή έναρξη λειτουργίας των σχολείων – Με “εκπροσώπηση” μαθητών οι αγιασμοί στο προαύλιο
-Αρκετά τα παρατράγουδα στις σχολικές μονάδες του νομού

Ρεπορταζ Ελένη Παπαδοπούλου-Κική Κολοβέρου

 

Ένα διαφορετικό «πρώτο κουδούνι» χτύπησε χθες στα σχολεία της Ηλείας, καθώς ο κορονοϊός έφερε νέα δεδομένα με μέτρα πρόληψης και προστασίας και μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, όλοι μασκοφορεμένοι, έζησαν πρωτόγνωρες καταστάσεις και βίωσαν πρωτοφανείς εικόνες μέσα και έξω από τα σχολειά. Η χρήση της μάσκας ήταν υποχρεωτική για  μαθητές και εκπαιδευτικούς, ο αγιασμός έγινε στο προαύλιο μετά τις 10.30 με… εκπροσώπηση μαθητών- δύο τμήματα ανά σχολείο- και όλοι οι υπόλοιποι μαθητές παρέμειναν στις τάξεις και μετά ο ιερέας πέρασε από κάθε τμήμα να αγιάσει όλα τα παιδιά!  Για παράδειγμα στο 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Πύργου στο προαύλιο παρέμειναν μόνο δύο τμήματα της Γ’ Γυμνασίου και της Γ΄ Λυκείου για τον αγιασμό, πάντα με μάσκες και όλοι οι υπόλοιποι μαθητές πήγαν στις τάξεις τους. Να σημειώσουμε ότι στο ΕΕΕΕΚ Πύργου δεν πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός καθώς εκκρεμούσε το θέμα της μεταφοράς των μαθητών που εκ των πραγμάτων δεν προσήλθαν στο σχολείο.

Τα χαμόγελα των μαθητών κρύφτηκαν χθες πίσω από τις χρωματιστές μάσκες και όπως ήταν φυσικό κυριάρχησε η αμηχανία, κάποια βεβαίως μικρότερα παιδιά διασκέδαζαν αυτήν την κατάσταση αλλά η πρώτη μέρα πάντα είναι έτσι κι αλλιώς ξεχωριστή πόσο μάλλον η χθεσινή με τα νέα δεδομένα.  Για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας των πρώτων τάξεων του δημοτικού, τα πράγματα ήταν ακόμα πιο περίεργα, καθώς κυρίως τα πρωτάκια ήταν εντελώς σαστισμένα και φυσικά δεν μπόρεσαν με κανέναν τρόπο να διαχειριστούν το θέμα της μάσκας αφού θέλουν χρόνο για να εξοικειωθούν. Την ανέβαζαν, την κατέβαζαν κάτω από το στόμα όταν ήθελαν να μιλήσουν, γενικά ήταν ένα ενοχλητικό “αξεσουάρ” για τους μικρούς μαθητές! Για τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων τα πράγματα ήταν ευκολότερα με τη χρήση της μάσκα.

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε στις 8.15 ακριβώς, με τους μαθητές να μπαίνουν στις αίθουσες με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών έως ότου γίνει ο αγιασμός (σε διαφορετικές ώρες για κάθε σχολική μονάδα), ενώ για πρώτη φορά δεν επετράπη η είσοδος στο σχολικό χώρο για τους γονείς, με αποτέλεσμα αυτοί να συνωστίζονται έξω από τα σιδερένια κάγκελα με τη αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους, εξοπλισμένοι οι πιο πολλοί με αντισηπτικά! Βεβαίως για αποστάσεις των γονέων μεταξύ τους, ούτε λόγος!

Στις περισσότερες σχολικές μονάδες οι μαθητές παραλάμβαναν κατά την είσοδό τους από μία μάσκα και ένα παγούρι νερού, αλλά σε αρκετά σχολεία δεν είχαν φτάσει τίποτα από τα δύο καθώς οι διευθυντές των σχολείων δεν είχαν κάνει τις σχετικές παραλαβές από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ έξω από τα σχολεία αστυνομικοί τουλάχιστον στον Πύργο, μοίραζαν φυλλάδια για την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών στα σχολειά τους. Οι εκπαιδευτικοί κυρίως στα δημοτικά, έδωσαν πραγματικά μεγάλο αγώνα για να μπουν τα παιδιά στις τάξεις τηρώντας αποστάσεις και να καθίσουν στα θρανία. Σε σχολεία όπου οι αίθουσες ήταν μικρές και πολλοί οι μαθητές,  δεν ήταν δυνατόν να τηρηθούν μεταξύ των των θρανίων οι απαιτούμενες αποστάσεις γιατί οι χώροι δεν επαρκούσαν για τέτοιον σχεδιασμό. Μέχρι να πραγματοποιηθεί ο αγιασμός, έγινε ενημέρωση από τους εκπαιδευτικούς για την υποχρεωτική χρήση μάσκας και όλα τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν σε καθημερινή βάση οι μαθητές για την πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής, και γενικότερα των μέτρων προστασίας και πρόληψης, που έχει καθορίσει ο ΕΟΔΥ. Τονίστηκε φυσικά ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων, στους εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός και οτι σε όποιον μαθητή δεν φορά μάσκα, δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και θα λαμβάνει απουσία. Βεβαίως πάνω σε όλες τις έδρες σε κάθε τάξη υπήρχαν αντισηπτικά και δοθήκαν οδηγίες στα παιδιά πώς και πότε θα τα χρησιμοποιούν.

Το πρώτο λοιπόν χθεσινό πείραμα με την έναρξη λειτουργίας των σχολείων και τον αγιασμό, συνοδεύτηκε με τα ανάλογα παρατράγουδα και το μεγάλο ‘στοίχημα΄ θα είναι οι επόμενες μέρες του νέου σχολικού βίου των μαθητών που όσο περνάει ο καιρός θα προσαρμόζονται όλο και περισσότερο.

Στον χθεσινό αγιασμό σε όλα τα σχολεία του νομού, παρευρέθηκαν σε διάφορες σχολικές μονάδες εκπρόσωποι της Τ.Α, ο αντιπεριφεριάρχης Ηλείας κ. Β. Γιαννόπουλος και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι καθώς και οι διευθυντές εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλου, στον Αγιασμό του 3ου Λυκείου Πύργου

Ευχές για μια καλή σχολική χρονιά στις δύσκολες αυτές συνθήκες, έδωσε σε όλους τους μαθητές ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ Βασίλης Γιαννόπουλος που παρευρέθηκε χθες στον αγιασμό του 3ου ΓΕΛ Πύργου, συστήνοντάς τους να ακολουθούν τις οδηγίες των δασκάλων τους για τον κορονοϊό και να φορούν μάσκα για να είναι ασφαλείς. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Να ευχηθώ σε όλους καλή σχολική χρονιά με υγεία. Μια σχολική χρονιά που ξεκινάει κάτω από νέες συνθήκες, νέα δεδομένα και δύσκολες καταστάσεις. Αντιλαμβάνονται και κατανοώ ότι είναι πολύ δύσκολο και δυσχερές για εσάς να είστε μέσα στις τάξεις και να παρακολουθείτε τις παραδώσεις των μαθημάτων φορώντας την μάσκα, όμως είναι μια πραγματικότητα. Σ’ αυτή την οδηγία πρέπει όλοι να «υπακούσουμε», για το καλό όλων μας, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις νέες υγειονομικές συνθήκες και τα προβλήματα, γιατί αυτό που προέχει είναι η υγεία όλων μας. Η υγεία η δική σας, των εκπαιδευτικών, των γονιών σας και συνολικά των οικογενειών σας. Να είστε όλοι καλά, καλή δύναμη και ό,τι καλύτερο στη νέα σχολική χρονιά»

Νίκος Κλάδης, Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας

“Σε γενικές γραμμές όλα κύλησαν ομαλά. Υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις όπου υπήρχαν αντιδράσεις γονέων σε κάποια Νηπιαγωγεία (Πύργος και Περιφερειακά) για τη χρήση μάσκας, χωρίς ωστόσο αντιπαραθέσεις. Δόθηκαν οδηγίες και άλλοι αποχώρησαν και άλλοι συμμορφώθηκαν. Όλα σχολεία άνοιξαν κανονικά και τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης”.

Γιώργος Φωτεινόπουλος, Δ/ντης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας

«Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε χωρίς κανένα πρόβλημα. Σε όλους τους μαθητές μοιράστηκαν μάσκες προστασίας τις οποίες φορούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στις σχολικές αίθουσες ενώ δεν υπήρξαν αντιδράσεις από γονείς ή μαθητές για τη χρήση της μάσκας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος