FOLLOW US: facebook twitter

Τι «σημαίνει» η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

Ημερομηνία: 27-01-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”129593″ img_size=”full”][vc_column_text]Παίρνοντας εκτάκτως το λόγο στη Βουλή το πρωί της Πέμπτης (27.01.2022), ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της κακοκαιρίας “Ελπίδα” και το γεγονός πως ακόμη και σήμερα πολίτες μένουν χωρίς ρεύμα, για τη διαχείριση της πανδημίας με τον αριθμό των νεκρών να είναι πάνω από τους 100 καθημερινά τις τελευταίες μέρες αλλά και λόγω της ακρίβειας για την οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν κάτι τίποτα. Γι’ όλους αυτούς τους λόγους, κατέθεσε πρόταση μομφής.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για ερντογανοποίηση και ορμπανοποίηση της πολιτικής ζωής, σημειώνοντας πως η κοινωνία δεν μπορεί πια να περιμένει τίποτα από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

“Δεν πάει άλλο με την ανάλγητη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη” σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει, το συντομότερο δυνατό, πριν να είναι πολύ αργά για την κοινωνία, τη χώρα, τη Δημοκρατία, για όλους μας.

“Να φύγετε γιατί έχετε κοστίσει και συνεχίζετε να κοστίζετε ακριβά, σε χρήμα, ζωές, σε δικαιώματα, σε φόβο και ανασφάλεια. Δεν αξίζει σε αυτή τη χώρα τόση παρακμή”.

 

Πρόταση μομφής – Τι σημαίνει κοινοβουλευτικά – Πως διεξάγεται


Η πρόταση μομφής (δυσπιστίας) κατά της Κυβέρνησης μπορεί να κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας. Η πρόταση δυσπιστίας, σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, πρέπει να υπογράφεται από το 1/6 τουλάχιστον των Βουλευτών, δηλαδή από 50 Βουλευτές και η πρόταση να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτη

Ο Πρόεδρος της Βουλής αφού διαπιστώσει ότι η πρόταση υπογράφεται από τουλάχιστον 50 τουλάχιστον βουλευτές, διακόπτει τη συνεδρίαση αμέσως στο σημείο που εκείνη την στιγμή βρίσκεται. Αυτό θα γίνει και όταν θα κατατεθεί αμέσως μετά την οκολήρωση της ψηφοφορίας σήμερα το απόγευμα.

Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας μπορεί να αρχίσει εάν θέλει η Κυβέρνηση είτε άμεσα, εκείνη την στιγμή, είτε το αργότερο σε δύο ημέρες. Η κοινοβουλευτική συζήτηση είναι τριήμερη και ολοκληρώνεται το αργότερο στις 12 το βράδυ της τρίτης ημέρας με την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο εάν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών δηλαδή 151 ψήφους. Σε περίπτωση που καταπέσει μια πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να κατατεθεί για τον ίδιο λόγο νέα, εάν δεν έχουν περάσει 6 μήνες, εκτός εάν τη νέα την υπογράφουν 180 βουλευτές.

Η Κυβέρνηση βέβαια, μπορεί να μετατρέψει, εάν θέλει την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας σε επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης από την Βουλή. Η κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης των δύο προτάσεων είναι η ίδια ακριβώς.[/vc_column_text][vc_column_text]dikaiologitika.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot