FOLLOW US: facebook twitter

Λιγότεροι από 200 οι πρόσφυγες στη Μυρσίνη

Ημερομηνία: 30-09-2021 | Συντάκτης:
-Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί σε όσους θα αναχωρήσουν σύντομα
-Γιατί είναι δυσκολότερη πλέον η χορήγηση ασύλου μετά τις 7 Ιουνίου

Αισθητά μειωμένος είναι ο αριθμός των προσφύγων που φιλοξενεί αυτήν την περίοδο η δομή LM Village της Μυρσίνης στον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, καθώς αρκετοί έλαβαν ταξιδιωτικά έγγραφα για να αναχωρήσουν για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει η Πρωινή, φιλοξενούνται 185 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 25 είναι Ιρακινοί και οι υπόλοιποι από τη Συρία.

Η θετική εξέλιξη είναι πως η δομή είναι πλέον «καθαρή» από κορονοϊό, καθότι δεν υπάρχουν πλέον κρούσματα, ενώ διενεργούνται ανά τακτά διαστήματα τεστ ελέγχου και έχουν ξεκινήσει και εμβολιασμοί όσων πρόκειται να φύγουν το προσεχές χρονικό διάστημα. Η αρνητική εξέλιξη είναι η νέα νομοθεσία που ισχύει από τις 7 Ιουνίου, καθώς η απόφαση της Ελλάδας να αναγνωρίσει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα, δυσκολεύει τη χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες από τη Συρία.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, οι 185 πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο και θέλουν να πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα, θα πρέπει να αποδείξουν ότι διατρέχουν κίνδυνο αν επιστρέψουν στην Τουρκία, κάτι που δεν είναι εύκολο, εκτός αν πρόκειται για περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν υποστεί σωματικά βασανιστήρια. Επιπλέον, η πρακτική της Τουρκίας να μη δέχεται πίσω πρόσφυγες και ουσιαστικά να έχει κλείσει τα σύνορά της, έχει «εγκλωβίσει» όσους έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου μετά τις 7 Ιουνίου.

Πάνω από 500 άτομα εξυπηρετήθηκαν σε 16 μήνες!

Η δομή LM VILLAGE έχει εξελιχθεί σε πρότυπο λειτουργίας, καθώς μέσα σε 16 μήνες περίπου ξεμπλόκαραν δεκάδες περιπτώσεις και δόθηκε η δυνατότητα σε πρόσφυγες να φύγουν με νόμιμα έγγραφα για άλλα κράτη της Ευρώπης.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο διοικητής της δομής, Ναμπίλ Μοράντ, από τον Ιούνιο του 2020 που ανέλαβε καθήκοντα, έχουν εξεταστεί πάνω από 500 αιτήσεις και προχώρησαν πολύ γρήγορα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

«Από τότε που αναλάβαμε, έχει βελτιωθεί πολύ η κατάσταση. Υπήρχαν πρόσφυγες “παρκαρισμένοι” τρία χρόνια και καταφέραμε να κινηθούν οι διαδικασίες γρήγορα, ώστε να πάρουν άσυλο και στη συνέχεια να τους χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να φύγουν για τις χώρες που επιθυμούσαν. Έχει γίνει σοβαρή δουλειά. Πλέον έχουν μείνει περίπου 185, εκ των οποίων οι 94 είναι μικρά παιδιά. Είμαστε καθαροί από κορονοϊό, κάνουμε διαρκώς τεστ ενώ έχουμε ξεκινήσει τον εμβολιασμό με Johnson σε όσους πρόκειται να αναχωρήσουν σύντομα», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος