FOLLOW US: facebook twitter

Πρόσθετα μέτρα για τον Δεκέμβριο ως 1,5 δισ.

Ημερομηνία: 13-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Επέκταση των μέτρων στήριξης και για τον μήνα Δεκέμβριο εξετάζει το οικονομικό επιτελείο βλέποντας τον κορονοϊό να επελαύνει ακάθεκτος και είναι μια εξέλιξη που ενισχύει το σενάριο για παράταση της εθνικής καραντίνας τουλάχιστον έως τις 15 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το νέο lockdown αυξάνει τον λογαριασμό του κόστους για το Δημόσιο κατά 1,5 δισ. ευρώ (μαζί με αυτόν και το έλλειμμα) την ώρα που ο προϋπολογισμός βαδίζει πάνω σε «κινούμενη άμμο», ενώ η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στα αδύναμα νοικοκυριά, που εξήγγειλε, χθες, ο πρωθυπουργός και θα δοθεί ως εφάπαξ βοήθημα πριν από τα Χριστούγεννα, εντείνει τις πιέσεις στα κρατικά ταμεία.

Οι πρώτες πληροφορίες, από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας σχετικά με την έξτρα ενίσχυση, αναφέρουν ότι το επίδομα θα δοθεί με βάση οικογενειακά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια κατά το πρότυπο του περσινού μερίσματος των 700 εκατ. ευρώ, αλλά οι τελικές αποφάσεις για το ακριβές ποσό, τα κριτήρια και τους δικαιούχους θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες και σε συνάρτηση πάντα με το δημοσιονομικό κόστος. Πάντως, στο επίκεντρο των ενισχύσεων θα είναι νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, μακροχρόνια άνεργοι που έχουν μείνει εκτός επιδότησης και συνταξιούχοι που δεν πήραν αναδρομικά.

Με τις χθεσινές ανακοινώσεις της η κυβέρνηση επιχειρεί, αφενός, να αλλάξει το αρνητικό σε βάρος της πολιτικό κλίμα, αφετέρου, να αναπτερώσει την ψυχολογία στα νοικοκυριά η οποία έχει καταβαραθρωθεί από τη νέα καραντίνα, το βαρύ φορτίο των φορολογικών υποχρεώσεων, την οικονομική στενότητα και τη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει περί νέων μνημονίων…

Σε ό,τι αφορά τη λίστα και το κοστολόγιο των παρεμβάσεων που θα ενεργοποιηθούν τον Δεκέμβριο, όπως τονίζουν οι προαναφερόμενες πηγές, θα υπάρξει παράταση όλων των μέτρων που ισχύουν για το υφιστάμενο lockdown, ενώ εξετάζεται αύξηση του ποσού για τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε το συνολικό ποσό που θα διατεθεί σε πληττόμενες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ από 700 εκατ. ευρώ

Η ατζέντα με τα μέτρα του Δεκεμβρίου περιλαμβάνει:

■ Χορήγηση του αναλογικού μηνιαίου επιδόματος των 800 ευρώ για τους εργαζόμενους σε αναστολή και κάλυψη από το Δημόσιο του μέρους του δώρου των Χριστουγέννων που αναλογεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής. Επισημαίνεται ότι για τις τρεις εβδομάδες καραντίνας του Νοεμβρίου το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 890 εκατ. ευρώ.

■ Αναστολή της πληρωμής του ΦΠΑ μέχρι τις 30 Απριλίου 2021 για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές. Η οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021. Επίσης, θα παγώσουν οι ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο οι οποίες θα μεταφερθούν στις αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ρύθμισης των 12 ή 24 δόσεων. Η απώλεια εσόδων για το Δημόσιο εκτιμάται σε 300 εκατ. ευρώ.

■ Οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή θα έχουν τη δυνατότητα να μην πληρώσουν ρυθμίσεις χρεών και να τις καταβάλουν στο τέλος της ρύθμισης, πράγμα που θα στερήσει από τα ταμεία του κράτους περίπου 30 εκατ. ευρώ

■ Υποχρεωτικό κούρεμα κατά 40% των ενοικίων για επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε αναστολή με πίστωση του 50% των απωλειών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εκμισθωτών. Το μέτρο θα ισχύσει για τα επαγγελματικά ακίνητα, την πρώτη κατοικία και τη φοιτητική στέγη με επιβάρυνση για το Δημόσιο της τάξης των 30 εκατ. ευρώ.

■ Επέκταση των επιδομάτων ανεργίας και της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος