FOLLOW US: facebook twitter

Προσδεθείτε…

Ημερομηνία: 07-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Δυστυχώς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, όπως στο υγειονομικό πεδίο, έτσι και στο οικονομικό, η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Ολα τα στοιχήματα που με χαρακτηριστική ελαφρότητα έβαλε η κυβέρνηση μετά τη μεγάλη καραντίνα -για τον τουρισμό, την ανάκαμψη της ζήτησης, τη διατήρηση της απασχόλησης, την ανάκτηση του τζίρου των επιχειρήσεων- χάθηκαν.

Αλλά, δεν ήταν θέμα τζόγου και τύχης. Ήταν αποτέλεσμα κακού σχεδιασμού, κάκιστων προτεραιοτήτων και ιδεοληψιών που υπέβαλαν την πραγματική οικονομία στο βασανιστήριο της σταγόνας ως προς τους πόρους και τα μέτρα στήριξης που είχε ανάγκη.

Τα χρήματα που δεν δόθηκαν, ή δόθηκαν με υπερβολική… μνημονιακή εγκράτεια την άνοιξη και το καλοκαίρι ως ενίσχυση ή ως ρευστότητα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, είναι ο χαμένος τζίρος των επιχειρήσεων, το χαμένο εισόδημα των εργαζομένων, οι χαμένες θέσεις εργασίας και τα λουκέτα του φθινοπώρου.

Το θέμα, βεβαίως, δεν είναι ποιος πέφτει μέσα και ποιος όχι στις εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ, των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, του χρέους, της ανεργίας, του ισοζυγίου. Μας είναι αδιάφορος ο ανταγωνισμός των μετρήσεων και των δεξαμενών σκέψης που διεκδικούν τα δικά τους δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας. Οι αριθμοί της οικονομίας μάς ενδιαφέρουν στον βαθμό που ακτινογραφούν τα προβλήματα και τις αγωνίες των ανθρώπων.

Αναπόφευκτα, αυτά θα αποτυπωθούν στους τρομοκρατικούς αριθμούς του ΑΕΠ που θα μάθουμε τους επόμενους μήνες. Προσδεθείτε, λοιπόν, για την επόμενη βουτιά. Τη στατιστική, γιατί την πραγματική ήδη τη ζούμε…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος