FOLLOW US: facebook twitter

Προτάσεις για τη στήριξη της οικοδομής από τον Νίκο Καλάκο

Ημερομηνία: 06-09-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Πολιτική

Επιπλέον μέτρα για τον κατασκευαστικό κλάδο και τους μικρούς εργολήπτες ζητά ο Ηλείος οικονομολόγος, για να μη βαλτώσουν τα δημόσια έργα 

Tην ανάγκη στήριξης της οικοδομής και τη «διάσωση» των βαλτωμένων δημοσίων έργων υπογραμμίζει ο Ηλείος οικονομολόγος Νίκος Καλάκος, τονίζοντας ότι πρέπει η κυβέρνηση να προβεί και σε νέα μέτρα στήριξης του κατασκευαστικού κλάδου, εκτός από αυτά που έχει ήδη λάβει.

Ο Νίκος Καλάκος επισήμανε πως ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση εκτόξευσαν το κόστος των οικοδομικών υλικών και αναπόφευκτα ανέτρεψαν τον προγραμματισμό των εργοληπτών, ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων εταιρειών του τεχνικού κλάδου, οδηγώντας τους είτε στη διακοπή συμβάσεων είτε στην αναγκαστική ολοκλήρωση έργων δίχως κέρδος.

Ο Ηλείος οικονομολόγος σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι ορατό σε σειρά έργων στην Ηλεία, αλλά και σε όλη τη χώρα, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως πρέπει να εξεταστεί από το υπουργείο Υποδομών η συμπληρωματική αναθεώρηση στις τιμές των υλικών, που να ανταποκρίνεται στο νέος κόστος κατασκευής που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, και η δυνατότητα παράτασης των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των συμβάσεων.

Παράλληλα ο Νίκος Καλάκος πρότεινε και τη θέσπιση φορολογικών μέτρων που αφορούν την οικοδομή, όπως η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων για άλλα δύο χρόνια, δηλαδή και για την περίοδο 2023-2024 και την αναστολή της επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο οποίος είναι στο 15% και προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης.

Ο Ηλείος οικονομολόγος σημείωσε επίσης ότι θα μπορούσε να παραταθεί για έναν ακόμα χρόνο και η διάταξη που προβλέπει την έκπτωση του 40% των εξόδων των οικοδομικών εργασιών, δηλαδή δαπάνες που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι μέσα σε ένα έτος για τις εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των ακινήτων τους, οι οποίες εκπίπτουν από τον φόρο εισοδήματος των τεσσάρων ετών που έπονται του έτους καταβολής των δαπανών υπό ορισμένους κανόνες και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η σχετική ρύθμιση εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

«Δυστυχώς τα χρόνια που τα καύσιμα ήταν διεθνώς σε χαμηλή τιμή και η Ευρώπη τύπωνε φθηνό χρήμα, η προηγούμενη κυβέρνηση, αντί να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνει έργα, έκανε κατατμήσεις στις εργολαβίες για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έλυσε το πρόβλημα με την Πατρών-Πύργου και δρομολόγησε ένα τεράστιο κατασκευαστικό πρόγραμμα, το οποίο δυστυχώς κλυδωνίζεται από τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση. Έχουν ήδη ληφθεί μέτρα αντιμετώπισης, αλλά χρειάζονται κι άλλα προκειμένου να μη βαλτώσουν μεγάλα έργα και να μην εγκλωβιστούν οι μικροί εργολήπτες εξαιτίας της αύξησης των τιμών. Η οικοδομή είναι ατμομηχανή της οικονομίας διότι στηρίζει και απασχολεί ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων και ειδικοτήτων της αγοράς, συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας και για αυτό πρέπει να τη στηρίξουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία», τόνισε ο Νίκος Καλάκος.  


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος