FOLLOW US: facebook twitter

Προσφυγή στο ΣτΕ για τον αιολικό σταθμό στο Σκιαδοβούνι

Ημερομηνία: 07-09-2023 | Συντάκτης:

-Την ακύρωση αποφάσεων της Αποκεντρωμένης και του ΥΠΕΝ ζητούν δήμοι, Περιφέρεια και τοπικοί φορείς

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Την ακύρωση των αποφάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σχετικά με την αδειοδότηση του αιολικού πάρκου στο Σκιαδοβούνι του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ζητούν η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και δεκάδες τοπικοί φορείς.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της αίτησης ακύρωσης, ο σχεδιασμός για το συγκεκριμένο πάρκο έγινε με βάση το Ειδικό Χωροταξικό του 2009, το οποίο θεωρείται παρωχημένο. Παράλληλα, προβάλλεται ως ισχυρό επιχείρημα το μεγάλο μέγεθος των ανεμογεννητριών που προβλέπεται να εγκατασταθούν, ενώ υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για περιοχή Natura.

«Κατόπιν πρόσφατων εξελίξεων που έχουν να κάνουν με την αποστολή στις 15/2/2023 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τη Χώρα μας αιτιολογημένης γνώμης [διαδικασία επί παραβάσει INFR(2014)4073] λόγω μη συμμόρφωσής της με την οδηγία για τους οικοτόπους (οδηγία 92/43/ΕΟΚ) κατά τον σχεδιασμό έργων αιολικών πάρκων, στην οποία επισημαίνεται ότι το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ έχει εγκριθεί χωρίς προηγούμενη δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων αυτού στις περιοχές του δικτύου Natura 2000, ανακύπτει η ανάγκη άσκησης πρόσθετων λόγων επί της ανωτέρω αίτησης ακύρωσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά το σχετικό έγγραφο και στη συνέχεια επισημαίνεται πως το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ του 2009 είχε βασιστεί στην τότε τεχνολογία για τα αιολικά, η οποία προέβλεπε τουρμπίνες που έφταναν σε 85 μέτρα.

«Σήμερα οι αντίστοιχες ανεμογεννήτριες είναι γύρω στα 170 μέτρα και αυτά αλλάζουν χρόνο με τον χρόνο. Άρα αυτό το Ειδικό Χωροταξικό του 2009 είναι παρωχημένο. Με βάση αυτό το χωροταξικό, θα μπορούσε κάποιος να πάει στη Σέριγο και να εγκαταστήσει τουρμπίνα 170 μέτρα νομίμως. Αυτό προφανώς θα ήταν καταστροφικό. Θέλουμε λοιπόν (…) μια άμεση νομoθετική παρέμβαση που θα αντιμετωπίσει τέτοια επείγοντα προβλήματα που τίθενται κυρίως από τις νέες τεχνολογίες, που έχουν τροποποιήσει τελείως τα δεδομένα πάνω στα οποία βασίστηκε το χωροταξικό του 2008. (…) Η δυσμενέστερη επίδραση των νέων ανεμογεννητριών στο τοπίο και εν γένει στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον (…) είναι προφανής, αυταπόδεικτη και ομολογημένη από τη Διοίκηση», σημειώνεται στο δικόγραφο της αίτησης ακύρωσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot