FOLLOW US: facebook twitter

«Προστατέψτε τους ευάλωτους από τα funds»

Ημερομηνία: 13-02-2023 | Συντάκτης:

-Κύμα αντιδράσεων στην Ηλεία για την απόφαση του Αρείου Πάγου να διευκολύνει τους e-πλειστηριασμούς

-Ειδική νομοθετική ρύθμιση αποπληρωμής των επιχειρηματικών δανείων ζητά ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κ. Λεβέντης

-Μέριμνα για τους ευάλωτους ζητούν οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Ηλείας και Αμαλιάδας, Δ. Δημητρουλόπουλος, και Θ. Θεοδόσης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Επιστροφή στην… τρομακτική κανονικότητα των πλειστηριασμών και στην Ηλεία αναμένεται μόλις καθαρογραφεί και δημοσιευτεί η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τη νομιμότητα των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ), η οποία ελήφθη με ευρύτατη πλειοψηφία (56-9).

Τους τελευταίους δύο μήνες, τα Πρωτοδικεία του Πύργου και της Αμαλιάδας είχαν απαγορεύσει τη διενέργεια πλειστηριασμών από τους περίφημους servicers εξαιτίας της απόφασης 822/2022 του Α2 τμήματος του Αρείου Πάγου, με πιο χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις ακινήτων μεγάλων επιχειρήσεων στην Αμαλιάδα και στον Κάμπο.

Πλέον, όμως, δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο για την αναστολή ή τη ματαίωση πλειστηριασμών. Κατά συνέπεια, οι πάνω από 170 προγραμματισμένοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην Ηλεία, σύμφωνα με τη σελίδα e-auction, αναμένεται να πολλαπλασιαστούν το επόμενο χρονικό διάστημα, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων αρκετά ακίνητα που ενδεχομένως αποτελούν την κύρια κατοικία.

O αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης υπογράμμισε με δήλωσή του στην «Πρωινή» την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει τη ρεαλιστική αποπληρωμή των οφειλών των δανειοληπτών, σύμφωνα με τις πραγματικές τους ανάγκες και την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία.

«Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η θέσπιση μιας νομοθετικής ρύθμισης που θα διευκολύνει τους επιχειρηματίες δανειολήπτες να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο. Παράλληλα, έχουμε τονίσει ότι ειδικά για τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, που ταλανίζουν την ηλειακή επιχειρηματικότητα, χρειάζεται μια ειδική νομοθετική ρύθμιση που να υποχρεώνει τις τράπεζες να ρυθμίζουν με ευνοϊκούς όρους την αποπληρωμή αυτών δανείων. Απαραίτητη είναι και μια ρύθμιση που θα αίρει την αδικία για τους εγγυητές, δεδομένου ότι παρατηρείται το επαχθές φαινόμενο να διακανονίσει το χρέος ο δανειολήπτης και να ζητούνται ευθύνες από τον εγγυητή.Πάγια θέση του ΕΒΕ Ηλείας είναι ένα δημιουργικός διάλογος ανάμεσα στα κόμματα και τους βουλευτές του νομού –και όχι στείρα αντιπαράθεση- ώστε να βρεθεί λύση που θα δίνει ανάσα στους δανειολήπτες που παλεύουν να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους», τόνισε.

Η γ.γ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Εύη Βεργοπούλου, δήλωσε πως θα πρέπει η πολιτεία αφενός να θεσπίσει ρεαλιστικό πλαίσιο αποπληρωμής των δανείων, προστατεύοντας την πρώτη κατοικία, και αφετέρου να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές που προβλέπονται στη δευτερογενή αγορά των «κόκκινων» δανείων.

Δ.Δημητρουλόπουλος, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας
«Με την πλάτη στον τοίχο οι δανειολήπτες»

Η απόφαση του ΑΠ σχετικά με τη δυνατότητα των servicers να μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς αποτέλεσε για όλους μας εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη. Καταρχάς για την ταχύτητα με την οποία εκδόθηκε, αφού δεν έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα αποφάσεις του Ανωτάτου πολιτικού Δικαστηρίου της χώρας και δη της Ολομελείας του επί αιτήσεων αναιρέσεως να εκδίδονται μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες από τη συζήτηση των υποθέσεων. Επιδείχθηκε μία σπουδή ανεξήγητη, που καλό θα ήταν να τη βλέπαμε και σε άλλες υποθέσεις ιδιωτών ή μη που φτάνουν στον Άρειο Πάγο.

Κυρίως όμως μας απογοήτευσε το περιεχόμενο της συγκεκριμένης απόφασης, που νομιμοποιεί τη δυνατότητα των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σε βάρος οφειλετών για ικανοποίηση απαιτήσεων που προέρχονται από τραπεζικό δανεισμό του παρελθόντος. Παρότι αποφάσεις των δικαστηρίων κατώτερης βαθμίδας αλλά και Τμήματος του ιδίου του ΑΠ είχαν αρνηθεί στις εταιρείες αυτές τη συγκεκριμένη δυνατότητα και είχαν αναστείλει σε μεγάλο βαθμό τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, η απόφαση της Ολομέλειας τους την παρέχει απλόχερα και έτσι εύλογα αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξει τεράστιο κύμα πλειστηριασμών από αυτές τις εταιρείες επί κάθε είδους περιουσιακού στοιχείου, μη εξαιρουμένης και της πρώτης κατοικίας των οφειλετών.

Επιπλέον η απόφαση εκτιμάται ότι θα καταστήσει πιο ανελαστικές τις εταιρείες διαχείρισης στο να υποδεικνύουν και να συμφωνούν ρυθμίσεις των οφειλών, αφού γνωρίζουν ότι έχουν πλέον τη δυνατότητα του πλειστηριασμού και οι οφειλέτες βρίσκονται πια με την πλάτη στον τοίχο.

Για το λόγο αυτό είναι επιβεβλημένη η επαναφορά με νόμο της προστασίας τουλάχιστον της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών, ώστε να μην ζήσουμε φαινόμενα απώλειας των σπιτιών ολόκληρων οικογενειών, σαν και αυτά που σημειώθηκαν πριν λίγα χρόνια στην Ισπανία. Ταυτόχρονα επιβάλλεται η ριζική μεταμόρφωση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών, ώστε να γίνει αποτελεσματικός και να παρέχει πραγματική και όχι εικονική δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών και επιπλέον πρέπει οι εταιρείες αυτές να υποχρεωθούν να εξαντλούν -πριν φτάσουν στον πλειστηριασμό- τις πιθανότητες διακανονισμού με τους οφειλέτες με βάση ρεαλιστικές προτάσεις και χωρίς να προαπαιτείται η καταβολή ενός μεγάλου χρηματικού ποσού για την ενεργοποίηση της ρύθμισης. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση και επεξεργαζόμαστε ήδη σχετικές προτάσεις προς την κυβέρνηση και τις πολιτικές παρατάξεις.

Θανάσης Θεοδόσης, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας

«Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει τον δρόμο για σειρά πλειστηριασμών που αφορούν τα “κόκκινα” δάνεια και στους οποίους πλειστηριασμούς είχε μπει «φρένο» με απόφαση τμήματος του Αρείου Πάγου (822/2022) λόγω έλλειψης νομιμοποίησης των διαχειριστικών εταιρειών σχετικά με τη διενέργεια πράξεων αναγκαστικών εκτελέσεων. Έχουμε μια νέα πραγματικότητα και δεν υπάρχει ο τελευταίος φραγμός σε βάρος των περιουσιών των οφειλετών, ούτε καν η ύπαρξη της πρώτης κατοικίας των. Δυστυχώς η πολιτεία δεν θωράκισε όπως έπρεπε την προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά τον νόμο Κατσέλη θα ακολουθήσει καταιγίδα πλειστηριασμών.

Ο Άρειος Πάγος, και με συντριπτική πλειοψηφία, απεφάνθη ότι οι διατάξεις του ν.4354/2015 μπορούν να εφαρμοστούν και στις εταιρείες διαχείρισης (ν.3156/2003) ως διάδοχοι των τραπεζών. Οι δικηγορικοί σύλλογοι έκαναν καίρια παρέμβαση στην τελευταία δίκη σε βάρος των εταιρειών διαχείρισης, αλλά δυστυχώς δεν έπεισαν. Θεωρώ απαραίτητη την επέμβαση της πολιτείας με νόμο ή έστω ΠΝΠ για να προστατεύσει τουλάχιστον τους αποδεδειγμένα ευάλωτους οφειλέτες και την κύρια και μόνη κατοικία τους, άλλως το κοινωνικό πρόβλημα θα γίνει πλέον εκρηκτικό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος