FOLLOW US: facebook twitter

Προσπάθειες για να μην καταργηθεί το εφάπαξ

Ημερομηνία: 03-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

garifallos-xristos

Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας, Ζαχάρως

  • Προετοιμάζουν κινητοποιήσεις

Κατάφωρη αδικία, σε βάρος των Δημοτικών Υπαλλήλων, υποστηρίζει πως συνιστά, ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως κ. Χρήστος Γαρύφαλλος. Όπως τονίζει, ενώ ο Νόμος προβλέπει το ποσοστό αναπλήρωσης για το εφάπαξ, σε όσους είχαν κράτηση 4% στις αποδοχές τους, να ανέρχεται σε 60%, δεν προβλέπει αντίστοιχα σε τι ύψος θα ανέλθει αυτό το ποσοστό για όσους είχαν κράτηση διαφορετική του 4%. Αντίθετα, προβλέπει ότι το 60% θα αναπροσαρμόζεται αναλογικά με το ύψος της κράτησης και μάλιστα με απόφαση Δ.Σ. και σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

Ο κ. Γαρύφαλλος, που το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσει ενημέρωση στους εργαζόμενους των Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, προειδοποίησε ότι δε θα δεχτούν με κανένα τρόπο το τσεκούρωμα του εφάπαξ και πως προετοιμάζονται από την Ομοσπονδία, αγωνιστικές κινητοποιήσεις. «Κατά κύριο λόγο οι επιπτώσεις του άρθρου 35 θα πλήξουν τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τους πιο κάτω λόγους:

Η κράτηση για παλαιούς ασφαλισμένους του πρώην Τ.Α.Δ.Κ.Υ. για εφάπαξ ανέρχεται σε 1% Σε όλες τις αποδοχές, από οποιαδήποτε αιτία και αν προέρχονται. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι αποδοχές, τακτικές ή έκτακτες, υπερωρίες, επιδόματα, έξοδα κίνησης, ημερήσιες αποζημιώσεις κ.λπ., πλην όσων εξαιρούνται των κρατήσεων βάσει νόμου, υπόκειντο πάντα (και συνεχίζουν και σήμερα) σε κράτηση για εφάπαξ βοήθημα, σε αντίθεση με άλλους τομείς που η κράτηση είναι μεν 4% αλλά μόνο στο βασικό μισθό.  Εκτός όμως από την εισφορά του ασφαλισμένου, στο Τ.Α.Δ.Κ.Υ. από της ίδρυσής του, καταβάλλεται και ετήσια εργοδοτική εισφορά από τους ίδιους τους Ο.Τ.Α., με βάση τα τακτικά τους έσοδα.  Η κράτηση αυτή (0,75% για τους Δήμους και 0,50% για λοιπούς Ο.Τ.Α.) συνεχίζει να πληρώνεται μέχρι σήμερα για το εφάπαξ των δημοτικών υπαλλήλων και απ΄ ότι βλέπουμε στο Νόμο, θα συνεχίσει και στο μέλλον.

 Εάν λοιπόν, δεν ληφθεί υπόψη η εργοδοτική αυτή εισφορά αλλά μόνο η εισφορά 1% των ασφαλισμένων, το προβλεπόμενο από το άρθρο 35 ποσοστό 60%, εάν αναπροσαρμοστεί αναλογικά με την κράτηση, για τους ασφαλισμένους του πρώην Τ.Α.Δ.Κ.Υ. θα διαμορφωθεί σε 15% (!!!).   Δηλαδή, ένας Δημόσιος Υπάλληλος με 35 χρόνια ασφάλισης θα πάρει εφάπαξ περίπου 30.000 €, ενώ ένας Δημοτικός Υπάλληλος με τα ίδια χρόνια ασφάλισης θα πάρει εφάπαξ 10.000 € !!! Με λίγα λόγια, οι δημοτικοί υπάλληλοι, κινδυνεύουν να πάρουν λιγότερο εφάπαξ και από την αποζημίωση (15.000 ευρώ) που δικαιούνται όσοι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ (μόνιμοι και αορίστου χρόνου). Δεν πρόκειται λοιπόν, με κανένα τρόπο να δεχθούμε το τσεκούρωμα του εφάπαξ μας σε τέτοιο βαθμό, καθώς υπολογίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, από την ετήσια εισφορά αναλογεί σε κάθε ασφαλισμένο πάνω από 70,00 € το μήνα στην τελευταία πενταετία. Μπορεί αυτοί να ψήφισαν το νόμο, στο χέρι μας είναι να μην εφαρμοστεί και να αλλάξει».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος