FOLLOW US: facebook twitter

Προτεραιότητα η παράκαμψη Λαγκαδιών

Ημερομηνία: 13-07-2022 | Συντάκτης:

Υπέρμαχος της κατασκευής του δρόμου Τρίπολη-Βυτίνα-Ολυμπία ο δήμος Αρχ. Ολυμπίας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Την κατασκευή του οδικού άξονα που θα ενώνει την Τρίπολη και τη Βυτίνα με την Αρχαία Ολυμπία επιδιώκει ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς υιοθέτησε το πλαίσιο διεκδίκησης της Επιτροπής Ολοκλήρωσης της Εθνικής Οδού Τρίπολη-Βυτίνα-Αρχαία Ολυμπία με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Όπως ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του Δημοτικoύ Συμβουλίου, Σωτήρης Παπαηλιού, ο συγκεκριμένος οδικός άξονας είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου, καθώς συνδέει την κεντρική με την ανατολική και δυτική Πελοπόννησο καθιστώντας την προσβασιμότητα ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο άνετη.

«Το τμήμα αυτό έχει χαρακτηριστεί ως βασικός τουριστικός άξονας εντασσόμενος στο κλειστό κύκλωμα Αθήνα – Κόρινθος –Πάτρα- Αρχαία Ολυμπία – Λαγκάδια – Βυτίνα κλπ Η ολοκλήρωση του πολύπαθου αυτού διαπεριφερειακού οδικού άξονα, που αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού οδικού δικτύου είναι ένα πάγιο αίτημα των Γορτυνίων, καθώς θα προσδώσει αυξημένη οδική ασφάλεια σε ένα σημαντικό τμήμα της Εθνικής Οδού που διασχίζει την Κεντρική Πελοπόννησο. Παράλληλα θα αποτελέσει έργο πνοής όχι μόνο για την Γορτυνία και την Αρχαία Ολυμπία, που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, δίνοντας καλύτερη προσβασιμότητα σε έργα που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία (ανάπλαση λίμνης Λάδωνα)», σημείωσε και πρόσθεσε πως θα πρέπει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει άμεσα τη χρηματοδότησή του.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, σύμφωνα με την οποία η κατασκευή αυτού του δρόμου – με πρώτη προτεραιότητα την κατασκευή της Παράκαμψης Λαγκαδίων- θα ενώσει εγκάρσια τους δύο μεγάλους αυτοκινητόδρομους της Πελοποννήσου («Μορέα» και Ολυμπία Οδό», δημιουργώντας υψηλή προστιθέμενη αναπτυξιακή, οικονομική, τουριστική και κοινωνική αξία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ανέφερε πως η ωριμότητα του εν λόγω έργου δεν είναι πλήρης, αλλά σχεδόν πλήρης.

« Είναι η παράκαμψη των Λαγκαδίων ωριμότατη, Κοκλαμά – Λούβρο δεν έχει πλήρη ωριμότητα, έχει περιβαλλοντικούς όρους, δεν έχει ωριμότητα όσον αφορά την τεχνική μελέτη. Η κυβέρνηση έχει απαντήσει και στους Περιφερειάρχες και σε αλλεπάλληλες συναντήσεις που έχουν κάνει φορείς, βουλευτές κυρίως της Αρκαδίας κλπ, σε ερωτήσεις που έχουν γίνει στη Βουλή, πρέπει να το ψηφίσουμε», δήλωσε και σημείωσε ότι στηρίζει τη δημιουργία πλαισίου κοινής χρηματοδότησης από συνδυασμένους πόρους των Ευρωπαϊκών θεσμών, του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος