FOLLOW US: facebook twitter

Προτάθηκε ομόφωνα η οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 20%

Ημερομηνία: 12-01-2023 | Συντάκτης:

Η έκφραση γνώμης για τις αντικειμενικές αξίες στην πόλη του Πύργου και τις Τ.Κ στην χθεσινοβραδυνή  πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το 2023

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Την οριζόντια μείωση κατά 20% των τιμών ζώνης των αντικειμενικών αξιών στην πόλη του Πύργου και τις τοπικές κοινότητες με κάποιες επιπλέον εξαιρέσεις για μεγαλύτερες μειώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, αποφάσισε χθες βράδυ ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Πύργου που ασχολήθηκε με το σοβαρό αυτό θέμα στην προ ημερήσια διάταξη. Βέβαια όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Δ.Σ κ. Νώντας Κυριαζής, η εισήγηση αυτή προς το Υπουργείο Οικονομικών αποτελεί απλά έκφραση γνώμης που έχει ζητηθεί από όλους τους δήμους της χώρας, μετά τις νέες αντικειμενικές που ανακοινώθηκαν και την απόφαση για το αν θα λάβει υπόψη του την εισήγηση την έχει αποκλειστικά το υπουργείο.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ Γιάννης Αργυρόπουλος τόνισε οτι με αφορμή την υπερβολική άύξηση των αντικειμενικών αξιών συστήθηκε μια επιτροπή από τον δήμο Πύργου που εξέτασε διεξοδικά το θέμα κα έκανε τις δικές της εκτιμήσεις βάσει των οποίων κατέληξαν και στην  πρόταση του δήμου που θα υποβληθεί σε μια συγκεκριμένη πλατφόρμα του Υπουργείου Οικονομικών. Όπως ανέφερε ο κ. Αργυρόπουλος ο τρόπος εκτίμησης των τιμών ζώνης γίνεται με έναν παράδοξο τρόπο, καθώς  όταν το 2021 μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ εφευρέθηκε η αύξηση των τιμών ζώνης για να ισοφαρίσουν τη ζημιά και γι αυτό έχουμε τέτοια υπερβολική αύξηση. Μόνο  σε ελάχιστες περιπτώσεις μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες όπως πχ το Επιτάλιο. Ουσιαστικά μιλάμε για τιμές που ξεκινάνε από 600 ευρώ – 750, μέσα στον Πύργο φτάνουν τα 1050 ευρώ το τ,μ ενώ σε περιπτώσεις υποβαθμισμένων περιοχών όπως λ.χ ο Κούβελος η τιμή ζώνης είναι δυσαναλογα εξωπραγματική και δεν έχει καμία σχέση με την εμπορική αξία των ακινήτων ούτε μπορεί να είναι ίδια με εκείνη της Αγίας  Βαρβάρας ή του Αγίου Σπυρίδωνος που βρίσκονται στην ίδια ζώνη γι αυτό και προτείνεται να κατέβει  κατ’ εξαίρεση στα 600 ευρώ. Επισης στην Τ.Κ Κατακόλου να υπάρξουν δύο γραμμικές ζώνες, μια με 800 ευρώ και μια με 600 ευρώ και σε Καλακαίικα και Σκαφιδιά επίσης η τιμής ζώνης να μειωθεί στα 600 ευρώ από 950 και 1000 ευρω. Η πλήρης πρόταση διανεμήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο που αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει την πρόταση για την οριζόντια μείωση κατά 20%  στις 17 ζώνες του Πύργου και τις Τ.Κ με εξαίρεση τις παραπάνω περιοχές που αναφέραμε όπου διαφοροποιτείται προς τα κάτω. Την πρόταση υπερψήφισαν και οι πρόεδροι των Τ.Σ που ήταν παρόντες στην συνεδρίαση.

Στα θέματα ημερήσιας διάταξης όπου η συζήτησή τους ξεκίνησε μετά τις 8 το βράδυ επρόκειτο να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις για τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2023 αλλά και για την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου έτους 2023. Παράλληλα έγινε ενημέρωση σχετικά με την έκθεση Εσωτερικού Ελέγχου του Δήμου Πύργου για το έτος 2022, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο δήμαρχος Π. Αντωνακόπουλος κατά την εναρξη της συνεδρίασης τονίζοντας οτι η διαδικασία αυτή δεν είναι τιμωρητική, είναι μια διαδικασία πρόληψης και βελτίωσης της λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου.” Βασικό  στοιχείο  της έκθεσης είναι ο αργός  ρυθμός των πληρωμών- ανέφερε ο δήμαρχος- και  τα αίτια της καθυστέρησης δεν είναι κοινά για όλους γι αυτό κάποιοι δεν θέλουν κανόνες. Είναι μια κατάσταση που παραλάβαμε από το παρελθόν. Άλλο εύρημα η άγνοια νόμων, τραγικό το επίπεδο και ο καθένας επιμένει σε έναν αγονο υποκειμενισμό. Η λειτουργία του δήμου  όμως  αφορά τους πάντες.”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος