FOLLOW US: facebook twitter

Κορονοϊός: Πρώτη δημοσιονομική «βολή» με 3,8 δισ. ευρώ

Ημερομηνία: 20-03-2020 | Συντάκτης:

Δημοσιονομικά μέτρα πυρόσβεσης 2 δισ. ευρώ ενάντια στον κορονοϊό ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για επιχειρήσεις, εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, ανέργους και ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα μέτρα υποστηρίζονται με ενέσεις ρευστότητας ύψους 1,8 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία, με το συνολικό πακέτο των παρεμβάσεων να ανέρχεται σε 3,8 δισ. ευρώ.

Όσο και αν εντυπωσιάζει το μέγεθος των παρεμβάσεων, εντούτοις υπολείπεται σημαντικά των δράσεων που έχουν ανακοινώσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με μικρότερο εύρος μόλυνσης. Για παράδειγμα, το δημοσιονομικό μπαζούκα που επιστράτευσε η Λισαβόνα για να στηρίξει την πορτογαλική οικονομία ανήλθε σε 9,2 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα που αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα (και απαλλαγμένη από τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% φέτος) προτίμησε να κρατήσει… πιστολάκι, μολονότι η ελληνική οικονομία θα είναι φέτος στάσιμη, κινδυνεύοντας να περάσει ακόμη και σε ύφεση. Η ευρωζώνη πάντως θα βυθιστεί σε ύφεση με τους αναλυτές να την τοποθετούν κοντά στο 1,5%.

Ολα τα μέτρα που παρουσίασαν χθες οι υπουργοί τελούν υπό τη ρήτρα της απαγόρευσης απολύσεων. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όποιος εργοδότης απολύσει εργαζόμενους κατά την περίοδο της κρίσης δεν θα δικαιούται στήριξη.

Πιστώσεις

Το έκτακτο πακέτο περιλαμβάνει κρατικά δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ, τα οποία θα πιστωθούν άμεσα στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων με συγκεκριμένα όμως κριτήρια. Η επιστροφή των δανείων θα είναι έντοκη από τους επιχειρηματίες, πλην όμως το επιτόκιο θα είναι χαμηλό. Στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου θα καταβληθεί η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ σε εργαζόμενους, αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες. Το ποσόν αφορά το διάστημα από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

Παράλληλα, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει ως έχει για φέτος και οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε ισχύ από το 2021. Επίσης μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6% (από 24% που επιβάλλεται σήμερα) θα ισχύει έως το τέλος του έτους για προϊόντα όπως μάσκες, αντισηπτικά και μαντιλάκια και άλλα παρασκευάσματα, ενώ μειώνονται στο 60% τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης και πρώτης κατοικίας για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και φυσικών προσώπων.

Το πακέτο πλαισιώνεται από τη μαζική επιστροφή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες. Είναι χρήματα φορολογουμένων και επιχειρήσεων, δηλαδή φόροι που έχουν παρακρατηθεί και δεν έχουν ακόμη αποδοθεί στους δικαιούχους. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει άμεση επιστροφή φόρων από την ΑΑΔΕ ποσών έως 30.000 ευρώ.

Πάγωμα οφειλών και πακτωλός δανείων για τις επιχειρήσεις

ΤΕΤΡΑΜΗΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ: Αφορά όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται, συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), είτε αυτές μένουν ανοιχτές, είτε λειτουργεί μέρος της δραστηριότητάς τους, είτε κλείνουν με κρατική εντολή, είτε κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία. Οι ΚΑΔ θα οριστούν με βάση τα ημερήσια στοιχεία ηλεκτρονικών συναλλαγών που διαθέτει το υπουργείο, σε συνδυασμό με τις σχετικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για απαγόρευση λειτουργίας συγκεκριμένων κλάδων. Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον μήνα Μάρτιο. Εάν απαιτηθεί, θα δοθεί παράταση.

Για όλες τις επιχειρήσεις αναστέλλονται για 4 μήνες, δηλαδή έως 31 Ιουλίου για τις οφειλές Μαρτίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις:

  • Η καταβολή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις ΦΠΑ, πληρωτέες Μαρτίου.
  • Η καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΟΥ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα.
  • Η καταβολή των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

ΕΙΣΦΟΡΕΣ: Τρίμηνη αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών: αφορά εισφορές μηνός Φεβρουαρίου χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.

ΟΦΕΙΛΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ: Τρίμηνη αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

ΡΗΤΡΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Εφαρμόζεται σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ: Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου ισχύει σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.

ΚΡΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ: Καθιερώνεται το μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής». Αφορά όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται και πρόκειται για ένα κρατικό δάνειο, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα επιστραφεί από τις επιχειρήσεις στο κράτος στο μέλλον, εν μέρει ή στο σύνολό του, με χαμηλό επιτόκιο. Κριτήρια αποτελούν η πτώση του τζίρου, το μισθολογικό και μη μισθολογικό τους κόστος. Τα δάνεια θα δοθούν μέσω Taxisnet, στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει οι επιχειρηματίες στην Εφορία και τελούν υπό την ανελαστική προϋπόθεση να μην κάνουν απολύσεις.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ: Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορoνοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά. Επίσης σε συνεννόηση με τις τράπεζες που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως 30/9/2020.

ΔΑΝΕΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ: Εγγυοδοτικός μηχανισμός σε συνεννόηση με την Ε.Ε. για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ.

ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.

ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ: Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια έως 500 εκατ. ευρώ.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ: Αυξάνονται κατά 250 εκατ. ευρώ οι πόροι του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος