FOLLOW US: facebook twitter

Πρόθεση για αύξηση τιμών στη βιομηχανική τομάτα από τα εργοστάσια της Ηλείας

Ημερομηνία: 29-12-2022 | Συντάκτης:

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις ενόψει της υπογραφής των συμβολαίων από την Ο.Π Αμαλιάδας

Διαδοχικές συναντήσεις είχαν τις προηγούμενες ημέρες οι εκπρόσωποι των παραγωγών βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία  και ειδικότερα η Ο.Π Αμαλιάδας, με τα εργοστάσιο Κύκνος στα Σαβάλια  και Μινέρβα που έχει το εργοστάσιο της  Pummaro στη Γαστούνη, ενοψει της υπογραφής των συμβολαίων που συνήθως γίνεται τέλος Γενάρη με αρχές Φλεβάρη. Ειδικά φέτος που το καλλιεργητικό και το ενεργειακό  κόστος έχει φτάσει στα ύψη, αναμένεται οι τιμές που θα δώσουν τα εργοστάσια να είναι αυξημένες, γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι παραγωγοί δεν θα έχουν και κανένα κίνητρο να καλλιεργήσουν. 

Όπως δήλωσεστον Αγροτυπο  ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής τομάτας Αμαλιάδας, «πρόθεση και των δύο βιομηχανιών ντοματοπολτού είναι να υπάρξει αύξηση της τιμής παραγωγού. Είναι ένα θετικό βήμα αλλά ακόμη στα χέρια μας δεν έχουμε τους νέους τιμοκαταλόγους. Σίγουρα πρέπει να είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα περσινά που κυμάνθηκαν στα 112 ευρώ ο τόνος. Θα περιμένουμε να μας δώσουν τις τιμές αρχές του 2023 για να δούμε τι θα κάνουμε γι9ατί τα έξοδα της καλλιέργειας είναι αυξημένα».

Θυμιζουμε οτι πέρυσι, η  τιμή που τους  έδωσε ο ΚΥΚΝΟΣ ήταν αυξημένη κατά 5% σε σχέση με το 2020  με βάση την μπριξομονάδα ( τα brix είναι μονάδα ποιότητας) ενώ παράλληλα ζητήθηκαν επι πλέον ποσότητες για να απορροφήσουν ως εταιρία.

Πάντως το επιχειρηματικό πλάνο  τουλάχιστον από την  Μινέρβας είναι να αυξηθούν οι εκτάσεις καλλιέργειας βιομηχανικής ντομάτας από 5.000 σε 6.000 στρέμματα και μια παραγωγή που θα παραλάβει περίπου 50.000 τόνους. Πέρυσι συνολικά και στα δύο εργοστάσια παραδόθηκαν περίπου 90.000 τόνοι βιομηχανικής τομάτας από την Ο.Π Αμαλιάδας , με λίγο μικρότερες ποσότητες αλλά με  αυξημένες αποδόσεις και γενικά ηταν μια καλή χρονιά για το προϊόν στην Ηλεία αφού ευνοήθηκε η παραγωγή γιατί δεν είχαμε και ακραία καιρικά φαινόμενα .

Εάν φέτος έχουμε ακόμα καλύτερες τιμές και περισσότερα στρέμματα, η βιομηχανική τομάτα θα μπορέσει να επιστρέψει με πολύ καλούς όρους, γιατί είναι ίσως και το μοναδικό αγροτικό προίόν που αυτή τη στιγμή μπορεί να έχει μέλλον στην Ηλεία.

Ε.Π


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος